RadioVisie

  • .
    Heynen
    .

Het Radiodagboek van 19 augustus

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit is geschiedenis

1914: Na de Duitse inval in België worden alle radiozenders op uitdrukkelijk bevel van Koning Albert I vernietigd. Zo kan de bezetter de stations niet als propagandamiddel gebruiken.

1979: De medewerkers van Radio Mi Amigo op de ‘MS Magdalena’ ontvangen de eerste lading post namelijk 125 brieven van luisteraars uit onder meer Tsjecho-Slowakije, Polen, Zweden en Hongarije.

2003: Door een publicatie in het Belgische Staatsblad maakt ‘Concentra’ zijn kandidatuur voor een provinciale radio bekend. Via de ‘nv Antwerpse Radio’ wil coördinator Koen Van Parijs de vergunning voor Antwerpen veroveren.

2019: De Raad van State schorst de nieuwe radiovergunningen aan LN24, Fun Radio, NRJ en Contact. Aanleiding is een procedure die DH Radio had opgestart omdat er procedurefouten waren gemaakt.

2020: Family Radio, Roxx, BNL en Yesterdayland zijn van DAB+ verdwenen. Ze hebben blijkbaar een betalingsachterstand bij Norkring, de exploitant van de DAB+-netwerken.

2003: Jente Kater trekt naar Radio Veronica. Hij werkte als achtergrondstem bij de televisieafdeling. 

2004: Een door ‘Bureau Intomart’ gehouden onderzoek in opdracht van Radio 538 naar de naambekendheid van Ruud de Wild levert schitterende resultaten op. 97% van de ondervraagde Nederlanders tussen 15 en 40 jaar kent de pas aangeworven presentator van het jongerenstation.

2006: 

– SLAM!FM reageert afwachtend maar met vertrouwen op de berichten als zou het agentschap ‘Telecom’ in opdracht van het commissariaat voor de media onderzoeken of men zich aan de gemaakte afspraken van 19/10/2005 houdt. Het station werd toen op de vingers getikt en kreeg een zware boete.

– Giel Beelen krijgt bij 3FM Tiësto op bezoek. De voormalige nummer één dj van de wereld presenteert het laatste uur van de ochtendshow.

1967: Na het afscheid van Radio London op 14/8/1967 wordt de ‘MV Galaxy’ naar Hamburg versleept. De ‘Laissez Faire’ van Swinging Radio England en van Britain Radio komt in de haven  van Vlissingen aan. Daar wordt de zendmast verwijderd.

Heynen

1983: Er zijn continu testuitzendingen op de ‘Ross Revenge’. De terugkeer van Radio Caroline komt dichterbij.

1984: De krant ‘Daily Mail’ borduurt verder op de BBC-nieuwsreportage van 17/8/1984 over Laser 558. John Baldwin van de ‘IBA’, de (‘International Bar Association’), die wereldwijd talloze advocaten heeft, vreest voor een volledige anarchie als de overheid niets doet. 

1989: Gewapende agenten bestormen om 13.46 uur de ‘Ross Revenge’ van Radio Caroline en van Radio 819. De overrompelde bemanning kan tot 14.07 uur in de lucht blijven zodat de entering rechtstreeks te volgen is. Tot 20.30 uur pogen de ordediensten alle zenderonderdelen en om de masten te slopen. Technicus Peter Chicago slaagt er wel in om enkele vitale reservestukken te verbergen. (Alle tijden zijn in MEZT)

2000: Radio Caroline is na een marathonuitzending van 14 uur via AM 1296 kHz ook online te ontvangen.

1955: Verenigde Staten

Het radiostation WINS in New York, dat in zware financiële problemen kent, herziet het beleid. Coverversies, die eenvoudig een herhaling van het origineel zijn, worden geschrapt. Zo komt de uitvoering van de Fats Domino-hit ‘Ain’t That A Shame’ door Pat Boone niet meer aan bod.

2002: Frankrijk

De vaste ochtendman Rémy Caccia wordt door de directie van het soft-rock netwerk RTL2 ontslagen. Hij had de luisteraars opgeroepen om het record aantal beledigingen aan de politie, dat op 702 stond, te verbreken. De nationale gendarmerie stuurde een klacht naar ‘RTL’ met voor de presentator het gekende gevolg.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Spotlight
Recente radiodagboeken
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx