Het radiodagboek van 17 februari (048) VS: DJ's geschorst omdat ze het woord 'bullshit' gebruikten

Leestijd: 4 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


1975

De politie en de BOB vallen de opnamestudio van Radio Mi Amigo in Opbrakel binnen. De aanwezige Peter Van Dam en zijn vriendin worden onmiddellijk aangehouden. Er zijn vijf bestelwagens nodig om de losgekoppelde apparatuur ter waarde van 125.000 euro weg te halen. Tijdens de ondervraging valt de vraag hoe een en ander functioneerde. Tijdens z’n ondervraging slaagt Van Dam er in om de aanwezige programmabanden te wissen.


Lees verder onder de advertentie


1982

Radio Gemini, dat eigenlijk geleid wordt door de kernredactie en enkele medewerkers van RadioVsie, verhuist naar 103.3 MHz. De studio’s bevinden zich op dat moment in de Kortrijkse Hallen.

2000

Kris Vanderhaegen wordt hoofdredacteur bij het nieuwe, landelijke kabelradiostation 4FM. Hij verlaat de redactie van de krant De Morgen waar hij sinds 1994 werkte.

2002

Diverse radiostations waaronder TOPradio in Meulebeke, Herk-De-Stad en Contact in Brussel verminderen het zendvermogen uit vrees voor controles door het B.I.P.T.

2004

Olivier Chastel van de Waalse politieke partij MR legt de eed als gemeenschapsminister af. Hij neemt de bevoegdheden van zijn voorganger Daniel Ducarme, kunst, letteren en de audiovisuele sector over.

1962 

Bij de Hilversumse omroepen ontstaat er enorme deining wanneer uit krantenartikels blijkt dat Rijk de Gooijer, Johnny Kraaijkamp, Mies Bouwman, Karin Kraaykamp en Netty Rosenfeld bij de zeezender Radio Veronica een bijbaan hebben. Voor een aantal kranten is dit voorpaginanieuws.

1971

De Amerfoortse Courant meldt dat volgens een luisteronderzoek Hilversum 3 met een marktaandeel van 7,3% populairder is dan Radio Veronica. De directie van de zeezender, die niet verder dan 5,7% kwam, kondigt aan te zullen ingrijpen.

1977

Radio Decibel start in Amsterdam. De piratenzender opent voor sommige medewerkers de deur naar de publieke en later naar de commerciële stations

2000

De investeringsmaatschappij News Corp. plant de verkoop van haar Nederlandse stations. De maatschappij van mediamagnaat Rupert Murdoch bezit aandelen van Sky Radio (71.5%), Radio 538 (48%), Classic FM en Radio 10FM.

2003 

Radio 2 wordt dankzij de Top 2000, die tijdens de eindejaarsperiode van 2002 werd uitgezonden, dé winnaar van het laatste luisteronderzoek. Met 12,7% wordt de ontspanningszender van de publieke omroep nummer 2 na Sky Radio. Het non-stop muziekstation uit Naarden blijft autoritair nummer 1 met een marktaandeel van 13,4%.2004

– Een meerderheid van de Provinciale Staten stemt voor de redding van het bedreigde Radio en TV-West. De fracties van het CDA, PvdA, Groen Links en SP keuren het voorstel van Gedeputeerde Van Heijningen goed om met een lening van 3,7 miljoen euro de omroep in de lucht te houden. Ook de stad Den Haag levert een flinke bijdrage.

– Arrow FM start in Rotterdam op 90.5 MHz.

2006

– Rob Stenders kondigt zijn afscheid bij Yorin FM aan. Hij is het oneens met de plannen van eigenaar SBS om de muziekvrijheid en de duur van zijn ochtendprogramma te beperken.

– VPRO-medewerkers Luc Janssen en Job de Wit stoppen op 1 september bij 3FM.

1924: Verenigd Koninkrijk 

Het geluid dat Big Ben in Londen ieder uur laat horen, wordt door de BBC als uuropener gebruikt.

1947: Verenigde Staten

The Voice Of America start uitzendingen die op de Sovjetunie gericht zijn.

1986: Verenigde Staten

WXRK FM in New York zendt de show van Howard Stern vanaf nu in de ochtend uit. De herschikking komt er dankzij de stijgende populariteit.

1997:  Verenigd Koninkrijk

Chris Evans wordt bij BBC Radio One als ochtendpresentator aan de kant geschoven en door Mark Radcliffe en Marc Riley vervangen. Dit is een gevolg van het aanhoudende gekibbel met de controversiële DJ die het ontbijt slechts vier van de vijf weekdagen kon verzorgen.

2000: Finland 

NRJ start zeven lokale afdelingen: Helsinki 96.8 MHz, Turku 104.6 MHz, Tampere 90.0 MHz, Lahti 96.6 MHz, Jyvaskyla 97.3 MHz, Kuopio 101.6 MHz, Joensuu 96.4 MHz en Oulu 106.2 MHz zorgen met nationale en lokale programma’s vanuit vijf studio’s voor 50% landelijke dekking.

2004: Verenigd Koninkrijk

Johnny Walker, die in juni 2003 de luisteraars van BBC Radio 2 verraste met de melding dat hij een goedaardige vorm van darmkanker heeft, kondigt zijn terugkeer aan. Vanaf 1 maart verlicht hij opnieuw de problemen tijdens de avondspits.

2004: Verenigde Staten

De verantwoordelijken voor het mediaverkeer schorsen de DJ’s Don en Mike voor veertien dagen. Zij hadden tijdens hun uitzendingen het woord ‘bullshit’ gebruikt.

2006: Verenigde Staten 

Tijdens het laatste kwartaal van 2005 tekende XM Satellite Radio, als gevolg van marketingkosten en het werven van nieuwe abonnees, gigantische verliezen op. Deze dalende trend leidt tot meningsverschillen binnen de top waardoor Pierce Roberts Jr ontslag neemt.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2004: Maar liefst vier radio’s in Torhout? Eén lokale zender per 4.700 inwoners Begin jaren tachtig waren er, net als op andere plaatsen in Vlaanderen, heel wat radio's actief in het West-Vlaamse stadje Torhout. In 2004 zal dit plaatsje van nog geen 20.000 inw...
Het radiodagboek 23 juli (204) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten staan De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2006: VMMa verheugd over EU-uitspraak Europa vraagt extra uitleg aan de VRT "De Europese Commissie heeft een duidelijk signaal gegeven dat overcompensatie van de VRT te allen tijde moet vermeden worden en dat de subsidies voor de openbare omroep niet lange...
Het radiodagboek van 22 juli (203) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten sta... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Het radiodagboek van 21 juli (202) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten sta... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2010: EUradio FM in Brussel? Ook VRT probeerde ooit een Europees radioproject Wordt in de hoofdstad de komst van een Engelstalig radiostation voorbereid? Mogelijk. We trokken op onderzoek, maar heel veel wijzer zijn we (nog) niet geworden. Wel zeker is het f...
Deel of print dit artikel
Amptec
TVV Sound
Spotlight
Amptec
TVV Sound
Amptec

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *