fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Het radiodagboek van 19 april – 111 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1980

De overkoepelende organisatie van Franstalige vrije radio’s, de ALO houdt een algemene vergadering in Corbais. Men vindt dat talrijke aangesloten stations zich niet aan de richtlijnen houden. Daarom worden Radio Capitale, Radio Iris en Radio Huguette uitgesloten.

2000 

Radio RCL uit Hasselt (102.6 MHz) verlaat het netwerk van Family Radio en wordt Radio Contact.

2001

– De resultaten van het algemene luisteronderzoek, gemeten tijdens de maanden september en oktober 2000, geven een verlies van 0,7% aan voor Radio Contact waardoor hun marktaandeel op 19,9% staat. Bel RTL haalt 18%. Nostalgie boekt 1,4% winst en stijgt naar 8,8%. Bij de publieke omroep verliest Radio 21 liefst 1,4% en zakt naar 5,1%. Fréquence Wallonie blijft het populairste station van de RTBF met 9,9%.

– Radio Primera uit Dendermonde, ooit TOPradio en NRJ, tekent een overeenkomst met de Vlaamse Mediamaatschappij om de programma’s van Radio Mango uit te zenden. Het akkoord start op 1 mei.

2002

Ludwig Verduyn vertrekt als hoofdredacteur bij Radio Contact. Hij blijft wel bij het netwerk om de lopende projecten te ondersteunen.

2006

Radio 2 viert op 21 april het vijftigjarige bestaan van de E40 in vier restaurants van La Carestel. Tussen 06:00 en 08:00 uur is er een gelegenheidsprogramma waarbij de luisteraars gratis koffie krijgen in Drongen, Jabbeke, Groot-Bijgaarden en in Wetteren.

2007 

TOPradio neemt de 1 kW-zender in het Limburgse Bree op 99.3 MHz in gebruik. De laatste technische voorbereidingen worden afgerond.

1983

De Norderney, het voormalige zendschip van Radio Veronica wordt aan Rob Koster verhuurd. Hij wil het naar Middelburg brengen om als discotheek te gebruiken.

2001

Het ex-zendschip van Radio Veronica, de Norderney, wordt in Leeuwarden klaar gemaakt om naar Antwerpen te vertrekken. De exacte vertrekdatum ligt echter niet vast.

2004

Het vertrek van Coen Swijnenberg naar de vroege avond levert een compleet nieuwe 3FM-nachtprogrammering op. Sander Lantinga, Miranda van Holland en Bart Arens als tijdelijke vervanger van Marisa Heutink, vullen de blokken op. De EO neemt de uren van de NPS over.

2005

Noordzee FM start tijdens de beurs Rainbow Fair in Amsterdam een nieuw webstation Rainbow Radio, dat zich op de homo’s richt.

2006

– Robert Herder, die voor de internationale afdelingen van Sky Radio en voor de uitbouw van Radio Veronica bij de Sky Groep verantwoordelijk was, stapt op. Een reden voor zijn ontslag wordt niet gegeven.

– De voormalige presentator van Noordzee FM Gordon verlaat Talpa Radio, de maatschappij van John de Mol. Hij blijft wel freelancer.

– 3FM werft de 18-jarige Domien Verschuuren als nieuwe nachtpresentator aan. Hij volgt Rinse Blanksma op die naar CAZ! vertrok.

2007

– Ondanks een behoorlijk verlies blijft Radio 2 op basis van het jongste luisteronderzoek marktleider met 11,5%. Radio 538 is met 10,6% tweede maar wordt door Sky Radio met 10,2% op de hielen gezeten. De non-stop muziekzender uit Naarden boekte een winst van 0,6%. Veronica, Qmusic, Radio 5, Slam!FM, TMF Radio, Radio 10, Kink, BNR Nieuwsradio en CAZ! gingen vooruit.

– Het Commissariaat voor de Media stelt dat de moslimraad en het contactorgaan Moslims en Overheid moeten samenwerken om zendtijd op radio- en televisieomroepen te kunnen krijgen. Beiden hebben tot 22 oktober de tijd om tot een overeenkomst te komen, zo niet verliest men zendtijd.

– RTLFM en de Nederlandse overheid treffen een schikking over een schadevergoeding na het verlies van de FM-frequenties aan 100%NL. Hoeveel geld de commerciële omroep precies kreeg toegewezen werd niet bekend gemaakt.

1965

Op weg van de Franse luchtmachtbasis in Lyon naar het vliegveld Bentwaters in het Engelse Suffolk krijgt een F101 gevechtsvliegtuig boven de Noordzee motorproblemen. Luitenant John Wynn is verplicht om zijn valscherm te gebruiken en komt in het water nabij de MV Galaxy, het zendschip van Radio London terecht. De tender Offshore 1, die verschillende zendschepen bevoorraadt, bevindt zich net in buurt en hijst de gewonde piloot aan boord.

1992

Om 06:00 uur starten via de Astra-satelliet op het kanaal van Quality Europe FM, speciale programma’s om de 28ste verjaardag van de legendarische zeezender Radio Caroline te vieren.

2004

De BBC onthult plannen om alle veertig lokale afdelingen van een live stream te voorzien. Men speelt daarmee in op de wensen van computergebruikers.


1965: Verenigde Staten

Het New Yorkse radiostation WINS, dat z’n uitzendingen al in 1924 begon op middengolf, ruilt vanaf vandaag het bekende Top 40-format, waarmee men in 1953 was gestart, om voor dat van een nieuwszender. Een enorme, maar weloverwogen omschakeling. Het is een primeur voor de luisteraars in de miljoenenstad. Maar die is zo groot en er gebeurt zoveel in The Big Apple, dat WINS zonder veel problemen 24/7 over een flink aanbod berichten kan beschikken.

1991: Frankrijk 

Radio France International en de maatschappij TDF bereiken een akkoord over de bijkomende plaatsing van twaalf gloednieuwe zenders plus de aangepaste antennesystemen. Voor 1997 moeten de werkzaamheden voltooid zijn.

1993: Duitsland 

Antenne Saschen start als Schlager- en oldiestation in de gelijknamige Duitse deelstaat.

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie

Twee jaar geleden vandaag bij RadioVisie


Spotlight

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 739: Mark De Brouwer, Chérie & Wolfert (video)

Mark De Brouwer (ex-Radio 10 Gold) overleden. Zes jaar Chérie in Wallonië, tijd voor een Lees verder

Wallonië: eerste drie lokale muxen in de startblokken

In Wallonië lijken nu toch, ruim anderhalf jaar na de erkenningen, de eerste lokale muxen Lees verder

Blad 735: Fun radio, Enkaavee, TRL

En de winnaar krijgt een vakantiejob op de radio. Ninoofse carnavalsradio houdt de 'grote miniatuurstoet'. Lees verder

Blad 733: StuBru, No Radio & Klubradio

Waarom je de kapper nog moet uitstellen tot na 5 april. Nieuwe lokale radio laat Lees verder

Blad 732: NRJ Play, Waze, Texas-jingles (video)

Waalse NRJ Hits TV verdwijnt, NRJ Play verschijnt. In de file kun je nu luisteren Lees verder

Blad 730: DAB+, Gaveromroep, Golden Earring (video)

Het gaat behoorlijk hard voor DAB+ bij onze Waalse broeders. De grootste Deerlijkse hits aller Lees verder

Helft van ‘tweeling-mast’ tegen de vlakte (video)

Waver: 245 meter hoge pyloon van de RTBF opgeblazen De Belgische radiogeschiedenis is alweer een Lees verder

Et en attendant dans le sud du pays

Volgende week, vanaf maandag 8 februari, is het één en al Belgische trots op de Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Blad 474: Veronica, Daphné en William (video)

Mathieu De Blauwe ‘léééft!’ bij MENT

Coronacrisis Blad: Maaskant, Star & VRRO (audio)

Sluiten