Het radiodagboek van 18 februari (049) Brusselse Radio Plus zet Vlaamse team aan de deur

Leestijd: 3 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


1970
 

De omroepen BRT en de RTBF worden twee cultureel onafhankelijke bedrijven. Tevens wordt de BRF (Belgischer Rundfunk- und Fernsehenzentrum für Deutsche Sendungen) opgericht.

1980

De krant Het Laatste Nieuws heeft aandacht voor de Vlaamse afdeling van Radio Plus. Programmaleider Luc De Groot neemt tijdens het vraaggesprek geen blad voor de mond en houdt onder meer een pleidooi voor het doorbreken van het BRT-monopolie. Deze uitspraken vallen echter in verkeerde aarde. De Franstalige collega’s van Radio Plus steigeren. De Vlamingen worden ontslagen.

2001

Coco Van Babbelghem start om 09:00 uur in Brussel op het zonder vergunning werkende Radio Contact+ (104.3 MHz). Vooral de Franstalige muziek uit de jaren ’50, ’60 en ’70 staat centraal.

2003 

In Kortrijk is Cool FM nu te horen op de voormalige frequentie van Radio Voltage.

2004 

– De toekomstige stadsradio FM Brussel stelt Jeroen Roppe (foto bovenaan) van Studio Brussel voor als nieuwe programmadirecteur.

– Uit een eerste evaluatie na de toekenningen van de fel bevochten lokale vergunningen, blijkt dat slechts één derde van de erkende stations een verzoek indiende. Het kabinet van mediaminister Marino Keulen herhaalt de oproep om hiervan werk te maken.

– De gesprekken tussen de VRT en de Vlaamse commerciële televisiezenders over het nieuwe sportnet verlopen bijzonder stroef. De betrokken partijen besluiten om het televisiestation op tijdelijke basis te laten uitzenden, zonder reclameblokken.

2005 

In Merelbeke duikt Contact Dance op via 106.8 MHz. Het RDS-signaal vermeldt ook de boodschap ‘teststream vanuit Brussel’ en informatie over de playlist.

2006 

De beursgenoteerde mediagroep Think-Media wordt voor 33% aandeelhouder van Cool FM. Het non-stop muziekstation beheert in Vlaanderen achttien afdelingen waarvan er zeventien uitzenden onder de gekende roepnaam.

1978 

In Sittard wordt een symposium over de zieken- en bejaardenomroepen gehouden.

1993

Peter Moore van de Radio Caroline-organisatie krijgt van de Nederlandse overheid de zendapparatuur en alle platen terug die tijdens de illegale overval op de MV Ross Revenge van 19 augustus 1989 in beslag waren genomen.

2000 

Directeur Erik de Zwart kondigt het einde van de Vlaamse kabeluitzendingen van Radio 538 op 1 maart aan. Het project leverde niet de gewenste resultaten op.

2003 

Bij Veronica loopt het conflict tussen het personeel en directeur Bruins uit de hand. Deze laatste wordt, onder de dreiging van een algemene staking, gedwongen om op te stappen. Hij wordt opgevolgd door Peter Kuipers die twee maanden de tijd krijgt om orde op zaken te stellen.

2004 

Arrow FM zendt in Rotterdam via een steunzender uit.

1970: Verenigd Koninkrijk

Nadat op 11 februari de testuitzendingen van Radio Northsea International gestart waren, belanden de eerste DJ’s al snel op de Mebo II. Zij worden voor de live programma’s ingezet.

1979: Andorra 

Radio Andorra start met de eerste officiële uitzending van de Scandinavische service. Iedere zondagavond wordt er via de sterke korte golfzender van de ministaat een programma in het Deens, in het Zweeds en in het Engels uitgezonden.

1999: Frankrijk

Eric Jean Jean ruilt NRJ voor RTL. Hij wordt bij NRJ door Bruno Guillon (09:00 – 12:30 uur) vervangen. 

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het radiodagboek van 19 maart (078) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten st... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2008: Donna geeft ‘Evy Gruyaert’ weg (video) Radiopresentatrice wordt paasei Donna heeft het lekkerste paasei ter wereld gemaakt. Evy Gruyaert in chocolade, puur en uit één stuk. Een gelukkige Donna-luisteraar kan de chocoladen Evy winnen. Radio-collega&nbs...
Het radiodagboek van 18 maart (077) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten st... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2010: Radiostunts en meerwaardes (video) Van chocopotten en vliegende studio's tot ruimter... Sinds gisteren bevindt de studio van Ornelis & Rogiers zich - middels een reuzenrad - in een baan rond het Wijnegem Shopping Center. In een artikel in De Standaard staat Lotte ...
Het radiodagboek van 17 maart (076) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten st... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2004: Audio-interview met Werner Michiels De 'accordeonist' van de radio  Alweer enkele weken halen we uit ons immense archief audio-interviews. Op 28 februari mocht Werner Michiels voor de microfoon van Serge Hadermann een pleidooi houden. Iets meer dan...
Deel of print dit artikel
Broadcast Partners
Amptec
TVV Sound
Amptec
Spotlight

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *