Het radiodagboek van 19 april (109) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten staan

Leestijd: 4 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


1980

De overkoepelende organisatie van Franstalige vrije radio’s, de ALO houdt een algemene vergadering in Corbais. Men vindt dat talrijke aangesloten stations zich niet aan de richtlijnen houden. Daarom worden Radio Capitale, Radio Iris en Radio Huguette uitgesloten.

2000 

Radio RCL uit Hasselt (102.6 MHz) verlaat het netwerk van Family Radio en wordt Radio Contact.

2001

– De resultaten van het algemene luisteronderzoek, gemeten tijdens de maanden september en oktober 2000, geven een verlies van 0,7% aan voor Radio Contact waardoor hun marktaandeel op 19,9% staat. Bel RTL haalt 18%. Nostalgie boekt 1,4% winst en stijgt naar 8,8%. Bij de publieke omroep verliest Radio 21 liefst 1,4% en zakt naar 5,1%. Fréquence Wallonie blijft het populairste station van de RTBF met 9,9%.

– Radio Primera uit Dendermonde, ooit TOPradio en NRJ, tekent een overeenkomst met de Vlaamse Mediamaatschappij om de programma’s van Radio Mango uit te zenden. Het akkoord start op 1 mei.

2002

Ludwig Verduyn vertrekt als hoofdredacteur bij Radio Contact. Hij blijft wel bij het netwerk om de lopende projecten te ondersteunen.

2006

Radio 2 viert op 21 april het vijftigjarige bestaan van de E40 in vier restaurants van La Carestel. Tussen 06:00 en 08:00 uur is er een gelegenheidsprogramma waarbij de luisteraars gratis koffie krijgen in Drongen, Jabbeke, Groot-Bijgaarden en in Wetteren.

2007 

TOPradio neemt de 1 kW-zender in het Limburgse Bree op 99.3 MHz in gebruik. De laatste technische voorbereidingen worden afgerond.

1983

De Norderney, het voormalige zendschip van Radio Veronica wordt aan Rob Koster verhuurd. Hij wil het naar Middelburg brengen om als discotheek te gebruiken.

2001

Het ex-zendschip van Radio Veronica, de Norderney, wordt in Leeuwarden klaar gemaakt om naar Antwerpen te vertrekken. De exacte vertrekdatum ligt echter niet vast.

2004

Het vertrek van Coen Swijnenberg naar de vroege avond levert een compleet nieuwe 3FM-nachtprogrammering op. Sander Lantinga, Miranda van Holland en Bart Arens als tijdelijke vervanger van Marisa Heutink, vullen de blokken op. De EO neemt de uren van de NPS over.

2005

Noordzee FM start tijdens de beurs Rainbow Fair in Amsterdam een nieuw webstation Rainbow Radio, dat zich op de homo’s richt.

2006

– Robert Herder, die voor de internationale afdelingen van Sky Radio en voor de uitbouw van Radio Veronica bij de Sky Groep verantwoordelijk was, stapt op. Een reden voor zijn ontslag wordt niet gegeven.

– De voormalige presentator van Noordzee FM Gordon verlaat Talpa Radio, de maatschappij van John de Mol. Hij blijft wel freelancer.

– 3FM werft de 18-jarige Domien Verschuuren als nieuwe nachtpresentator aan. Hij volgt Rinse Blanksma op die naar Caz vertrok.

2007

– Ondanks een behoorlijk verlies blijft Radio 2 op basis van het jongste luisteronderzoek marktleider met 11,5%. Radio 538 is met 10,6% tweede maar wordt door Sky Radio met 10,2% op de hielen gezeten. De non-stop muziekzender uit Naarden boekte een winst van 0,6%. Veronica, Qmusic, Radio 5, Slam!FM, TMF Radio, Radio 10, Kink, BNR Nieuwsradio en Caz gingen vooruit.

– Het Commissariaat voor de Media stelt dat de moslimraad en het contactorgaan Moslims en Overheid moeten samen werken om zendtijd op radio- en televisieomroepen te kunnen krijgen. Beiden hebben tot 22 oktober de tijd om tot een overeenkomst te komen, zo niet verliest men zendtijd.

– RTLFM en de Nederlandse overheid treffen een schikking over een schadevergoeding na het verlies van de FM-frequenties aan 100%NL. Hoeveel geld de commerciële omroep precies kreeg toegewezen werd niet bekend gemaakt.

1965

Op weg van de Franse luchtmachtbasis in Lyon naar het vliegveld Bentwaters in het Engelse Suffolk krijgt een F101 gevechtsvliegtuig boven de Noordzee motorproblemen. Luitenant John Wynn is verplicht om zijn valscherm te gebruiken en komt in het water nabij de MV Galaxy, het zendschip van Radio London terecht. De tender Offshore 1, die verschillende zendschepen bevoorraadt, bevindt zich net in buurt en hijst de gewonde piloot aan boord.

1992

Om 06:00 uur starten via de Astra-satelliet op het kanaal van Quality Europe FM, speciale programma’s om de 28ste verjaardag van de legendarische zeezender Radio Caroline te vieren.

2004

De BBC onthult plannen om alle veertig lokale afdelingen van een live stream te voorzien. Men speelt daarmee in op de wensen van computergebruikers.

1965: Verenigde Staten

Het radiostation WINS ruilt het Top 40-format om voor dat van een nieuwszender. Deze omschakeling betekent meteen een primeur voor de luisteraars in New York.

1991: Frankrijk 

Fradio France International en de maatschappij TDF bereiken een akkoord over de bijkomende plaatsing van twaalf gloednieuwe zenders plus de aangepaste antennesystemen. Voor 1997 moeten de werkzaamheden voltooid zijn.

1993: Duitsland 

Antenne Saschen start als Schlager- en oldiestation in de gelijknamige Duitse deelstaat.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2005: Retro-interview met Wim Oosterlinck (audio) 'Dit Stier-kind is een mensje met natuur... Met een regelmaat gelijk aan die van het onvoorspelbare lenteweer, halen we uit ons immense archief een audio-interview. Op 29 januari 2005 mocht ene Wim Oosterlinck voor de microf...
2008: VRT blijft zijn doelpubliek bereiken De radionetten behalen een relatief weekbereik ... In 2007 is de VRT grondig hervormd. De openbare omroep evolueert naar een crossmediale organisatie die geïntegreerd werkt. De radio- en televisienetten blijven hun doelpubliek bere...
Het radiodagboek van 22 mei (142) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moten staan De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2011: Open VLD wil dat MNM wordt verkocht "Dan nog zal de VRT marktleider zijn met meer da... Vlaams parlementslid Bart Tommelein van Open Vld (foto bovenaan) is niet te spreken over de resolutie van de meerderheid over de nieuwe beheersovereenkomst met de VRT. “De tekst bl...
Het radiodagboek van 21 mei (141) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten staa... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Het radiodagboek van 20 mei (140) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten staa... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Deel of print dit artikel
Spotlight
Amptec
TVV Sound
Amptec
Amptec

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *