RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Het Radiodagboek van 17 augustus

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2020.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1974

– Sylvain Tack en de medewerkers van Radio Mi Amigo vergaderen in de studio te Breda over de toekomst vanwege het Verdrag van Straatsburg. Ad Petersen vertrekt door zijn werk bij de ‘TROS’. Norbert neemt een afscheidsspot op voor in geval het personeel op het besluit terug komt. Deze wordt echter nooit uitgezonden.
 
– Radio Atlantis kondigt aan dat men door de anti-zeezenderswet op 25 augustus 1974 zal stoppen met de Nederlandstalige service..

1977: Radio Mi Amigo verdwijnt tussen 11.00 uur en 11.30 uur uit de lucht vanwege een storm op de Noordzee.

2000: Radio Atlantis is terug in stereo en met RDS via 106.3 MHz (Radio Echo, Schoten), op 107.8 MHz (Channel X, Antwerpen) en op 107.5 MHz (Radio Boemerang, Essen).

2004: Radio Skyline uit Waarschoot nabij Eeklo (106.6 MHz) wordt Cool FM. Het station maakte vroeger deel uit van het Mango- en Nostalgie- keten.

2018: De Vlaamse Regulator voor de Media (‘VRM’) pleit de Limburgse lokale FM Goud en FM Goud Plus vrij in verband met een mogelijke verboden samenwerking.FM Promotion BVBA’ legde op 24/4/2018 een klacht neer tegen de ‘vzw FM Goud Bree’ (Radio FM Goud) en de ‘vzw Planet Rock’ (Radio FM Goud Plus). Het niet naleven van het verbod op de rechtstreekse bindingen tussen de ‘vzw’s’ en het zeggenschap van Radio FM Goud over radio FM Goud Plus wordt nooit bewezen geacht.

2020: Radio Nostalgie en NRJ-Vlaanderen starten de najaarsprogrammering. Herbert en Astrid starten een uur vroeger het ontbijt bij de oldieszender terwijl Leen Demaré van maandag tot en met donderdag van 19.00 uur tot 22.00 uur ‘Lena Lena’ presenteert. Bij NRJ wordt Michaël Goossens in de ochtend door Julie Vermeire en op vrijdag door Josefien Weyns bijgestaan.

1989: Het Nederlandse gerecht opent de klopjacht op de zeezender Radio 819. 27 woningen in de Benelux en Maurice Bokkebroek, de huurder van de postbus voor het radiostation in Spanje, krijgen het bezoek van de politie.

1994: Na een zesdaagse reis belandt de ‘MV Communicator’ vanuit Lissabon in de haven van IJmuiden waar honderden nieuwsgierigen opdagen. Eddy Becker en Chiel Montagne betreden het dek. Het ex-zendschip van Laser 558 en Laser Hot Hits dient nu voor de legale uitzendingen van Holland FM. Een 25 kW zender en een 57 m hoge zendmast worden vrijwel onmiddellijk geplaatst.

1998: Radio Noordzee Nationaal geeft de nieuwsuitzendingen van het ANP door. Zo vervalt de eigen berichtgeving.

1999: 

– Op 1224 kHz duiken de geluiden van meeuwen op als inleiding voor de tijdelijke terugkeer van de zeezender Radio Veronica. De gebruikte frequentie is die van Q Radio dat door financiële problemen al een poosje niet meer uitzendt. Toch maakt men zich sterk per 1 september terug te kunnen keren.

– Joop van der Reyden is tot en met 2000 voorzitter van de Veronica Omroepvereniging.

2006: 

– Lex Uiting, de jonge, vliegende reporter van Wouter van der Goes bij 3FM, wordt op het dak van het Big Brother-huis gearresteerd. Het voorval is live via de popzender te volgen. 

– Het vertrek van Alex Oosterveen voltooit de wijzigingen bij Slam!.

2007: TV10 van John de Mol stopt wegens tegenvallende kijkcijfers en door de financiële verliezen. Radio 538, de uitzendrechten van de Eredivisie voetbal, verschillende programma’s en enkele formats gaan in ruil voor aandelen naar ‘RTL-Nederland’. Radio 10 Gold en het kabelstation Juize FM blijven van ‘Talpa’.

2015: De bij 3FM vertrokkenSander Lantinga en Coen Swijnenberg starten bij Radio 538 tussen 16.00 uur en 19.00 uur met de nieuwe namiddagshow.

2017: Een medewerkster van 3FM wordt in het Hilversumse Mediapark door een verwarde persoon gegijzeld. Hij eist iemand van CNN te spreken. De actie wordt na anderhalf uur beëindigd. 

2020: Terwijl de geruchten over een verkoop van de bijna volledige radiotak bij ‘Talpa Networks’ groeien, slankt Radio 538 de programmering verder af. Armin van Buuren en Hardwell, twee ex-nummer één dj’s van de wereld zijn vertrokken.

1970: Een hevige storm op zee beschadigt de AM-zender van Radio Northsea International op de ‘Mebo II’.

1983: Er wordt op de ‘Ross Revenge’ een 10 kW zender getest. De terugkeer van Radio Caroline nadert.

1984: De journaals van de BBC Tv schenken aandacht aan Laser 558. Journalist Philip Heyton deed verslag van zijn bezoek op de ‘MV Communicator’. Hij concludeerde dat de gevestigde radiostations het qua populariteit tegen de Amerikaanse nieuwkomer moesten afleggen. 

2001: Berichten melden dat de groep rond Capital Radio overnamegesprekken met Radio 10FM voert.

2015: ‘Bell Media’, dat in het Canadese Quebec ‘Astral Média’ koopt, eindigt het akkoord met NRJ. Alle stations worden opnieuw Energie. 

RadioVisie op deze dag in 2021

RadioVisie op deze dag in 2020

RadioVisie op deze dag in 2019

RadioVisie op deze dag in 2018


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 16 augustus

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 15 augustus

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 19 augustus

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 18 augustus

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 20 mei

Vandaag in 1998: De Vlaamse kabelradio Flandria dient in Luxemburg de aanvraag voor een tweede Lees verder

Het Radiodagboek van 19 mei

Vandaag in 1960: Alan Freed wordt door de politie van New York opgepakt en beschuldigd Lees verder

Het Radiodagboek van 18 mei

Vandaag in 1960: De nieuwe omroepwet voorziet de stichting van twee uitzendinstituten namelijk de BRT Lees verder

Nostalgie straks ook in Denemarken? (video)

Het van origine Bauer Media-concern heeft concurrentie gekregen uit Franse hoek bij de herverdeling van Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x