Het radiodagboek van 17 mei (137) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten staan

Leestijd: 2 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


1980

Radio Noordzee uit Hasselt, dat op 23 maart in beslag werd genomen, doet van zich spreken. Er wordt opnieuw met een zender van 80 Watt uitgezonden.

1981

De initiatiefnemers van Radio Maeva spenderen hun laatste spaarcenten voor de aankoop van een nieuwe, degelijke zender bij de Gentse technicus Noël Dhondt (foto bovenaan). Na een paar dagen kan men opgelucht adem halen. De krachtbron doet het uitstekend.


Lees verder onder de advertentie


2000

Uit de hoek van de Franstalige deelregering komt er kritiek op de frequenties die de Vlaamse Mediaminister Dirk Van Mechelen voor de twee landelijke commerciële stations voorstelde.

2004

De Vlaamse Radiofederatie toont zich alles behalve opgezet over de voorgenomen belasting op de straalverbindingen. Deze wordt als veel te hoog omschreven.

2007

In het Staatsblad verschijnen de oprichtingen van een aantal nieuwe VZW’s die naar één van de zestien te verdelen frequenties hengelen. Bruno Heyndrickx richt er zeven op; Life FM, Hamme FM, Hasselt FM, Waasland FM, TOPradio Oost-Brabant, TOPradio Tongeren en TOPradio Westkust.


1960

Na weken van testuitzendingen starten op 192 meter middengolf de officiële programma’s van Radio Veronica vanaf het zendschip de Borkum Riff.

1971

De 48-jarige Norbert Jurgens, vertrouwensman van de Veronica-directie wordt bij zijn terugkeer van een zeventiendaagse vakantie in Hongarije door de Rijkspolitie te water in Nieuw-Loosdrecht aangehouden. Hem wordt de betrokkenheid bij de bomaanslag op de Mebo II van Radio Noordzee Internationaal verweten. Op deze manier wou hij de eigenaren Edwin Meister en Erwin Bolier verplichten om hun beschadigde zendschip naar een Nederlandse haven te moeten brengen. De daders kregen van hem 10.000 gulden om de aanslag uit te voeren. Indien hun opdracht zou geslaagd zijn, konden ze nog eens 25.000 gulden opstrijken.

1974

De Nederlandse Dienst voor de Omroepbijdrage houdt een steekproef naar de juistheid van de opgegeven en de betalende leden van de Veronica Omroep Organisatie.

1998

Een rechtbank in Arnhem beslist in kort geding dat de kabelmaatschappij Telekabel, met 600.000 aansluitingen in Gelderland, de nieuwszender Talkradio 1395 binnen de vier weken moet doorgeven. Gebeurt dit niet dan, dan moet men per dag 10.000 gulden betalen. Telekabel wou het station een hogere vergoeding aanrekenen dan wat men aan de andere zenders vroeg.

2005

SBS, de maatschappij van onder meer Net5 en Veronica geeft Talpa TV tot maandag 23 mei de tijd om afstand van de naam ‘Tien‘ te doen. Indien dit niet gebeurt, zal het moederhuis een juridische procedure aanspannen.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het radiodagboek van 17 november – 320 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschiede... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2008: Verkeersinfo op de radio – deel 2 (video) “Change: yes, we can!” Sigaretten roken schaadt de gezondheid, dat kunnen we niet ontkennen. Maar ongevraagde verkeersinfo kan de bloeddruk ook doen stijgen. Dat is eveneens niet goed voor hart- en bloed...
Het radiodagboek van 16 november – 319 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschiede... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2008: Verkeersinfo op de radio: deel 1 (audio) Slecht voor hart en bloedvaten en je wordt ... Stel je voor: je bent rustig aan het genieten van een mooie song op de radio, maar plots schrik je wakker uit die gelukzalige droom want 'Er is vertraagd tot sterk vertraagd verkee...
Het radiodagboek van 15 november – 318 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschiede... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2009: Gedaan met ‘misschien’ bij Qmusic (video) Luisteraars kunnen € 1000 verd... De komende twee weken mogen de Q-dj's het woord misschien niet meer gebruiken. Doen ze dat toch, dan verdient de luisteraar die dat het snelst opmerkt duizend euro. Het verbod geld...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
2010: Boycot FamilyRadio ‘Dos cervezas’? (video)
Het radiodagboek van 16 mei (136)
2007: Peter Van de Veire boos op Bjorn Verhoeven
Het radiodagboek van 15 mei (135)
2005: Tony Mary wil eventueel Donna verkopen
Het radiodagboek van 14 mei (134)
Sluiten