fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Het radiodagboek van 18 april – 109 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1929

PTT-minister Lippens dient drie wetsontwerpen bij de Kamer van Volksvertegenwoordigers in. Eén daarvan pleit voor de verhoging van de belastingen op radiotoestellen tot 90 frank. Een té hoog bedrag oordelen de parlementsleden die het op 60 frank houden.

1981

Radio Mol begint testuitzendingen voor de Antwerpse Kempen. ‘Up On The Roof’ van Viola Wills is de eerst gedraaide plaat.

2000

Lieve De Maeyer verlaat Studio Brussel en werkt nu voor het internetportaal Café Belge.

2001

Peter Hoogland (foto bovenaan) stopt als presentator bij TOPradio en wordt ‘creative director’.

2002

– Maurice De Velder neemt ontslag als bestuurder van Think Media, de aandeelhouder van het commerciële 4FM.

– Rik De Nijs wordt door de gedelegeerde bestuurder van de NV Contact Vlaanderen Francis Lemaire gevraagd om de nieuwe directeur van Contact Vlaanderen te worden. Hij kan Rudi Dierickx opvolgen die eerder een stap opzij zette.

– Radio Contact, Contact 2 en Radio Sud krijgen vermaningen van het Conseil Audiovisuel Supérieur. De drie stations zenden zonder toestemming op diverse frequenties in Waver, Waterloo, Ath, La Louvière en in Doornik uit.

2003

Het Vlaamse Commissariaat voor de Media beslist dat Radio Contact Brussel op 11, 12 en 13 mei uit de lucht moet. Aanleiding zijn diverse klachten van het Antwerpse Radio Antigoon over storingen.

2006

– Cool FM of Radio Middenkust in Oostende hervat de non-stop muziek op 106.3 MHz. Be One en Mango met antennes op de Europatoren, kampen met problemen en moeten de uitzendingen tijdelijk onderbreken.

– De helft van de voormalige oprichters van 4FM, Wim Weetjens en Stefan Akkermans kondigen de start (op 22 april) van Life!TV aan. Het programmapakket zal op diverse thema’s gebaseerd zijn.

1960

De Borkum Riff, bestemd voor het toekomstige Radio Veronica, verlaat de haven van Emden en zet koers naar de Noordzee.

1973

Net op de dag dat Nederland massaal zijn steun aan de zeezenders tijdens een mars naar het Malieveld in Den Haag betuigt, slaagt men er in omstreeks 04:00 uur de gestrande Norderney los te trekken. Om 05:00 uur wordt het zendschip naar z’n vaste ligplaats gesleept. Om 10:00 uur is Radio Veronica zowel op 259 als op 538 meter te ontvangen. Het is Stan Haag die de betogers het goede nieuws meldt. De bewogen dag wordt met een gigantisch gratis openlucht concert afgerond.

° Radio Veronica start vanaf de MV Mi Amigo (Rob Out en Tineke)

1985

De TROS start een nieuwe programmering op Hilversum 3. Erik de Zwart presenteert de Polderpopparade en vervangt Ferry Maat tijdens zijn vakanties voor de Soulshow.

1990

Ter gelegenheid van dertig jaar Radio Veronica wordt een boot gehuurd van waarop men tussen 07:00 en 15:00 uur live via Radio 1 uitzendt. Nadien verzorgen The Fortunes, bekend van de Caroline-tune, een concert op het Scheveningse strand. Nederland 2 brengt tot slot vanaf 16:00 uur een twee uur durende documentaire waarin de geschiedenis van Radio Veronica wordt gereconstrueerd.

2000

Diverse commerciële radiostations zoals 538, Veronica FM, Business Nieuwsradio en Sky Radio kampen met regelmatige onderbrekingen van de link ups naar de satelliet van KPN Telecom. Zenderoperator Broadcast Partners brengt KPN op de hoogte van het technische probleem.

2001

De publieke omroepen beginnen via 3FM, vanaf juni, een opleidingsproject waarbij nieuw talent een kans krijgt. De beginners starten tussen 03:00 en 04:00 uur. De betere jocks komen tussen 04:00 en 06:00 uur aan bod terwijl de gevorderden zich tussen 01:00 en 03:00 uur mogen uitleven. Patrick Kicken, Giel Beelen en Gerard Ekdom zullen de nieuwelingen begeleiden.

