RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Het Radiodagboek van 18 juli

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit is geschiedenis

1976: Radio Mi Amigo zendt voor het eerst ‘Kassa’ met Peter Van Dam uit. De luisteraars krijgen de opdracht om voor veel geld het geluid te raden.

2003: De Vlaamse regering keurt het nieuwe frequentieplan goed. Binnenkort verschijnt in het Staatsblad een verzoek van het Commissariaat voor de Media tot het indienen van een erkenning. De kandidaten krijgen dan dertig dagen de tijd om het aanvraagformulier in te dienen. 

2005: 

– Tijdens de zomertour van Radio Donna in Diksmuide wordt de nieuwe programmering voorgesteld. Zenderverantwoordelijke Bart Deprez mikt op relevante actuele hitradio zonder commercieel te worden.

– De humorist Kamagurka start ‘Radio Vrij Kamagurkistan’ online. Met een format van totaal ondraaibare en profielloze muziek.

2008: De populaire presentator Coco Van Babbelghem stopt bij Radio Contact Plus (Brussel 104,3 MHz)

2018: De Vlaamse Regulator voor de Media (‘VRM’) pleit FM Goud en FM Goud Plus vrij in een klacht over ‘verboden’ samenwerking. ‘FM Promotion BVBA’ legde op 24/4/2018 een dossier neer tegen de lokale ‘FM Goud Bree vzw’ (radio FM Goud) en ‘Planet Rock vzw’ (radio FM Goud Plus). Dit wegens het niet naleven van het verbod op bindingen tussen de ‘vzw’s’ en de invloed van Radio FM Goud op Radio FM Goud Plus.

2019: De alsnog erkende Gaveromroep start op de twee frequenties van de ‘vzw Gemini’: 106,4 MHz (Kortrijk) en 105,7 MHz (Zwevegem). Op de ex-frequentie 107,0 MHz zendt men (voorlopig) non-stop muziek uit.

2020: Steven Lemmens (37) is het nieuwe nethoofd van MNM. De VRT zender is uitgegroeid tot een jongerenmerk met 700.000 dagelijkse luisteraars en actieve digitale fans. Hij vervangt Annemie Gulickx, die netmanager wordt van Ketnet.

1973: Radio Veronica vraagt een vergunning als C-omroep aan. Rob Out wordt directeur, Mr. Bordewijk is de voorzitter van de ‘VOS’ (‘Veronica Omroep Stichting’). De officiële aanvraag wordt in augustus ingediend. De naam luidt nu: ‘Veronica Omroep Organisatie’.

1974: Willeke en Willy Alberti vertrekken bij Radio Noordzee Internationaal op de ‘Mebo II’.

1992: Radioweerman Jan Pelleboer (68), die elke donderdag het weerbericht in de ‘TROS’-programma’s op Radio 3 voorspelt, sterft onverwacht in zijn woonplaats Paterswolde.

2002: Kindernet en Veronica hebben met ‘Canal Digitaal’ een akkoord over het verspreiden van de programma’s vanaf 1/9/2002. ‘Canal Digitaal’ zal de kopstations van de apparatuur voor de verspreiding van Veronica FM via de kabelnetwerken voorzien.

2003: Bart van Leeuwen, die sinds 5/5/2003 bij Radio 10 FM werkte, stopt. Zijn naam wordt genoemd met de terugkeer van Radio Veronica.

2016: Eigenaar ‘Novec BV’ kondigt de sloop van de zendinstallatie en van de masten voor AM 1008 kHz langs de Vogelweg in Zeewolde aan. Het onderhoud van het complex, dat enkel door Groot Nieuws Radio wordt gebruikt, is te duur.

2017: Radio 538: 13,1%, NPO Radio 2: 10,2% en Sky Radio: 9,9%. Dit zijn de resultaten van het luisteronderzoek van het ‘Bureau Intomart’ voor mei 2017 tot en met juni 2017. 100%NL en NPO Radio 5 stijgen.

1966: Swinging Radio England en Britain Radio op de ‘Laissez Faire’ vragen bij de Britse overheid om een vergunning. Deze wordt echter geweigerd.

1971: De ‘World Service’ bij Radio Northsea International op de ‘Mebo II’ wordt via twee SW-frequenties herstart.

1997: Radio London is tijdelijk vanop de ‘Yeaman Rose’ terug. De betrokken organisatie kreeg een evenementenlicentie. Men zendt echter met een zeer beperkt vermogen op de ex-AM-frequentie van de zeezender uit. Een aantal ex-medewerkers zorgt tot en met 14/8/1997 voor een aangepaste programmering.

2016: Stan Collymore, de ex-spits bij Liverpool en bij Nottingham Forest, wordt bij talkSPORT ontslagen. Hij had kritiek op de ‘News Corp.’ van Rupert Murdoch, dat de ‘Wireless Group’ met talkSPORT en Virgin Radio UK had overgenomen. Hij vond het niet kunnen dat één partij de uitzendrechten van de Premier League voor zowel radio als de televisie had.

1958: Denemarken

De ‘Cheeta I’ van Radio Mercur verliest in de nacht van 17 op 18/7/1958 het anker. Het zendschip loopt tijdens een chaotische tocht langs de Zweedse kust nabij Malmö vast. De antennemast en de zendereindtrap sneuvelen.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 20 juli

Vandaag in 1981: De ‘Magda Maria’ van Radio Paradijs kiest een ligplaats op 9 mijl Lees verder

Het Radiodagboek van 19 juli

Vandaag in 1995: Jeroen van Inkel presenteert op Radio 3 tussen 17 en 18 uur Lees verder

Het Radiodagboek van 17 juli

Vandaag in 2012: Peter Van de Veire is zijn wereldrecord radiomaken nauwelijks minder dan een Lees verder

Het Radiodagboek van 16 juli

Vandaag in 2003: Sky Radio maakt de eerste namen voor het toekomstige Radio Veronica bekend: Lees verder

Het Radiodagboek van 10 december

Vandaag in 1909: De Italiaan Marconi en de Duitser Braun winnen de Nobelprijs, respectievelijk voor Lees verder

Het Radiodagboek van 9 december

Vandaag in 1992: Lex Harding krijgt de vergunning om Radio 538 via de Nederlandse kabel Lees verder

Het Radiodagboek van 8 december

Vandaag in 1963: Alle stations van Radio France op FM krijgen een nieuwe naam in Lees verder

Het Radiodagboek van 7 december

Vandaag in 1987: De 'VUM' ('Vlaamse Uitgeversmaatschappij') lanceert het netwerk ‘Vijfsterrenradio'.

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx