RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Het Radiodagboek van 17 juni

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit is geschiedenis

1979: De ‘MS Magdalena’ van Radio Mi Amigo verlaat Griekenland en vaart naar de Noordzee. 

1980: Radio Annick verhuist naar de Sint-Thomasstraat, een zijstraat van de Mechelsesteenweg in Antwerpen. 

2004: Tijdens een persconferentie verneemt men meer over Be One van de ‘Emmisgroep’. De initiatiefnemers richten zich tot de actieve bevolking tussen 20 en 55 jaar via pop- en rockhits. Men start op 21/6/2004 in negen steden namelijk in Antwerpen, in Brussel, in Gent, in Harelbeke (Kortrijk), in Leuven, in Hasselt, in Oostende, in Brugge en in Aalst.

2006: 

– De Vlaamse regering bespreekt de nieuwe beheersovereenkomst met de VRT voor de periode tussen 2007-2011. De dotatie aan de openbare omroep, 268 miljoen euro, zal de komende jaren stijgen met 25 miljoen euro extra in 2009. De VRT mag ook één digitaal cultuurkanaal starten. De goedgekeurde punten moeten de onderhandelingen met de VRT top over de nieuwe overeenkomst vereenvoudigen. Gedelegeerd bestuurder Tony Mary is echter ontgoocheld over het bereikte resultaat.

– Bruno van Sielegem wordt vanaf 1/7/2006 de nieuwe directeur van het Waalse ‘NRJ netwerk’.

– Het Kabinet van de Media kondigt aan dat op de ‘Radiocommunicatie Conferentie 2006’ in het Zwitserse Genève is overeengekomen dat de Vlaamse digitale ether extra ruimte krijgt voor enkele tientallen digitale radio- en televisiezenders.

1974: Gerard Reitsma wordt nieuwslezer bij de Nederlandstalige service van Radio Noordzee Internationaal op de ‘Mebo II’.

1978: Twee zenders van Gerard van Dam en één van Steph Willemsen worden ’s nachts op de ‘Aegir’ door Peter Bosman en Fred Verstraeten geplaatst.

1998: Bij Radio Noordzee Nationaal is er onrust. Directeur Hendrik-Jan Rutgers neemt op 1/7/1998 ontslag. Hij is niet akkoord met het ‘ANP’ als nieuwsleverancier waardoor enkele journalisten verdwijnen. Enkel bij het zusterstation Hollands Glorie doet men voorlopig nog beroep op eigen redacteurs maar woordvoerster Jerney Kaagman weet niet of hun contracten zullen verlengd worden. 

2010: Voetbalverslaggever Evert ten Napel (66) komt voor de de laatste keer in actie tijdens tijdens Griekenland-Nigeria. Hij nam in 2009 reeds afscheid maar werd gehuurd als freelancer voor het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika. Zijn carrière startte in 1978 aan de zijde van Eddy Poelmann bij de finale tussen het gastland en Nederland in Argentinië.

2013: Radio Waddenzee voor Fryslân, Groningen en voor grote gedeelten van Noord-Holland stopt. De regionale zender via AM 1602 kHz kent immers grote financiële problemen waardoor het niet meer mogelijk is om door te gaan. Radio Waddenzee zal de uitzendingen vanaf 29/6/2013 staken.

2020: Ondanks eerdere geruchten over zijn vertrek blijft Giel Beelen toch bij Radio Veronica. Hij onthulde het nieuws tijdens zijn ochtendshow.

1965:

– Radio 390, in de lucht vanaf het oorlogsfort Red Sands, maakt bekend een zendschip te willen aanschaffen. 

– De universiteitsstudenten in Hull willen vanop zee uitzenden. Met de hulp van een supermarkt wordt een vaartuig aangekocht dat op vijf mijl van de Engelse kust zal liggen. 

1970: Om het Radio Northsea International op de ‘Mebo II’ nog moeilijker te maken, gebruikt men een door soldaten bewaakte krachtige stoorzender van 500 kW in Canewdown. De overheid vreest voor hevige reacties van de woedende fans.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Amptec

Blikvangers op deze dag

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx