fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Het radiodagboek van 18 juli – 200 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

2002

Joop Verhoof (foto bovenaan) sterft op 56-jarige leeftijd in zijn Nederlandse geboorteplaats Enschede. De voormalige medewerker van Radio Caroline en Radio Atlantis speelde een belangrijke rol bij Radio Mi Amigo. Van presentator evolueerde hij tijdens het verblijf van de medewerkers in Playa De Aro tot programmadirecteur.

2003

De Vlaamse regering keurt het nieuwe frequentieplan goed. Binnenkort verschijnt in het Staatsblad een verzoek van het Commissariaat voor de Media tot het indienen van een erkenning. De kandidaten krijgen dan dertig dagen de tijd om het aanvraagformulier in te dienen.

2005

– De Vlaamse humorist Kamagurka start Radio Vrij Kamagurkistan op het internet. Totaal ondraaibare muziek en profielloze humor komen aan bod.

– Het Luikse radiostation Zone 80 start met AAC+ voor de internetstreaming, waardoor de luisteraar ondanks een lage bitrate (48 kB), de kwaliteit van een CD benadert. Advanced Audio Coding Plus is een onderdeel van MPEG 4. 

1964

Op het REM-eiland beginnen de testuitzendingen van Radio Noordzee via 1071 kHz of 280 meter. In een Amsterdamse studio worden de eerste programma’s opgenomen. DJ’s zijn Rob Out, Ben Zwaan en Wim Jaap van der Laan. De initiatiefnemers willen nu ook snel met een televisiestation uitpakken.

1974

De Nederlandse minister van CRM, Harry van Doorn, wijst om 21:00 uur het verzoek van de Veronica Omroep Organisatie af om legale radio- en tv-zendtijd te bekomen. Op 1 september 1974 treedt de wet in werking die Nederlanders verbiedt om mee te werken aan radio-uitzendingen vanaf zendschepen.

1995 

Jeroen van Inkel presenteert ‘Rinkeldekinkel’ voor de laatste keer bij Radio 3. Hij verhuist naar Hitradio 1224 dat de ultieme aanloop naar Veronica FM vormt. Robert Jensen vervangt hem.

2001

Het Nederlandse Commissariaat voor de Media weigert in te gaan op het verzoek van ID&T en Arrow Classic Rock om de uitzendingen van Business Nieuwsradio via de FM-frequenties van Jazz Radio te stoppen.

2003

Radlon Media, de maatschappij achter het Nederlandse Radio London, kondigt na een kort proefprogramma aan dat men op dinsdag 22 juli weer via de middengolffrequentie 1008 kHz zal testen.

2005 

Juize FM, dat net een jaar geleden als internetstation startte, stelt de diverse presentatoren voor. Negativ, E-Life, DJ Jeff, 2Tall, Henca Maduro, Luan van der Linden, Demi Saulic, Bobby Sukhraj, Yes-R en Ali B verzorgen dagelijks programma’s tussen 14:00 en 23:00 uur. Tijdens het weekend wordt er van 12:00 tot 20:00 uur gewerkt.

2006

De terugkeer van Rob Stenders bij 3FM neemt concrete vormen aan. Tussen 7 en 31 augustus gaat hij Claudia de Breij vervangen tussen 12:00 en 14:00 uur.

1966 

Swinging Radio England en Britain Radio dienen bij de Britse overheid een aanvraag voor een zendvergunning in. Deze wordt echter geweigerd. 

1997

Vanop de Yeaman Rose keert Radio London tijdelijk terug. De betrokken organisatie had een speciale evenementenlicentie verkregen. Er wordt op de voormalige frequentie van de legendarische zeezender uitgezonden met een beperkt vermogen. Tot en met 14 augustus presenteren tal van ex-medewerkers shows. 

1958: Denemarken

In de nacht van 17 op 18 juli verliest de Cheeta van Radio Mercur zijn anker. Na een chaotische tocht langs de Zweedse kust loopt het zendschip in de buurt van Malmö vast. De antennemast en de zendereindtrap gaan verloren.

2006: Frankrijk 

Benjamin Castaldi, die in Frankrijk als televisiepresentator bij TF1 furore maakt, zal op 21 augustus starten als ochtendman bij RTL2 met ‘Le Grand Bazar’ (06:00 en 09:00 uur).

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie

Twee jaar geleden vandaag bij RadioVisie


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het radiodagboek van 3 december – 336 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 669: Kompas, Rob en Sofie (video)

Torhouts WZC gaat samenwerking aan met lokale radio. Ambassadeur van het Nederlandstalige lied onderscheiden. 'Piratenstrijd' Lees verder

Het radiodagboek van 30 november – 333 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 28 november – 331 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 659: OmniPlayer, MENT & Brandy (audio)

DPG Media zet in op OmniPlayer voor z'n radiostations. Isabel en Lou van Put strijden Lees verder

2009: MENT – tv met hoog radiogehalte (video)

Radioprogramma's die een tv-versie krijgen, het is eerder gedaan. We denken daarbij spontaan aan 'Depré Lees verder

Blad 654: DAB+, Swingterklaas, Tros en M fm (video)

Nederlandse DAB+ heeft nog groeipijnen, vooral bij vrouwen. Sinterklaas maakt internetradio in Aalter. Senioren nemen Lees verder

Beoutq TV, op weg om legaal te worden?

Saoedi Arabië kampt met een zwaar besmeurd imago. Voortdurende schendingen van de mensenrechten, het genadeloos Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Blad 549: Offshore-archief, Bart en RNW (video)

Kiosk Radio steunt Brusselse muzieksector

Qmusic: Vincent gaat, Bab wordt Sarah (video)

Sluiten