RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Het Radiodagboek van 18 januari

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2021.

Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten staan

1973: De bemanning op de ‘MV Mi Amigo’ beleeft bange ogenblikken wanneer er brand uitbreekt tijdens laswerken in de machinekamer. Andy Archer zendt om 23:50 uur een noodsignaal uit. Enige tijd later volgt het geruststellende bericht dat het vuur bedwongen is. Een daarop volgend generatorprobleem haalt Radio Caroline uit de lucht.

1975: Frans van der Drift neemt afscheid bij Radio Mi Amigo tijdens zijn laatste namiddagshow tussen 14.00 uur en 16.00 uur.  

1976: Bert Bennett presenteert zijn laatste programma op Radio Mi Amigo. Zijn opvolger wordt Tim Ridder (Bart Van Leeuwen).

1982: Er hangt onweer in de Vlaamse radiolucht. Om 10:15 uur wordt ‘Werken met muziek’ op Radio Maeva, gepresenteerd door Ben Van Praag onderbroken met de mededeling dat de ordediensten het staken van de uitzendingen eisen. 

2002: ‘CD&V’-parlementslid Carl Decaluwé verklaart dat het ‘VCM’ (‘Vlaamse Commissariaat voor de Media’) een onderzoek naar 4FM en naar Qmusic opent. Men wil controleren of de landelijke commerciële zenders zich houden aan het dossier waarmee ze hun licentie kregen. Het bericht wordt later door het kabinet van minister van Mechelen bevestigd.

2018: Mediaminister Sven Gatz zegt dat de 21 frequentiepakketten zonder  één of meerdere kandidaten bij de eerste ronde in 2017 tussen Pasen en de zomervakantie toegekend worden. De politicus gaf ook uitleg over de 26 nog steeds beschikbare restfrequenties op FM maar die niet in het frequentieplan voorkomen.

2000: Rob Stenders laat zijn verder verblijf bij 3FM afhangen van de luisteraars. Zij mogen op 31/1/2000 tussen 14:00 en 16:00 uur bepalen of hij voldoende kwaliteit in huis heeft om bij de publieke popzender door te gaan. Ook de dienst kijk- en luistercijfers van het NOB wordt bij dit vreemde onderzoek betrokken.  

2006: Patrick Kicken van Radio Veronica verovert de ‘VAK-award’ voor de categorie ‘populairste dj’ van 2005. Dit gebeurt tijdens de uitreiking van de Nederlandse Populariteitsawards in Uitgeest.

2010: 7 radiostations zamelen geld in voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. Diverse landelijke publieke en commerciële radiostations werken van 6.00 uur tot 21.00 uur samen als Radio 555. Dit zijn Radio 538, Radio 2, 3FM, Q Music, SLAM!FM en Radio Veronica. De Wereldomroep doet hetzelfde van 7.00 uur tot 19.00 uur.

2020: De BNN/VARA schrapt onmiddellijk de radio- en tv-programma’s van Kaj van der Ree. Hij ligt al enkele dagen flink onder vuur omdat hij van seksueel overschrijdend gedrag tegenover minderjarige meisjes wordt beschuldigd.

1923: De nationale dienst voor Post en Telegraaf geeft de BBC, de openbare omroep, een vergunning.

1984: De technici van de zeezender Radio Laser 729 laten even voor middernacht op het zendschip, de ‘MV Communicator’, een heliumballon op. Men wil de traditionele zendmasten vervangen.

1985: Laser 558 keert na 4 dagen stilte terug. De verhalen over de verkoop van de ‘MV Communicator’ groeien. Chris Cary (Spangles Muldoon), Richard Branson, die de ‘Ross Revenge’ van Radio Caroline wou overnemen en enkele dj’s van ‘East Anglia Productions’ zijn de kandidaten. Roy Lindau van ‘Music Media International’, die reclamecampagnes moest werven, vertrekt en wordt door Johnny Moss opgevolgd.

2016: Juice FM (Liverpool) wordt door Capital FM (Londen) vervangen. ‘Global Radio’ had het station eerder voor 13,66 miljoen euro van ‘UTV Media’ overgenomen.  

2018: Smooth Radio ’70’s zendt tijdens het weekend op zowel zaterdag als op zondag de legendarische ‘American Top 40’ met Casey Kasem uit. ‘GMG Radio’ bereikte hiervoor een deal met de maatschappij ‘Premiere Radio Networks’.

1986: De regering laat Europe 1, ‘RMC’ en’ RTL’  op FM toe.

1995: Het Franse netwerk M40 wordt RTL1.

2005: Nieuwslezer Stefan Pauli krijgt tijdens het ochtendblok tussen 7.00 uur en 9.00 uur bij France Inter bezoek van manifestanten. Zij uiten hun ongenoegen over het werkloosheidsbeleid.

2017: Duitsland

De Amerikaanse legerzender AFN (‘American Forces Network’) trekt zich nog verder terug uit het land. Samen met de regio Frankfurt geeft het station ook de sterke FM-frequentie 100,2 MHz in de streek Kaiserslautern, in de deelstaat Rijnland-Palts, op. Men verhuist naar 105,1 MHz en zendt met een vermogen van 200 W uit. 

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Blikvangers op deze dag

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx