RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Het Radiodagboek van 16 september

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit is geschiedenis

1976: Nadat de ‘MV Mi Amigo’ op 11/9/1976 op een zandbank was beland, moesten beide stations uit de lucht. Twee bevoorradingsschepen slagen er in om het zendschip te bevrijden. Radio Mi Amigo keert om 9.00 uur terug met vooraf opgenomen programma’s op 259 m (AM 1187 kHz). De eerste plaat is Thin Lizzy ‘The Boys Are Back In Town’.  

2002: Radio Magdalena schrapt onmiddellijk de gesproken programma’s en de nieuwsuitzendingen. Er loopt enkel non-stop muziek. De geruchten over de komst van Cool FM, het station van ‘MVK-produkties’, groeien. 

2018: Eazy FM start vanuit de Brusselse Wetstraat. Het station richt zich op de inwoners in en rond de hoofdstad met muziek en informatie.

2021: De strijd om de drie landelijke commerciële FM-pakketten zal tussen vier dossiers gaan. Naast Qmusic, Joe en Nostalgie diende enkel Studio 100 een dossier in. SBS Belgium, eigendom van Telenet, blijft aan de zijlijn, maar kijkt de kat uit de boom.

1964: Met 114 ‘ja’ stemmen maakt de Tweede Kamer door een speciale ‘REM’ wet een einde aan Radio en Tv Noordzee. De eigenaren oordelen echter dat de omroepwet niet van toepassing is.

1996: Radio 538 start een handtekeningenactie tegen de geplande veiling van de FM-frequenties.

1998: Talkradio stopt om 18.30 uur vanwege te weinig adverteerders. 

2003: Het televisieprogramma ‘Shownieuws van Nederland’ bij SBS6 pakt met nieuws uit. Toine van Peperstraten wordt bij Radio Veronica in de ochtend niet door Jeroen van Inkel maar door Adam Curry vervangen. Nog voor de gebrilde presentator bij Radio 538 afscheid heeft genomen, wordt Ruud de Wild als zijn opvolger genoemd.

2010: Ruud de Wild stopt bij Qmusic. De geruchten over een terugkeer naar de namiddag bij Radio 538 groeien. Zijn sidekick Jeroen Kijk in de Vegte vervolgt de ochtendshow.

2021: Ruud de Wild kondigt zijn terugkeer bij NPO Radio 2 aan. ‘De Wild in de middag’ hervat op 4/10/2021.

1975: Pennine Radio begint als lokaal commercieel station voor de omgeving van Bradford.

1990: Om problemen met andere Britse radiostations te vermijden en onder druk van het DTI stopt Radio Caroline op de ‘Ross Revenge’.

2018: Robin Adcroft of Robin Banks bij Radio Northsea International op de ‘Mebo II’ (58), verliest helaas de strijd tegen kanker in het ‘Leckhampton Court Hospice’ bij Cheltenham. Hij was als zeer geprezen technicus en ook als dj bij The Voice of Peace, Radio Caroline, Laser 558 en tientallen andere stations verbonden. Landen als Libië, Midden Amerika, Ierland en in West- en in Noord-Afrika behoorden tot zijn werkterrein.

Heynen

1966: Nieuw Zeeland

De overheid poogt Radio Hauraki te dwarsbomen. De minister van Zeevaart eist een onderzoek naar de kwaliteit van het zendschip de ‘Tiri I’.

2021: Duitsland

De uitbreiding van de eerste Bundesmux gaat verder. Vanaf april 2022 komen er zes plaatsen in Baden-Württemberg, Beieren, Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern en Sleeswijk-Holstein bij. Het zijn Hennstedt, Güstrow, Torgelow, Petkus, Reutlingen en Pfaffenhoffen, waardoor het aantal zenders op 155 komt. 

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Recente radiodagboeken
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx