Het radiodagboek van 18 mei (138) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten staan

Leestijd: 4 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


1943

Onder impuls van de Belgische regering in ballingschap in Londen start de ORNB (Office de Radiodiffusion Nationale Belge). In de Britse hoofdstad en in New York worden achttien uur programma’s vooraf opgenomen. De uitzendingen zijn niet alleen voor België bedoeld maar ook voor de Engelse en Amerikaanse troepen in het Midden Oosten.


Lees verder onder de advertentie


2003

In uitvoering van het decreet van 25 oktober 2002 betreffende particuliere radio heeft de Vlaamse regering op voorstel van Mediaminister Dirk Van Mechelen het besluit goedgekeurd waarbij men het totale aantal erkende landelijke, regionale en lokale stations bepaalt. Het fel omstreden frequentieplan, de frequentiepakketten en de beschikbare frequenties worden eveneens aangenomen.

2006

– Radio 2 blijft met 31,8% of een winst van 1,2% de marktleider in Vlaanderen op basis van het jongste luisteronderzoek van het Centrum voor Informatie over de Media. Radio Donna blijft met 17,7% tweede maar wordt door Qmusic met 17,5% op de hielen gezeten. In Wallonië behoudt Bel RTL met 21,3% de koppositie gevolgd door Radio Contact (14,2%) en Vivacité van de RTBF met 13,1%.

– Bruno Van Sieleghem wordt de nieuwe directeur van NRJ in Wallonië. De ex-manager van Canal Plus, VW D’ieteren, Spa en Publicis, volgt Eric Aedelbrecht op die in maart naar de groep rond Contact verhuisde.

1964 

Op de Ierse scheepswerven van de Nederlander Verolme in Cobh nabij Cork, wordt een kunstmatig eiland voor Radio en TV Noordzee gebouwd. Nadat alle onderdelen klaar zijn, wordt het platform op een voormalige tanker de MV Global Adventure geladen. Een kraan bezwijkt echter onder de 160 ton wegende constructie en stort neer op het scheepsdek. Zo lopen de plannen voor de oversteek naar Nederland vertraging op want de Global Adventure moet de haven van Southampton opzoeken.

1969

Tom Mulder wordt door Radio Veronica in dienst genomen. Vanaf 22 mei zal hij als Klaas Vaak, een naam bedacht door de toenmalige programmaleider Henk van Dorp, het middernachtprogramma ‘Radiodrama’ presenteren.1971

Het ANP en Radio Luxembourg (208 meter) blijven via extra nieuwsuitzendingen de toestand rond de Mebo II van Radio Noordzee Internationaal volgen. Indringers hebben op de waterbuizen, in plaats van op de olieleiding een bom geplaatst. Om 02:20 uur is de brand onder controle en keren Alan West en Crispian Sint-John terug aan boord. Om 03:00 uur brengt Spangles Muldoon een verslag van de dramatische ontwikkelingen. Aan land worden drie personen waaronder Kapitein Tom van der Linden aangehouden. Ze gaan snel tot bekentenissen over en geven de namen van de opdrachtgevers. Het blijken commercieel directeur Norbert Jurgens en directeur Bull Verwey van Radio Veronica te zijn.

1974

Een deel van het Veronica-bestuur en de boekhouder van de Veronica Omroep Organisatie worden door het CRM voor een gesprek omtrent de telling van het ledenbestand uitgenodigd.

1979

Twee middengolfzenders voor Radio Delmare, twee wagens en een speedboot worden door de politie onderschept. Men was onlangs aan boord geweest toen de Martina nog in de Jacobahaven op Noord Beveland lag. Er kon echter niet worden opgetreden omdat er geen zenders aan boord waren. Het is de derde keer in vrij korte tijd dat de justitie Radio Delmare dwarsboomt.

2002

Ruud de Wild, Sander de Heer en Jeroen Kijk in de Vegte, die in het Hilversumse mediapark getuige waren van de moord op politicus Pim Fortuyn en vervolgens uit de programmering van 3FM verdwenen, keren om 16:00 uur met het programma ‘Ruud Dewild.nl’ terug.

2004

– Tom Mulder (foto bovenaan) zit 35 jaar lang in het vak. In 1969 begon zijn loopbaan bij de toenmalige zeezender Radio Veronica. Vervolgens stapte hij in 1973 over naar de TROS om daar de ‘Havermoutshow’, ‘Nachtwacht’ en ’50 Pop of een Envelop’ te presenteren. Na een kort verblijf bij Cable One verhuisde hij in 1991 naar Radio 10 Gold.

– In de pers verschijnen verhalen als zou Creative Manager Robert Jensen getracht hebben om Radio 10-dj’s aan te werven. De betrokkenen gingen niet op zijn aanbod in.

2007

Na Radio BemBem toont nu ook Radio 227 zich ontevreden over het financiële beleid van de diverse kabelexploitanten. Vooral de toelatingsvoorwaarden om op de grote FM-netten te mogen komen, zint de initiatiefnemers niet.


1964: Verenigd Koninkrijk 

Radio Caroline North en Radio Caroline South starten een actie om geld voor het toekomstige Algerijnse weeshuis ‘The Caroline Dormitory’ in te zamelen. Het initiatief geniet de steun van de organisatie ‘War On Want’ en zangeres Marianne Faithfull. Zij spreekt 42 boodschappen in die door beide stations worden uitgezonden.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2011: Radio Caroline hengelt naar AM-vergunning Politici en artiesten scharen zich achter ... Diverse bronnen melden dat Radio Caroline actie voert om een zendvergunning te krijgen om op de middengolf uit te mogen zenden. Er wordt gemikt op het zuid-oosten van Engeland...
Het radiodagboek van 23 januari -023 (audio) Audio: Radio Nordsee International - Testuitz... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2001: VRT radionieuws krijgt nieuwsankers Publieke omroep wil anticiperen op commerciële z... VRT Radio gaat de presentatie van de nieuwsbulletins hervormen en wil per 21 maart graag een opgefriste progammering voor Radio 1 lanceren. Over deze twee onderwerpen heeft de kran...
Het radiodagboek van 22 januari – 022 (audio ) Audio: Pioniere, Piraten und der Fall... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2012: Peter Van de Veire wil wereldrecord (video) En gaat proberen langer dan 183 uur radi... "Elke examenperiode zitten tienduizenden studenten hele nachten met hun neus in de boeken om alles toch maar geblokt te krijgen. Ik heb daar enorm veel respect voor. Vaak blijkt de...
Het radiodagboek van 21 januari -021 (audio) Audio: Laser testuitzending met Johnny Moss e... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
2010: StuBru-spot wint in New York (video)
Het radiodagboek van 17 mei (137)
2010: Boycot FamilyRadio ‘Dos cervezas’? (video)
Het radiodagboek van 16 mei (136)
2007: Peter Van de Veire boos op Bjorn Verhoeven
Het radiodagboek van 15 mei (135)
Sluiten