RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Het radiodagboek van 16 oktober – 288 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de ‘kop’ verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1943

Alle Belgen betalen voor de eerste maal kijk- en luistergeld.

1979

Na een tip onderschept de BOB in Zeebrugge een medewerker van Radio Caroline die naar de MV Mi Amigo zou vertrekken. Door de inbeslagname van ondermeer cassettes wordt het boordpersoneel op het zendschip gedwongen om oude programma’s met non-stop muziek af te wisselen.

2001

– Het landelijke commerciële 4FM gaat in zee met RMB. Het bedrijf van directeur Jean-Paul Vandesande verzorgt reeds de reclame voor NRJ, Canal Plus, de RTBF, AB3, MCM en enkele lokale televisiestations in Wallonië.

– Radio Contact wijzigt de najaarsprogrammering. Peter Decordier en Walter Broeckx verzorgen tussen 05:00 en 09:30 uur het ochtendblok. Na de lokale ontkoppeling is er Dirk De Coster tot 14:00 uur. De tweede lokale ontkoppeling tot 16:00 uur effent de weg voor Rudi Van Vlaanderen tot 18:00 uur. Jan Molenaar, Dirk Moerman en Tom Van Wezemael zorgen voor de avondprogramma’s.

2002

– De Waalse mediaminister Richard Miller eist een definitief akkoord tussen Vlaanderen en Wallonië over de radiofrequenties. Anders zal hij, zonder verder overleg, de frequenties voor Franstalige zenders zelf bepalen. Op dinsdag 22 oktober is er nog een interministeriële conferentie, en dat is, volgens de zeer misnoegde politicus, de laatste kans om een akkoord te bereiken.

– Het ontwerpdecreet over de RTBF wordt goed gekeurd. Daardoor wordt het statuut van de openbare omroep gewijzigd.

– Op de frequenties van Radio Atlantis in Noord-Antwerpen (104.1 en 107.5 MHz) is er enkel een draaggolf.

2004

De leegloop bij 4FM blijft duren. Redactie-verantwoordelijke Johan Persyn, presentator Jan Vanvinckenroye, nieuwslezer Grim Vermeiren, continuity manager Raf Schrijvers, producer Kristof Standaert en marketingmanager Ann Callebaut stappen op. Kristien Maes (foto bovenaan) en Truus Druyts blijven, maar hun toekomst blijft onduidelijk.

2006

Radio Land Van Waas bestaat 25 jaar. Tijdens het verjaardagsfeest duikt voormalig premier Wilfried Martens als verrassingsgast op.

1959

De VRON houdt een testuitzending in Amsterdam. Illegaal. Op die manier hoopt men geldschieters te lokken.

1989

Onder druk van de Nederlandse overheid verwijdert men in Portugal de studioapparatuur en de zender op de MV Communicator. Het schip was na het floppen van Laser Hot Hits in de haven van Lissabon beland.

1995

De Holland Mediagroep, bestaande uit RTL, Veronica en Endemol start met investeerder Quote? Veronica Nieuwsradio op 1395 kHz.

1998

Ruud De Wild en Radio 538-directeur Erik de Zwart kibbelen over de precieze naleving van zijn contract. Dat verbiedt nevenactiviteiten. De ochtendjock wil graag de kersverse omroep BNN helpen. Om dit mogelijk te maken, wordt een advocaat ingeschakeld. De top van het radiostation onderneemt dezelfde stappen.

2000

Het kabelstation Country FM is nu te horen in Beek, Margraten, Nuth, Onderbanken, Simpelveld, Stein, Valkenburg en in Voerendaal op 107.0 MHz. In Boxtel, Vierlingsbeek en in Zundert op 100.1 MHz. Begin januari 2001 hoopt men de landelijke dekking af te ronden.

2003

RTLFM start via de Astra-satelliet.

1973

Het commerciële radiostation Capital, opgericht door de befaamde presentator Lord Richard Attenborough start in Londen op 557 kHz en op 95.8 MHz.

2001

Het blad Radio Magazine meldt dat Atlantic 252 voor twee miljoen pond in handen van Teamtalk media komt. Door het omvormen van de dance radio tot een sportstation wil men vanaf 2002 met BBC Five Live en TalkSport concurreren.

2006

De BBC verliest een deel van de uitzendrechten voor de voetbalwedstrijden uit de Premier League aan het commerciële Talksport.

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie

Twee jaar geleden vandaag bij RadioVisie


Amptec

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 4 augustus

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 3 augustus

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 2 augustus

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

40 jaar geleden: het drama van Dudelange

Het was gisteren – 31 juli – precies 40 jaar geleden dat een Belgische Mirage Lees verder

1981: Bepaalden videoclips het radiobeleid? (video)

Van mini-muziekfilms tot een niet te onderschatten promotie op YouTube voor de huidige muziekwereld, de Lees verder

1981: Van het ‘Paradijs’ naar de hel (audio & video)

Met het zinken van een totaal versleten zendschip - de MV Mi Amigo - bleef Lees verder

Kijk omhoog Sammy en nog veel verder (video)

Hans Knot gaat (nostalgisch) terug naar de maand februari 1979 De berichtgeving blijkt sindsdien heel Lees verder

Het Radiodagboek van 1 augustus

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Blad 628: Radio Lievegem, Gerty & Veronica (audio en video)

Kicken op radio en zo – 107

Meer DAB+ in Polen

Sluiten