fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Het radiodagboek van 16 oktober – 288 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de ‘kop’ verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1943

Alle Belgen betalen voor de eerste maal kijk- en luistergeld.

1979

Na een tip onderschept de BOB in Zeebrugge een medewerker van Radio Caroline die naar de MV Mi Amigo zou vertrekken. Door de inbeslagname van ondermeer cassettes wordt het boordpersoneel op het zendschip gedwongen om oude programma’s met non-stop muziek af te wisselen.

2001

– Het landelijke commerciële 4FM gaat in zee met RMB. Het bedrijf van directeur Jean-Paul Vandesande verzorgt reeds de reclame voor NRJ, Canal Plus, de RTBF, AB3, MCM en enkele lokale televisiestations in Wallonië.

– Radio Contact wijzigt de najaarsprogrammering. Peter Decordier en Walter Broeckx verzorgen tussen 05:00 en 09:30 uur het ochtendblok. Na de lokale ontkoppeling is er Dirk De Coster tot 14:00 uur. De tweede lokale ontkoppeling tot 16:00 uur effent de weg voor Rudi Van Vlaanderen tot 18:00 uur. Jan Molenaar, Dirk Moerman en Tom Van Wezemael zorgen voor de avondprogramma’s.

2002

– De Waalse mediaminister Richard Miller eist een definitief akkoord tussen Vlaanderen en Wallonië over de radiofrequenties. Anders zal hij, zonder verder overleg, de frequenties voor Franstalige zenders zelf bepalen. Op dinsdag 22 oktober is er nog een interministeriële conferentie, en dat is, volgens de zeer misnoegde politicus, de laatste kans om een akkoord te bereiken.

– Het ontwerpdecreet over de RTBF wordt goed gekeurd. Daardoor wordt het statuut van de openbare omroep gewijzigd.

– Op de frequenties van Radio Atlantis in Noord-Antwerpen (104.1 en 107.5 MHz) is er enkel een draaggolf.

2004

De leegloop bij 4FM blijft duren. Redactie-verantwoordelijke Johan Persyn, presentator Jan Vanvinckenroye, nieuwslezer Grim Vermeiren, continuity manager Raf Schrijvers, producer Kristof Standaert en marketingmanager Ann Callebaut stappen op. Kristien Maes (foto bovenaan) en Truus Druyts blijven, maar hun toekomst blijft onduidelijk.

2006

Radio Land Van Waas bestaat 25 jaar. Tijdens het verjaardagsfeest duikt voormalig premier Wilfried Martens als verrassingsgast op.

1959

De VRON houdt een testuitzending in Amsterdam. Illegaal. Op die manier hoopt men geldschieters te lokken.

1989

Onder druk van de Nederlandse overheid verwijdert men in Portugal de studioapparatuur en de zender op de MV Communicator. Het schip was na het floppen van Laser Hot Hits in de haven van Lissabon beland.

1995

De Holland Mediagroep, bestaande uit RTL, Veronica en Endemol start met investeerder Quote? Veronica Nieuwsradio op 1395 kHz.

1998

Ruud De Wild en Radio 538-directeur Erik de Zwart kibbelen over de precieze naleving van zijn contract. Dat verbiedt nevenactiviteiten. De ochtendjock wil graag de kersverse omroep BNN helpen. Om dit mogelijk te maken, wordt een advocaat ingeschakeld. De top van het radiostation onderneemt dezelfde stappen.

2000

Het kabelstation Country FM is nu te horen in Beek, Margraten, Nuth, Onderbanken, Simpelveld, Stein, Valkenburg en in Voerendaal op 107.0 MHz. In Boxtel, Vierlingsbeek en in Zundert op 100.1 MHz. Begin januari 2001 hoopt men de landelijke dekking af te ronden.

2003

RTLFM start via de Astra-satelliet.

1973

Het commerciële radiostation Capital, opgericht door de befaamde presentator Lord Richard Attenborough start in Londen op 557 kHz en op 95.8 MHz.

2001

Het blad Radio Magazine meldt dat Atlantic 252 voor twee miljoen pond in handen van Teamtalk media komt. Door het omvormen van de dance radio tot een sportstation wil men vanaf 2002 met BBC Five Live en TalkSport concurreren.

2006

De BBC verliest een deel van de uitzendrechten voor de voetbalwedstrijden uit de Premier League aan het commerciële Talksport.

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Blad 564: Noordzee, Randstad en Pfizer

Een radiorubriek over de bloemetjes, de bijtjes én de visjes van Oostende. Nederlandse regionale publieke Lees verder

USA: Radio-icoon Cousin Brucie verlaat SiriusXM

« Hi, everybody, this is your Cousin Brucie. Whoa! Our summer romances are in full Lees verder

Het radiodagboek van 2 augustus – 215 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 562: Radiopiraat, radiojournalist & radiojingles (audio & video)

Wat dacht u van een rapport over ‘illegale radio’ uit 1988, als vakantielectuur?Hij werkte voor Lees verder

1981: Bepaalden videoclips het radiobeleid? (video)

Van mini-muziekfilms tot een niet te onderschatten promotie op YouTube voor de huidige muziekwereld, de Lees verder

Het radiodagboek van 1 augustus – 214 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 28 juli – 210 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 27 juli – 209 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in archieven, commercieel, deejays, groot-brittannië, lokale radio, middengolf, nederland, netwerkradio, offshore
Blad 297: Caroline, 50’s in ‘Olland en Joe (video)

Radiomaker maakt podcast over boeken

Groen Licht – 12 (audio & video)

Het is vandaag 15 oktober… 1976 (audio)

2011: Aangepaste vormgeving bij Studio Brussel

Het radiodagboek van 15 oktober – 287 (audio)

Sluiten