RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Het Radiodagboek van 18 maart

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1974: Radio Atlantis verzorgt regelmatig nieuwsuitzendingen.

2001:

– Mediaminister Richard Miller belooft een volledig frequentieplan voor het einde van het jaar. Hij reageert op de ophef over de legaliteit van de meeste vrije radio’s en op de recente gebeurtenissen in Brussel waarbij het Franse Skyrock en Contact Plus op 104,3 MHz elkaar het leven zuur maakten. Hij ontmoet op 20/3/2001 zijn Vlaamse opponent Dirk Van Mechelen om de kwestie te bespreken.

– Radio Antipode, dat door een wijziging in het Waalse frequentieplan de toelating kreeg om op 105,5 MHz sterker uit te zenden, stoort TOPradio Leuven. Dit leidt tot klachten van verontwaardigde luisteraars.

2002: C-Dance en Radio Magdalena stoppen de satellietuitzendingen. Beide stations zenden via het glasvezelnetwerk van Telenet uit.

2003: 

– C-Dance kondigt een doorstart aan op 7/4/2003. Samen met een aantal Vlaamse DJ’s waaronder ex-TOPradio medewerker David Claes, wordt de komst van de wereldbekende dance producer Carl Cox aangekondigd.

– Radio Pajottenland (Galmaarden) stopt de doorgifte van Radio Mango. Er wordt dancemuziek gedraaid.

2005: Radio Contact pakt uit met een nieuwsredactie die lokale informatie zal verzorgen. Hiervoor werkt men met ‘Belga Audio’ samen. De doorgestuurde berichten van de journalisten worden eerst in leesteksten gegoten om nadien door professionele stemmen te worden ingesproken. Nadien stuurt men het eindresultaat door naar de verschillende afdelingen van het netwerk.

2018: Stadsradio Oostende 1 gaat vandaag van start. Rechtstreekse verslagen van evenementen en lokaal nieuws staan er centraal.

1973: De ‘Abominabele top 2000’ met de ijverige technicus Ferry de Groot en de Rotterdamse humorist André van Duin wordt de ‘Dik Voormekaar Show’ bij Radio Noordzee Internationaal op de ‘Mebo II’.

1988: Ad Roberts en Erwin van der Bliek plaatsen op de ‘Ross Revenge’ een nieuwe Canadese fiber antennemast. Door het ontbreken van belangrijke onderdelen moet men het werk echter onderbreken. Tussendoor wordt de start van Radio 558 als opvolger van Radio Monique voorbereid.

2001: 

– De ‘HMG’ (‘Holland Media Groep’) heeft een groot probleem met de roepnaam ‘ME’ als opvolger voor Veronica. Het kledingconcern ‘WE’, dat voor een volledig verkeerde associatie vreest, spant een kort geding aan waardoor men in Hilversum dringend een betere naam moet zoeken. De uiteindelijke keuze zou op Yorin vallen.

Heynen

– Radio Nationaal heeft blijkbaar een nieuwe eigenaar. Geruchten als zou de winkelketen ‘Blokker’ het station overnemen, worden onmiddellijk ontkend. Men belooft duidelijkheid op 19/3/2001. 

2003: Edwin Evers verlengt zijn contract bij Radio 538 met nog eens vijf jaar.

2004: Volgens ‘Radiofreak.nl’ wil de ‘Quality Radio BV’ één van de frequenties aan een station met uitsluitend Nederlandstalige volksmuziek toewijzen. Men hoopt ook om een jammin’ oldieszender met hits uit de sixties en uit de seventies te starten. De site beweert dat er reeds gesprekken met mogelijke partners lopen.

2014: Radio 538 en Sky Radio staan gelijk op de eerste plaats met 10,6%. De lokale publieke omroepen (10,5%) en 3FM (10,3%) deden het goed, aldus het ‘Bureau Intomart’ over de maanden januari en februari 2014. Radio Veronica klom van 4,3% naar 5%.

2015: Gerard Ekdom verlaat 3FM. Hij vertrekt naar NPO Radio 2 om er vanaf 5/10/2015 de ochtendshow te presenteren.

1973: De ‘Hitbackshow’ van Mike Ross bij Radio Northsea International op de ‘Mebo II’ wordt samen met Sheila Ross gepresenteerd. 

2005: De fusie tussen de twee grootste mediagroepen ‘Capital’ en ‘GWR’ wordt onder de naam ‘GCap’ bezegeld. Stations zoals Essex FM, Mercury FM, Capital FM en Capital Gold vallen onder één maatschappij.

1963: De ‘MV Mi Amigo’ bereikt de Golf van Mexico en komt aan ter hoogte van ‘Pier 37’ van Galveston Island, Texas. Bill Weaver, manager van KILT in Houston, betaalt de bemanning en zoekt naar een koper. Een poging om het zendschip aan de CIA als strijdmiddel tegen het communisme op Cuba aan te bieden, draait op niets uit.

2020: De rockzender 106.7 KROQ in Los Angeles ontslaat na 30 jaar ochtend-dj Kevin Ryder. De sidekicks Allie Mac Kay en Jensen Karp moeten ook vertrekken. Het radiostation schuift als vervanging het middagteam naar de ochtend.

2004: Monaco

Het medialandschap heeft er een nieuw radiostation bij. Het gaat om MC One in de studio’s aan de Quai Antoine Premier van Monaco. In het gebouw zijn tevens de maatschappij ‘Monte Carlo Radiodiffusion’ en het Engelse station Radio Riviera gevestigd.

2004: Frankrijk

Met de toekenning van een aantal AM-frequenties zorgt het CSA voor een definitief einde van het radiomonopolie van de overheid. Zo veroveren ex-NRJ-presentator Marc Scalia en zijn medevennoot drie vergunningen. Ciel AM krijgt In Parijs AM 981 kHz (5 kW). Rond Toulouse en Straatsburg worden twee AM-frequenties van Radio France (160 kW en 1 kW) overgenomen. Radio Orient, RMC Info, Superloustic voor de kleuters (AM 675 kHz), La Radio de la Mer en Radio Télérama kunnen eveneens starten.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Spotlight
Recente radiodagboeken
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx