fbpx

Het radiodagboek van 18 februari (049) Brusselse Radio Plus zet Vlaamse team aan de deur

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


1970
 

De omroepen BRT en de RTBF worden twee cultureel onafhankelijke bedrijven. Tevens wordt de BRF (Belgischer Rundfunk- und Fernsehenzentrum für Deutsche Sendungen) opgericht.

1980

De krant Het Laatste Nieuws heeft aandacht voor de Vlaamse afdeling van Radio Plus. Programmaleider Luc De Groot neemt tijdens het vraaggesprek geen blad voor de mond en houdt onder meer een pleidooi voor het doorbreken van het BRT-monopolie. Deze uitspraken vallen echter in verkeerde aarde. De Franstalige collega’s van Radio Plus steigeren. De Vlamingen worden ontslagen.


Lees verder onder de advertentie


2001

Coco Van Babbelghem start om 09:00 uur in Brussel op het zonder vergunning werkende Radio Contact+ (104.3 MHz). Vooral de Franstalige muziek uit de jaren ’50, ’60 en ’70 staat centraal.

2003 

In Kortrijk is Cool FM nu te horen op de voormalige frequentie van Radio Voltage.

2004 

– De toekomstige stadsradio FM Brussel stelt Jeroen Roppe (foto bovenaan) van Studio Brussel voor als nieuwe programmadirecteur.

– Uit een eerste evaluatie na de toekenningen van de fel bevochten lokale vergunningen, blijkt dat slechts één derde van de erkende stations een verzoek indiende. Het kabinet van mediaminister Marino Keulen herhaalt de oproep om hiervan werk te maken.

– De gesprekken tussen de VRT en de Vlaamse commerciële televisiezenders over het nieuwe sportnet verlopen bijzonder stroef. De betrokken partijen besluiten om het televisiestation op tijdelijke basis te laten uitzenden, zonder reclameblokken.

2005 

In Merelbeke duikt Contact Dance op via 106.8 MHz. Het RDS-signaal vermeldt ook de boodschap ‘teststream vanuit Brussel’ en informatie over de playlist.

2006 

De beursgenoteerde mediagroep Think-Media wordt voor 33% aandeelhouder van Cool FM. Het non-stop muziekstation beheert in Vlaanderen achttien afdelingen waarvan er zeventien uitzenden onder de gekende roepnaam.

1978 

In Sittard wordt een symposium over de zieken- en bejaardenomroepen gehouden.

1993

Peter Moore van de Radio Caroline-organisatie krijgt van de Nederlandse overheid de zendapparatuur en alle platen terug die tijdens de illegale overval op de MV Ross Revenge van 19 augustus 1989 in beslag waren genomen.

2000 

Directeur Erik de Zwart kondigt het einde van de Vlaamse kabeluitzendingen van Radio 538 op 1 maart aan. Het project leverde niet de gewenste resultaten op.

2003 

Bij Veronica loopt het conflict tussen het personeel en directeur Bruins uit de hand. Deze laatste wordt, onder de dreiging van een algemene staking, gedwongen om op te stappen. Hij wordt opgevolgd door Peter Kuipers die twee maanden de tijd krijgt om orde op zaken te stellen.2004 

Arrow FM zendt in Rotterdam via een steunzender uit.

1970: Verenigd Koninkrijk

Nadat op 11 februari de testuitzendingen van Radio Northsea International gestart waren, belanden de eerste DJ’s al snel op de Mebo II. Zij worden voor de live programma’s ingezet.

1979: Andorra 

Radio Andorra start met de eerste officiële uitzending van de Scandinavische service. Iedere zondagavond wordt er via de sterke korte golfzender van de ministaat een programma in het Deens, in het Zweeds en in het Engels uitgezonden.

1999: Frankrijk

Eric Jean Jean ruilt NRJ voor RTL. Hij wordt bij NRJ door Bruno Guillon (09:00 – 12:30 uur) vervangen. 

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2001: Luistercijfers in West-Vlaanderen (audio) In onze rubriek ‘Dag op dag’, waarin we teruggaan naar exact dezelfde dag uit een ver of nabij verleden, staan we vandaag stil bij de lokale luistercijfers uit de provincie West-V...
Het radiodagboek van 22 februari – 053 (video) De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezend...
2013: VlaPo en Story FM gaan samenwerken Gisteren, woensdag 20 februari hield de Vereniging voor Vlaamse podiumartiesten VlaPo zijn maandelijkse bestuursvergadering in de kantoren van Story FM. Beide partijen bespraken h...
Het radiodagboek van 21 februari – 052 (video) De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezend...
Het radiodagboek van 20 februari – 051 (audio) De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezend...
2001: De cijfers van lokaal luisterend Vlaanderen We hebben gisterennamiddag onze zondagse rust maar weer eens opgeofferd en een extra 'lijntje gelegd'. Lokale zenders die er op zaten te wachten of er een half jaar keihard voor w...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
Postuum eerbetoon Sylvain Tack (slot)
Norbert: herinneringen aan Sylvain Tack
De week van Sylvain Tack – slot (video)
De week van Sylvain Tack – 5 (audio)
De Stem: Vrijdag 10 februari 2006
Gazet van Antwerpen, vrijdag 10 februari 2006
Sluiten