2005

Talpa TV, de mediamaatschappij van John de Mol, kondigt een nieuwe Big Brother-reeks aan. Het programma zal honderd dagen duren. De Thaise televisie plant ook de komst van de realitysoap.

2006

Het radiostation van de maatschappij SBS, CAZ! start om 06:00 uur op de frequenties van Yorin FM. Het muziekformat bestaat uit een mix van Urban Pop, Pop Dance en Pop Rock. Jeroen Kijk in de Vegte, Marisa Heutink, Robert Feller, Timur Perlin, Mark de Hond, Peter van der Hurk, Rinse Blanksma, Martin Pieters, Joey Hereman en Jurgen Gofers, presenteren de programma’s.

2007

– Het Algemeen Dagblad kondigt een overeenkomst tussen Talpa en RTL aan. Beide partijen zullen snel samenwerken om het commerciële televisiestation ’10’ van de ondergang te redden. John de Mol krijgt in ruil 25% tot 30% aandelen van de RTL-groep.

– Directeur Gerard Timmer verlaat het commerciële radiostation CAZ!. Zijn ambities komen niet overeen met de doelstellingen van eigenaar SBS.

– Rob Stenders wordt bij de publieke popzender 3FM de vervanger van Claudia de Breij die als middagpresentatrice vertrekt.

1987

Laser Hot Hits keert even terug in de lucht op 576 kHz met enkele interventies van Brandy Lee.

1988

Het dek van de MV Ross Revenge wordt open gebrand zodat technici een gloednieuwe 500 kVA generator in het ruim kunnen plaatsen. Omdat men met een hoger vermogen wil uitzenden, worden alle stroomkabels door zwaardere exemplaren vervangen.

2005 

In een poging om de luistercijfers op te krikken, werft het Londense station Heart FM, Jamie Theakston aan in de plaats van Jono Coleman. Samen met co-presentatrice Scott Harriet neemt hij het op tegen ondermeer Johnny Vaughan van Capital FM, Chris Moyles van BBC Radio One en het duo Scott en Geoff van Virgin Radio.

2005

Het faillissement voor het Berlijnse bedrijf Hundert 6 Medien wordt aangevraagd. De beslissing is een gevolg van de nachtelijke actie van bedrijfsleider Thomas Thimme waarbij de zendapparatuur aan de studio in Katherina – Heinroth – Ofer werd verwijderd. Zes medewerkers houden het leeggeroofde station Hundert 6 in de lucht.

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie

Twee jaar geleden vandaag bij RadioVisie


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Blad 537: CIM, fietsverkeer, TROS FM en Jelle

Radio gaf meer dan ooit de nodige zuurstof en ontspanningPartners gezocht voor radioverkeersbulletin voor fietsersMet Lees verder

VUB hield zelfpromotie mediagroepen tegen het licht

Sinds de synergie van Medialaan en de Persgroep tot DPG Media worden de eigen merken Lees verder

VRT-radio moet voortrekker worden in overgang naar DAB+

Vlaams Parlement keurde resolutie nieuwe beheersovereenkomst VRT goed De VRT en de Vlaamse regering moeten Lees verder

2005: Bourgeois laakt ’almacht’ VRT-baas

Minister van Media Geert Bourgeois (N-VA) wil de commerciële praktijken van de openbare omroep begrenzen Lees verder

Het radiodagboek van 1 juli – 183 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 534: Xavier, Eregalerij en Leen

Xavier krijgt hulp van petekind in de televisie-keuken van VIERHet is nog even wachten, maar Lees verder

2008: VRT ‘speelbal van politieke golven?’

De Standaard zet vandaag een opvallende kop op de voorpagina. 'VRT wordt vleugellam', neemt zowat Lees verder

Het radiodagboek van 30 juni – 182 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in archieven, commercieel, deejays, groot-brittannië, lokale radio, middengolf, nederland, netwerkradio, offshore, tv
Blad 473: Emma, RTBF Spot en Dirk

VS: digitale AM-band komt steeds meer in zicht

BNL: Omdat weekends geen weekdagen zijn

Nostalgische column Hans Knot – 119 (audio/video)

Nederland: Google helpt lokale omroepen

Het is vandaag 17 april… 1979 (audio)

Sluiten