RadioVisie

  • .
    .

Het Radiodagboek van 17 januari

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2021.

Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten staan

1977: Frank van der Mast en Hans Brouwers, die niet meer zal terug keren, worden door Marc Jacobs en Hugo Meulenhoff op de ‘MV Mi Amigo’ afgelost. Marc Jacobs neemt van 14.00 uur tot 15.00 uur ‘de persoonlijke Top 10’ over. Hugo Meulenhoff start tussen 17:00 uur en 18:00 uur zijn eerste programma.

2001: Radio Vlaanderen Internationaal (‘RVi’) vernieuwt. De ‘Wereldomroep’ wordt ‘RVi’. De letter ‘i’ betekent niet ‘internationaal’ maar staat voor ‘interactief’ en het ‘internet’. Tegen half februari komt er een nieuwe site. Men zal een eigen server inzetten om het pakket programma’s ‘on demand’ te laten draaien.

2002: Het Staatsblad publiceert het Waalse frequentieplan, dat door minister Richard Miller en zonder overleg met zijn Vlaamse ambtgenoot werd uitgewerkt. Premier Guy Verhofstadt stoort zich aan deze gang van zaken en plant een versneld overleg met de betrokken politici.  

2003: Voetballiefhebbers kunnen terecht bij 927 Live, het sportstation van de VRT op de middengolf. De degelijkheid van de verslaggeving zorgde voor hoge luistercijfers tijdens het EK voetbal in 2000 en het WK2002 in Japan en in Zuid Korea. De aftrap wordt met een rechtstreeks verslag van de eerste klasse-wedstrijd Moeskroen – Standard gegeven. 

2005: De leden van de vernieuwde Raad van Bestuur bij de VRT kiezen Guy Peeters tot hun voorzitter. Hij bekleedde tijdens de voorbije vijf jaar dezelfde functie in de beheerraad van de openbare omroep. Annelies Van Cauwelaert wordt de ondervoorzitster. De buitengewone algemene vergadering van de VRT benoemde de 12 leden van de vernieuwde raad voor vijf jaar.

2006: De luistercijfers van het onderzoeksbureau ‘CIM’ vallen negatief uit voor Radio Donna. Met 14,1% daalt de hitzender van de VRT met 5,5%. Concurrent Qmusic haalt 15%. 4FM gaat 0,3% vooruit. Ook Klara en Radio 1 zitten in de lift. Radio 2 handhaaft zich als de omroep met het grootste marktaandeel namelijk 32,8%.

2012: De VRT overweegt, volgens burgemeester Bart Somers (Open VLD) om naar Mechelen te verhuizen. De Dijlestad is een van de opties naast een verlengd verblijf aan de Reyerslaan en een verhuis naar Vilvoorde.

1974: Radio Noordzee Internationaal op de ‘Mebo II’ is, ondanks de oliecrisis, continu in de lucht. Hans Molenaar neemt afscheid met ‘Buitengaats’ en trekt naar het ‘ANP’.

1997: Radio Noordzee Nationaal onthult het plan voor de oprichting van een televisiestation. Met de hulp van de uitgeverij ‘Strengholt’ hoopt men al in mei 1997 te starten.

1999: Radio 538 gaat ook van start via de Vlaamse kabel. In een eerste fase zijn de Nederlandse programma’s te horen. Projectleider Wim van Putten overweegt evenwel om ook ‘lokale’ presentatoren in te schakelen.

2000: De Seniorenomroep wil tot het publieke omroepbestel toetreden en programma’s voor ouderen brengen. Diverse bekenden als zanger Eddy Christiani zeggen dadelijk hun steun toe.

2005: Radio Mi Amigo 192 test opnieuw online. De nadruk ligt vooral op oldies uit de jaren ’70.

2006: Sky Radio brengt meer variatie in de muziekkeuze. Net zoals bij RTL FM komt een song tussen 9.00 uur en 17.00 uur slechts éénmaal voorbij. 

2011: Armin van Buuren maakt bij de ontbijtshow met Edwin Evers op Radio 538 de komst van ‘A State Of Trance’ vanaf 4/3/2011 bekend. De show zal elke vrijdag tussen 22.00 uur en middernacht lopen.

1967: BBMS verliest het hogere beroep dat bij een rechtbank na het proces op 28/9/1966 was ingediend. De studio’s op het fort ‘Knock John’ bevonden zich wel degelijk binnen Brits territorium.

2005: Méér dan 260 commerciële stations worden voor één dag ‘UK Radio Aid’. Bekende presentatoren zoals Chris Evans, Tony Blackburn en Simon Bates zamelen geld voor de overlevenden van de tsunamiramp in. Enkele bekende artiesten zoals Texas en Jamelia treden op. Het totale bedrag wordt 3.812.345 £ (4.172.201 euro).

2020: Talksport mag de zwakkere AM-zenders (één of twee kW) in Schotland, in Noord-Ierland, in Devon en in Cornwall uitzetten. Men kreeg van mediaregulator ‘Ofcom’ hiervoor groen licht. De analoge dekking daalt hierdoor van 95 naar 93%.   

2006: De kerstdagen zijn een meevaller voor KOST 1035 (Los Angeles). Met 4,4% neemt het soft-pop station de koppositie over van zusterstation Kiis FM, dat samen met het Spaanse KLVE de tweede plaats met 4,3% deelt. In New York blijft Lite FM (7,4%) dé absolute nummer één.

2018: De hitzender 97.1 Amp Radio (KAMP) krijgt een half jaar na het afscheid van Carson Daly een ochtendshow. Het station van ‘Entercom’ in Los Angeles werft Edgar Sotelo en Brian Moote aan om vanaf februari de ochtenduren te vullen.

1934: Groot Hertogdom Luxemburg

Radio Luxemburg zendt op AM 1304 kHz uit.

1989: Frankrijk

Het ‘CSA’ (‘Conseil Supérieur Audiovisuel’) wordt opgericht. Dit orgaan is de opvolger van het ‘CNCL’ (‘Commission National de la Communication et des Libertés’).

2002: Palestina

Een zware aanval door het Israëlische leger verwoest een groot deel van de studio’s en de zendinstallatie van Radio Palestina.

2011: Duitsland

De Berlijnse hitzender Energy experimenteert. Ingmar Stadelmann en Boussa Thiam presenteren vier uur lang hun ‘Toastshow’ zonder ook maar één track te draaien. Wat er de komende dagen volgt, weet echter niemand. 

2018: Zwitserland

Virgin Radio Hits en Virgin Radio Rock starten online en tevens via DAB+ in Duits-Zwitserland. ‘AZ Medien’, eigenaar van Radio 24 en van Radio Argovia, had in november 2017 een licentie bij Richard Branson, de baas van het merk Virgin verworven.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx