fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Het radiodagboek van 17 augustus – 229 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1974

Radio Atlantis kondigt vanwege de anti-zeezenderswet, het einde van de uitzendingen op 31 augustus 1974 aan.

2000

Radio Atlantis keert terug in stereo en met RDS-tekst via 106.3 MHz (Radio Echo, Schoten), op 107.8 MHz (Channel X, Antwerpen) en op 107.5 MHz (Radio Boemerang, Essen).

2003 

De hoge auteurskosten van SABAM dwingen het webstation X-Stream uit Wetteren om de uitzendingen te staken. Men hoopt op een comeback in september.

2004 

– Een van de oudste onafhankelijke stations, Radio Scorpio uit Leuven plant op 15 oktober een uitgebreide viering van de 25ste verjaardag.

– Radio Skyline uit Waarschoot nabij Eeklo (106.6 MHz) wordt Cool FM. Het station maakte vroeger deel uit van het Mango- en Nostalgie- keten.

2005 

De directie van het CIM (Centrum voor Media en Informatie), dat het luister- en kijkgedrag van de Belgen onderzoekt, houdt naar aanleiding van de fel betwiste resultaten van het achtste onderzoek een bijzondere vergadering. Men betreurt vooral het feit dat de RTBF en RMB de verdere deelname aan de enquêtes stopten. Om de plooien glad te strijken, wil men een comité in het leven roepen dat de kritieken van de Franse publieke omroep en van de Waalse publiciteitsmaatschappij onderzoekt.

1984 

De spanning tussen de overheid en Radio Unique in Amsterdam stijgt naar een climax. Wanneer de Radio Controledienst en de politie de studio in de hoofdstedelijke Vechtstraat betreden, ontdekken ze naast de zender een nepbom. De omgeving wordt geëvacueerd en het leger moet het springtuig verwijderen. Het duurt uren eer de vijftienmeter hoge zendmast ontmanteld kan worden.

1989 

De Nederlandse regering begint de klopjacht op de zeezender Radio 819. Liefst 27 woningen in de Benelux en Maurice Bokkebroek, de huurder van de Spaanse postbus van het station, krijgen het bezoek van de politie.

1994 

Na een zesdaagse reis, die in de haven van Lissabon begon, belandt de MV Communicator in IJmuiden waar honderden kijklustigen opdagen. Eddy Becker (foto bovenaan) en Chiel Montagne betreden als eersten het dek. Het voormalige zendschip van Laser 558 en Laser Hot Hits dient voortaan voor de legale uitzendingen van Holland FM. Aan boord worden een 25kW-zender en een 57 meter hoge zendmast geplaatst.

1998 

Radio Noordzee Nationaal geeft de nieuwsuitzendingen van het ANP door. Hiermee komt een einde aan de eigen berichtgeving.

1999 

– Op 1224 kHz duiken de geluiden van meeuwen op als inleiding voor de tijdelijke terugkeer van de zeezender Radio Veronica. De gebruikte frequentie is die van Q Radio dat door financiële problemen al een poosje niet meer uitzendt. Toch maakt men zich sterk per 1 september terug te kunnen keren. 

– Joop van der Reyden blijft tot 2000 voorzitter van de Veronica Omroepvereniging.

2000 

Radio Veronica neemt de FM-frequentie 103.6 MHz voor de wijde omgeving van Tilburg in gebruik.

2001 

De wandelgangen melden overnamegesprekken tussen de groep rond Capital Radio en Radio 10FM.

2005 

De Vlaamse Mediamaatschappij en Q Dance treffen een schikking over het gebruik van de naam Qmusic in Nederland en van Q Dance in België. De onderneming uit Vilvoorde had Q Dance via een kortgeding gevraagd om de naam te wijzigen.

2006

– Lex Uiting, de jonge, vliegende reporter van Wouter van der Goes van 3FM, wordt op het dak van het Big Brotherhuis gearresteerd. Het voorval is live via de popzender te volgen. 

– De herschikkingen bij Slam!FM worden met het vertrek van Alex Oosterveen voltooid.

1970

Een Noordzeestorm beschadigt de middengolfzender van Radio Northsea International.

1983

Op de MV Ross Revenge wordt een 10 kW-zender getest. De terugkeer van Radio Caroline nadert.

2005

De drie grootste Londense stations Capital FM, Magic 105.4 en Heart FM overwegen om een andere manier te gebruiken om hun populariteit te meten. Door de wijziging willen de stations de hevige schommelingen van hun cijfers ontwijken.

2005: Frankrijk 

Radio France, de groepen NRJ, RTL en Lagardère staan weigerachtig tegenover de komst van DAB in Frankrijk. Zij kiezen voor DRM, DVB-H en DMB.

2005: Denemarken 

De autoriteiten halen een haat zaaiend radiostation uit de lucht. Radio Holger had op 13 juni, vier dagen na de aanslagen op het Londense openbare vervoer, de woede van diverse bevolkingsgroepen opgewekt door te verklaren dat de moslims het land moesten uitgezet of gedood worden.

2006: Verenigde Staten

KZLA, het Amerikaanse country-station uit Los Angeles stopt na 26 jaar en wordt door Movin’ 93.9 vervangen. Het nieuwe muziekformat bestaat uit uptempo hits van de jaren 70 tot heden ten dage.

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het radiodagboek van 26 mei – 147 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 25 mei (146)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Retro: De bewogen start van Laser 558 (audio)

De Britse offshore radioboom - 1964 - 1968 - de periode waarin een tiental radiostations Lees verder

Het radiodagboek van 24 mei – 145 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 502: PAMS, Jude en TROS FM (audio & video)

Vreemde week, met gisteren donderdag, een extra vakantiedag waardoor een verlengd weekend onvermijdelijk bleek. Dat Lees verder

Het radiodagboek van 22 mei – 143 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

VS: Podcaster Joe Rogan sluit miljoenendeal met Spotify

Spotify kondigde dinsdag een exclusieve deal aan met komiek Joe Rogan, die met The Joe Lees verder

Het radiodagboek van 19 mei – 140 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in archieven, commercieel, deejays, frankrijk, groot-brittannië, luistercijfers, middengolf, nederland, offshore
Blad 237: Paal, help, music en clown (audio & video)

Manuals wint MNM Start To DJ 2019

Nostalgische column Hans Knot (84)

Hallo. Frank wast zijn sokken op zee (audio)

2003: We zochten en vonden de 4FM Tourbus

Het radiodagboek van 16 augustus – 228 (video)

Sluiten