Het radiodagboek van 17 mei (137) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten staan

Leestijd: 3 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


1980

Radio Noordzee uit Hasselt, dat op 23 maart in beslag werd genomen, doet van zich spreken. Er wordt opnieuw met een zender van 80 Watt uitgezonden.

1981

De initiatiefnemers van Radio Maeva spenderen hun laatste spaarcenten voor de aankoop van een nieuwe, degelijke zender bij de Gentse technicus Noël Dhondt (foto bovenaan). Na een paar dagen kan men opgelucht adem halen. De krachtbron doet het uitstekend.

2000

Uit de hoek van de Franstalige deelregering komt er kritiek op de frequenties die de Vlaamse Mediaminister Dirk Van Mechelen voor de twee landelijke commerciële stations voorstelde.

2004

De Vlaamse Radiofederatie toont zich alles behalve opgezet over de voorgenomen belasting op de straalverbindingen. Deze wordt als veel te hoog omschreven.

2007

In het Staatsblad verschijnen de oprichtingen van een aantal nieuwe VZW’s die naar één van de zestien te verdelen frequenties hengelen. Bruno Heyndrickx richt er zeven op; Life FM, Hamme FM, Hasselt FM, Waasland FM, TOPradio Oost-Brabant, TOPradio Tongeren en TOPradio Westkust.


1960

Na weken van testuitzendingen starten op 192 meter middengolf de officiële programma’s van Radio Veronica vanaf het zendschip de Borkum Riff.

1971

De 48-jarige Norbert Jurgens, vertrouwensman van de Veronica-directie wordt bij zijn terugkeer van een zeventiendaagse vakantie in Hongarije door de Rijkspolitie te water in Nieuw-Loosdrecht aangehouden. Hem wordt de betrokkenheid bij de bomaanslag op de Mebo II van Radio Noordzee Internationaal verweten. Op deze manier wou hij de eigenaren Edwin Meister en Erwin Bolier verplichten om hun beschadigde zendschip naar een Nederlandse haven te moeten brengen. De daders kregen van hem 10.000 gulden om de aanslag uit te voeren. Indien hun opdracht zou geslaagd zijn, konden ze nog eens 25.000 gulden opstrijken.

1974

De Nederlandse Dienst voor de Omroepbijdrage houdt een steekproef naar de juistheid van de opgegeven en de betalende leden van de Veronica Omroep Organisatie.

1998

Een rechtbank in Arnhem beslist in kort geding dat de kabelmaatschappij Telekabel, met 600.000 aansluitingen in Gelderland, de nieuwszender Talkradio 1395 binnen de vier weken moet doorgeven. Gebeurt dit niet dan, dan moet men per dag 10.000 gulden betalen. Telekabel wou het station een hogere vergoeding aanrekenen dan wat men aan de andere zenders vroeg.

2005

SBS, de maatschappij van onder meer Net5 en Veronica geeft Talpa TV tot maandag 23 mei de tijd om afstand van de naam ‘Tien‘ te doen. Indien dit niet gebeurt, zal het moederhuis een juridische procedure aanspannen.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2005: Persgroep neemt Noordzee 100.7 FM over Na een krant koopt Christian Van Thillo nu o... We schreven het alweer een poosje geleden. En zie daar... wederom blijkt dat 'waar rook is, er ook (meestal) vuur is'. Nederlands populairste station Radio 538, wordt overgenomen d...
Het radiodagboek van 23 mei (143) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten staa... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2005: Retro-interview met Wim Oosterlinck (audio) 'Dit Stier-kind is een mensje met natuur... Met een regelmaat gelijk aan die van het onvoorspelbare lenteweer, halen we uit ons immense archief een audio-interview. Op 29 januari 2005 mocht ene Wim Oosterlinck voor de microf...
2008: VRT blijft zijn doelpubliek bereiken De radionetten behalen een relatief weekbereik ... In 2007 is de VRT grondig hervormd. De openbare omroep evolueert naar een crossmediale organisatie die geïntegreerd werkt. De radio- en televisienetten blijven hun doelpubliek bere...
Het radiodagboek van 22 mei (142) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moten staan De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2011: Open VLD wil dat MNM wordt verkocht "Dan nog zal de VRT marktleider zijn met meer da... Vlaams parlementslid Bart Tommelein van Open Vld (foto bovenaan) is niet te spreken over de resolutie van de meerderheid over de nieuwe beheersovereenkomst met de VRT. “De tekst bl...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Spotlight
Amptec
Amptec
Amptec

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *