RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Het Radiodagboek van 16 september

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit is geschiedenis

1976: Nadat de ‘MV Mi Amigo’ op 11/9/1976 op een zandbank was beland, moesten beide stations uit de lucht. Twee bevoorradingsschepen slagen er in om het zendschip te bevrijden. Radio Mi Amigo keert om 9.00 uur terug met vooraf opgenomen programma’s op 259 m (AM 1187 kHz). De eerste plaat is Thin Lizzy ‘The Boys Are Back In Town’.  

2002: Radio Magdalena schrapt onmiddellijk de gesproken programma’s en de nieuwsuitzendingen. Er loopt enkel non-stop muziek. De geruchten over de komst van Cool FM, het station van ‘MVK-produkties’, groeien. 

2018: Eazy FM start vanuit de Brusselse Wetstraat. Het station richt zich op de inwoners in en rond de hoofdstad met muziek en informatie.

2021: De strijd om de drie landelijke commerciële FM-pakketten zal tussen vier dossiers gaan. Naast Qmusic, Joe en Nostalgie diende enkel Studio 100 een dossier in. SBS Belgium, eigendom van Telenet, blijft aan de zijlijn, maar kijkt de kat uit de boom.

1964: Met 114 ‘ja’ stemmen maakt de Tweede Kamer door een speciale ‘REM’ wet een einde aan Radio en Tv Noordzee. De eigenaren oordelen echter dat de omroepwet niet van toepassing is.

1996: Radio 538 start een handtekeningenactie tegen de geplande veiling van de FM-frequenties.

1998: Talkradio stopt om 18.30 uur vanwege te weinig adverteerders. 

2003: Het televisieprogramma ‘Shownieuws van Nederland’ bij SBS6 pakt met nieuws uit. Toine van Peperstraten wordt bij Radio Veronica in de ochtend niet door Jeroen van Inkel maar door Adam Curry vervangen. Nog voor de gebrilde presentator bij Radio 538 afscheid heeft genomen, wordt Ruud de Wild als zijn opvolger genoemd.

2010: Ruud de Wild stopt bij Qmusic. De geruchten over een terugkeer naar de namiddag bij Radio 538 groeien. Zijn sidekick Jeroen Kijk in de Vegte vervolgt de ochtendshow.

2021: Ruud de Wild kondigt zijn terugkeer bij NPO Radio 2 aan. ‘De Wild in de middag’ hervat op 4/10/2021.

1975: Pennine Radio begint als lokaal commercieel station voor de omgeving van Bradford.

1990: Om problemen met andere Britse radiostations te vermijden en onder druk van het DTI stopt Radio Caroline op de ‘Ross Revenge’.

2018: Robin Adcroft of Robin Banks bij Radio Northsea International op de ‘Mebo II’ (58), verliest helaas de strijd tegen kanker in het ‘Leckhampton Court Hospice’ bij Cheltenham. Hij was als zeer geprezen technicus en ook als dj bij The Voice of Peace, Radio Caroline, Laser 558 en tientallen andere stations verbonden. Landen als Libië, Midden Amerika, Ierland en in West- en in Noord-Afrika behoorden tot zijn werkterrein.

1966: Nieuw Zeeland

De overheid poogt Radio Hauraki te dwarsbomen. De minister van Zeevaart eist een onderzoek naar de kwaliteit van het zendschip de ‘Tiri I’.

2021: Duitsland

De uitbreiding van de eerste Bundesmux gaat verder. Vanaf april 2022 komen er zes plaatsen in Baden-Württemberg, Beieren, Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern en Sleeswijk-Holstein bij. Het zijn Hennstedt, Güstrow, Torgelow, Petkus, Reutlingen en Pfaffenhoffen, waardoor het aantal zenders op 155 komt. 

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 18 september

Vandaag in 1979: De ’MS Magdalena’ van Radio Mi Amigo drijft stuurloos op zee en Lees verder

Het Radiodagboek van 17 september

Vandaag in 2002: Ex-radio- en televisiepresentator Henk van Montfoort (71) sterft in Brasschaat aan longkanker.

Het Radiodagboek van 15 september

Vandaag in 1994: Hitradio Holland FM start op het ex-schip van Laser 558, de ‘MV Lees verder

Het Radiodagboek van 14 september

Vandaag in 1945: Een nieuwe wet geeft een monopolie aan de NIR. De vooroorlogse ‘Radio Lees verder

Het Radiodagboek van 1 oktober

Vandaag in 1963: De BRT breidt na een testperiode uit. BRT 3 richt zich op Lees verder

Het Radiodagboek van 30 september

Vandaag in 1972: Radio Veronica verhuist om 12.30 uur van 192 naar 538 meter. Die Lees verder

Het Radiodagboek van 29 september

Vandaag in 1968: De ‘Fabeltjeskrant’ start op TV. Gedurende vier jaar worden er voor 36 Lees verder

Het Radiodagboek van 28 september

Vandaag in 1940: Victor de Laveleye roept via de BBC de Belgen tot verzet op. Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx