fbpx

Het radiodagboek van 18 maart (077) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten staan

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


1974

Radio Atlantis verzorgt regelmatige nieuwsuitzendingen.

2001

– Mediaminister Richard Miller belooft nog voor de eindejaarsdagen een frequentieplan. Hij reageert hiermee op de stijgende ophef over de legaliteit van de meeste vrije radio’s en op de recente gebeurtenissen in Brussel waarbij Skyrock en Contact Plus op 104.3 MHz elkaar het leven zuur maakten. Hij heeft op 20 maart een nieuwe ontmoeting met zijn Vlaamse ambtgenoot Dirk Van Mechelen om over deze kwestie te onderhandelen.


Lees verder onder de advertentie


– Radio Anitipode, dat door een wijziging in het Waalse frequentieplan de toelating kreeg om op 105.5 MHz sterker uit te zenden, stoort het signaal van TOPradio Leuven. Dit leidt tot een hele resem klachten van verontwaardigde luisteraars.

2002

C-Dance en Radio Magdalena stoppen de satellietuitzendingen. Beide stations zenden via het glasvezelnetwerk van Telenet uit.

2003

– C-Dance kondigt een doorstart aan op 7 april. Samen met een aantal Vlaamse DJ’s waaronder ex-TOPradiomedewerker David Claes (foto bovenaan), wordt de komst van de wereldbekende dance producer Carl Cox aangekondigd.

– Radio Pajottenland uit Galmaarden stopt de doorgifte van het Mango-signaal. Er wordt nu dance muziek gedraaid.

2005

– Radio Contact pakt uit met een nieuwsredactie die lokale informatie zal verzorgen. Hiervoor werkt men met Belga Audio samen. De doorgestuurde berichten van de journalisten worden eerst in leesteksten gegoten om nadien door professionele stemmen te worden ingesproken. Nadien stuurt men het eindresultaat door naar de verschillende afdelingen van het netwerk.

– Het Vlaamse Commissariaat voor de Media veroordeelt het Antwerpse Radio Centraal tot een geldboete van 1250 euro en een zendverbod van zes dagen. De stadsradio gaat meteen in beroep tegen deze uitspraak.

2006

Geruchten over een mogelijk vertrek van Jeroen Straeter bij Radio Contact worden ontkend.

1988

Ad Roberts en Erwin van der Bliek plaatsen op de MV Ross Revenge een nieuwe Canadese fiber antennemast. Door het ontbreken van belangrijke onderdelen moet men het werk echter stil leggen. Tussendoor wordt de start van Radio 558 als opvolger van Radio Monique voorbereid.2001

– De naam ME als opvolger voor Veronica blijft de Holland Mediagroep juridische zorgen baren. Het kledingconcern WE, dat voor een totaal verkeerde associatie vreest, spande eerder een kortgeding aan tegen de omroeporganisatie waardoor men in Hilversum dringend een andere naam diende te zoeken. De uiteindelijke keuze zou op Yorin vallen.

– Radio Nationaal heeft een nieuwe eigenaar. Geruchten als zou de winkelketen Blokker het station overnemen, worden door de medewerkers naar de prullenmand verwezen. Men belooft in ieder geval meer duidelijkheid vanaf 19 maart.

2003

Edwin Evers verlengt zijn contract bij Radio 538 met nog eens vijf jaar.

2004

Quality Radio BV koestert het plan om één van haar frequenties te laten gebruiken door een zender die enkel Nederlandstalige volksmuziek zal programmeren. Het ligt ook in de bedoeling om een jammin’ oldieszender met hits uit de sixties en seventies, in de lucht te brengen. Volgens dezelfde website zijn er al verkennende gesprekken met mogelijke partners aan de gang.

2007 

De Telegraaf bericht dat de gesprekken over samenwerking tussen RTL Nederland en John de Mol over het vervolg van het commerciële tv-station Tien zijn afgerond. Er zijn onder meer plannen over een nieuwe RTL- televisiezender waar het Eredivisie voetbal zou te zien zijn.

1922: Verenigde Staten 

WBT-AM begint op de middengolf in Charlotte (North Carolina).

2004: Monaco

Het Franse medialandschap heeft er een nieuw radiostation bij. Het gaat om MC One dat de uitzendingen vanuit de studio’s aan de Quai Antoine Premier in Monaco verzorgt. In hetzelfde gebouw zijn overigens de maatschappij Monte Carlo Radiodiffusion en het Engelse station Radio Riviera gevestigd.

2004: Frankrijk 

Met de toekenning van een aantal AM-frequenties zorgt het CSA voor een definitief einde van het radiomonopolie van de overheid. NRJ krijgt drie vergunningen. Dit heeft tot gevolg dat Ciel AM een groot deel van het Franse territorium zal bedienen. In Parijs kreeg men 981 kHz (5 kW) toegewezen. Rond de steden Toulouse en Straatsburg worden twee frequenties van Radio France overgenomen. Ook Radio Orient, RMC Info, Superloustic (675 kHz), La Radio De La Mer en Radio Télérama kunnen binnenkort starten.

2005: Verenigd Koninkrijk

De fusie tussen de twee grootste Britse radiogroepen Capital en GWR wordt onder de naam GCap bezegeld. Stations als Essex FM, Mercury FM, Capital FM en Capital Gold komen bij één maatschappij terecht.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2001: Luistercijfers in West-Vlaanderen (audio) In onze rubriek ‘Dag op dag’, waarin we teruggaan naar exact dezelfde dag uit een ver of nabij verleden, staan we vandaag stil bij de lokale luistercijfers uit de provincie West-V...
Het radiodagboek van 22 februari – 053 (video) De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezend...
2013: VlaPo en Story FM gaan samenwerken Gisteren, woensdag 20 februari hield de Vereniging voor Vlaamse podiumartiesten VlaPo zijn maandelijkse bestuursvergadering in de kantoren van Story FM. Beide partijen bespraken h...
Het radiodagboek van 21 februari – 052 (video) De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezend...
2003: FM Limburg bereidt provincieradio voor Het leek de laatste weken erg rustig rond de Limburgse mini-keten FM Limburg. Achteraf gezien was dit maar schijn. Achter de schermen was men immers met man en macht in de weer.&n...
Het radiodagboek van 20 februari – 051 (audio) De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezend...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
2010: Radiostunts en meerwaardes (video)
Het radiodagboek van 17 maart (076)
2004: Retro-interview met Werner Michiels
2006: Hoe scoort het ‘buitenland’ in Vlaanderen?
Het radiodagboek van 16 maart (075)
2002: Energy gaat in vereffening (audio)
Sluiten