RadioVisie

  • .
    .

Het Radiodagboek van 17 december

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2020.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1998: VT4 bergt de plannen voor een radiostation op wegens financieel niet haalbaar. Net zoals voor hun tv-uitzendingen zocht men naar een U-bochtconstructie. Maar de wetgever liet dat toen niet toe. Bijgevolg werd uitgeweken naar een AM-frequentie (1296 kHz) vanuit Orfordness in Engeland, als alternatief.

2001:

– Men hoort kerstmuziek op de ex-kabelfrequenties van Radio Roxy. De geruchten over een mogelijke overname groeien. De initiatiefnemers Gust De Coster en Christ Braems leveren geen commentaar.

– Michel Follet start als manager bij Radio Mango. Vanaf januari 2002 zal hij er ook programma’s presenteren. 

2002: TOPradio stopt de samenwerking met de ‘Vlaamse Media Maatschappij’ op 30/5/2003. 

2005: Er duiken hardnekkige berichten over een terugkeer van Radio Contact in Antwerpen op. Men vermoedt een samenwerking met Multipop, het station van Jeroen Straeter.

2019: De Sint-Maartensdaltoren op de kruising van de Sint-Maartenstraat en van de Rijschoolstraat in het centrum van Leuven wordt gerenoveerd. Heel wat FM en DAB+ radiostations maken gebruik van deze 115 meter hoge toplocatie.

2020: ‘Stoorzender’ start als tijdelijk online jongerenproject van het Aalsterse ‘JOC Cinema’. Tot en met 30/12/2020 zal men dagelijks live radio tussen 10.00 uur en 23.00 uur brengen. Interactieve talkshows, verzoekuren, live optredens en dj-sets maken deel uit van het format.

1964: Na het gedwongen einde van de tv-uitzendingen op het ‘REM’-eiland, blijft het radiostation niet voor lang meer in de lucht. Mariniers vallen vanuit drie helikopters om 9.00 uur het platform aan. Terwijl men op een oorlogsschip de bezetting volgt, wordt Radio Noordzee om 9.07 uur tijdens ‘Paradiso’ van Anneke Grönloh uit de lucht gehaald.

1972: De tweetalige testuitzendingen, Nederlands en Engels vanaf de ‘MV Mi Amigo’, zijn te ontvangen via de 197 meter (1520 kHz). Voor het eerst wordt over Radio 199 gesproken. De ontvangst in Engeland is een probleem omdat enkele stations o.a. een Tsjechisch radiostation naburige frequenties gebruiken. 

1978: De ‘Scheveningen 54’ levert een generator af op de ‘MV Mi Amigo’. Het komt bijna tot een aanvaring tussen beide schepen maar verder verloopt het overzetten zonder al te veel problemen. De krachtbron is bedoeld voor de uitzendingen van Radio Mi Amigo en Radio Caroline. Na een lange terugreis gaat de ‘Scheveningen 54’ nabij de Nederlandse kust voor anker.

2003: Jeroen Van Inkel wilde graag naar Radio Veronica, maar hij zat nog vast aan een contract met 538. Dit station wilde hem niet laten gaan. Na langdurige onderhandelingen kon hij in januari 2004 de overstap maken. 

2004:

– De geruchten dat John De Mol en Versatel de uitzendrechten voor de voetbalcompetitie krijgen, nemen toe.

– Het Commissariaat voor de Media onderzoekt of ID&T Radio zich aan de afspraken over het format houdt. De helft van de playlist bestaat uit aangepaste ‘Top 40’-hits terwijl slechts één hit per uur was voorzien.

2005: Terwijl zijn dagelijkse televisieshow op RTL5 goed flink scoort, komt Robert Jensen in een lastig vaarwater. Enkele kwetsende opmerkingen belanden bij TV-babe Viola Holt in het verkeerde keelgat. De presentator bij Yorin FM ontvangt een klacht. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak.

2018: Joost den Draaijer (Willem van Kooten) krijgt de ‘Marconi Oeuvre Award 2018’. De jury beschouwt hem als de architect van de hitradio. Hij voerde het popformat en de ‘Top 40’ bij de zeezender Radio Veronica in na een studiereis in de Verenigde Staten. De zakenman lag ook aan de basis van projecten als Cable One, Arrow, Radio Monique Internationaal en het nooit gestarte Radio Hollandia.

1983: De bemanning en de technici op de ‘MV Communicator’ testen in New Ross (Ierland) voor de eerste keer de zender en met de heliumballon.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Blikvangers op deze dag

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx