Het radiodagboek van 18 september – 261 (video) Ook dit had van daag in jouw geschiedenisboek moeten staan

Leestijd: 3 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de ‘kop’ verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1979

De MS Magdalena blijft stuurloos op zee drijven. Het schip van Radio Mi Amigo is nu 28 mijlen van de originele ligplaats verwijderd. Om 06:00 uur besluit men de zender aan te zetten. Lang duurt de pret niet want nauwelijks tien minuten later is er op 272 meter opnieuw stilte. De wind heeft het zendschip opnieuw binnen Nederlandse territoriale wateren gejaagd. 


Lees verder onder de advertentie


2001

– De RTBF verhoogt, net zoals de VRT, het aantal nieuwsuitzendingen. Aanleiding zijn de aanslagen op de WTC-Torens in New York en op het Pentagon in Washington. La Première, Bruxelles Capitale, Musique 3 en Radio 21 brengen nu journaals om 01:00, 02:00, 03:00 en om 04:00 uur.


RadioVisie

– Kabelradio Magdalena herneemt na het mislukte Maeva-avontuur het gebruikelijke oldiesformat.

2002

Er zijn geruchten over een mogelijke samenwerking tussen kabelradio Magdalena en Cool FM. Het eerstgenoemde station brengt sinds enkele dagen non-stop muziek en kondigt een bijsturing van de doelgroep aan.

2003

De uittocht van de dj’s bij Radio Contact blijft duren. Na Dirk De Coster, die naar Radio 2 uitweek, vertrekt nu ook Jan Molenaar. Wie hem opvolgt, is niet bekend.

2006 

De vereniging Radios, gevormd door Marc Vossen (Nostalgie), Philippe Sala (Vibration), Nathalie Dechale (Sud) en Jean Jacques Deleeuw (RTL) vergadert met mediaminister Fadila Laanan over de hoofdlijnen van het akkoord tussen de Waalse deelregering en de Franstalige omroep RTBF. Vooral de toegevingen op muzikaal vlak aan de RTBF, het ontwerp van het nieuwe FM-plan en de digitale frequentieverdeling, baren de onafhankelijke stations zorgen.

1964 

Met 114 ja-stemmen verbiedt de Tweede Kamer met een speciale wet de uitzendingen van Radio en TV-Noordzee. Bij het station is men echter van oordeel dat de Nederlandse omroepwet niet van toepassing is.1992

Power FM, het zusterstation van Radio 10 Gold, stopt om 18:00 uur vanwege tegenvallende inkomsten.

2003

Het blad Privé meldt dat de dagen van Gordon bij Noordzee FM, door de tegenvallende luistercijfers, zijn geteld. Als opvolger wordt ex Radio 3-medewerker Martijn Krabbé genoemd. Noordzee FM ontkent het verhaal in alle toonaarden.

2006: 

De publieke omroep eist een budget twintig miljoen euro om de programmering op peil te houden. Men hoopt zo de druk op films, documentaires en cultuur te verminderen.

1975 

Andy Archer en John B. Mair, beiden medewerkers van Radio Caroline, bekennen voor een rechtbank het overtreden van de Britse anti-zeezenderwet.

1977

Michael Baker wordt door een rechtbank tot het betalen van 100 Pond veroordeeld. Hij had Radio Caroline met platen bevoorraad.

2001

De verkoop van Atlantic 252 zit door het verlagen van de prijs in een stroomversnelling. Zo toont de Guardian Mediagroep interesse. RTL beweert nog met andere maatschappijen te onderhandelen.

2006

Radio London hervat de middengolfuitzendingen op 1395 AM.


1927

De Columbia Phonographic Broadcasting System begint een netwerk van zestien radiostations. Andere bronnen zouden het later over achttien eenheden hebben.

2006

Air America Radio bant de show van Jerry Springer. De beslissing houdt verband met de toenemende financiële moeilijkheden van het linkse netwerk.

1942: Canada 

De Canadian Broadcasting Corporation krijgt van de overheid een vergunning om officiële uitzendingen te verzorgen. 

2006: Iran

Zamaneh start met kortegolf programma’s voor de jongeren. Het project wordt gedeeltelijk met Nederlands geld van Press Now gefinancierd. Men wil nieuwe initiatieven voor lokale journalisten, dankzij technische ondersteuning, mogelijk maken.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het radiodagboek van 17 september – 260 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschied... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Het radiodagboek van 16 september – 259 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschied... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Het radiodagboek van 15 september – 258 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschied... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Het radiodagboek van 14 september – 257 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschied... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Het radiodagboek van 13 september – 256 (audio) Ook it had vandaag in jouw geschiede... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Het Avondblad van 12 september (audio & video) Te hard voor Klara, te vroeg voor The ... Niet stil genoeg voor Klara In de prachtige oude Citroën-garage in Brussel huist tegenwoordig Kanal-Centre Pompidou. Een nieuw museum voor moderne en hedendaagse kunst. Een heel...
Deel of print dit artikel
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
2003: Worden de ‘kleine’ zenders geslachtofferd? 
Het radiodagboek van 17 september – 260 (audio)
2011: Brandy bubbels voor Radio 1 (audio)
Het radiodagboek van 16 september – 259 (video)
2008: VivaCité tijdelijk met (oude) Radio 2-zender
Het radiodagboek van 15 september – 258 (video)
Sluiten