RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Het Radiodagboek van 16 oktober

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit is geschiedenis

1974:

– Radio Atlantis test op 220 m en op 312 m (middengolf).

– Tijdens de opnamen van een bijdrage over Radio Mi Amigo in Lot en in Buizingen breken er incidenten met de cameraploeg van de ‘AVRO’ uit.

1979: De BOB onderschept na een tip op de kaai van de Zeebrugse haven een dj van Radio Caroline, die naar de ‘MV Mi Amigo’ zou vertrekken. Door de inbeslagname van onder meer cassettes wordt het boordpersoneel gedwongen om oude programma’s met non-stop muziek af te wisselen.

2002: De Waalse Mediaminister Richard Miller (MR) eist een akkoord tussen Vlaanderen en Wallonië over de radiofrequenties. Anders zal hij, zonder overleg, de frequenties voor de Franstalige zenders bepalen. Op dinsdag 22/10/2002 loopt er nog een interministeriële conferentie en dat is, volgens de misnoegde politicus, de laatste kans om een overeenkomst te bereiken.

2006: Radio Land Van Waas bestaat 25 jaar. Tijdens het verjaardagsfeest duikt de ex-premier Wilfried Martens als verrassingsgast op.

2009: De RTBF stopt de kortegolfblokken van RTBF International, die vooral La Première overneemt. Men verwacht ook het einde van de doorgifte via AM en via satelliet. Dit is een gevolg van de bezuinigingen bij de RTBF ten bedrage van 23,5 miljoen euro over drie jaar.

2020: Lievegem, dat in 2019 door de fusie tussen Lovendegem, Zomergem en Waarschoot ontstond, werkt onder leiding van de ‘CD&V’-burgemeester Tony Vermeire aan een evenementenradio. Men wil in de eerste week van januari 2021 dagelijks 2 uur radio vanuit de woonzorgcentra maken.

1972: Alfred Lagarde neemt bij Radio Noordzee Internationaal op de ‘Mebo II’ ‘Driemaster’ over.

1987: Adam Curry en Jeroen van Inkel brengen de laatste ‘Curry en Van Inkel’ bij Radio Veronica op Radio 3. Producer Ben Liebrand verrast met een minimix waarin hij de hoogtepunten van de hilarische show samen vat. Adam Curry vertrekt om aan de roddelpers te ontsnappen. Om de ernst van zijn relatie met Patricia Paay te bewijzen, huurde hij eerder deze week de voorpagina van de ‘Telegraaf’ om te melden ‘dat de zangeres ook naar Manhattan verhuist’. Adam ging vervolgens snel naar MTV en naar Z100.

1989: Onder druk van de Nederlandse overheid verwijdert men in Portugal de studioapparatuur en de zender op de ‘MV Communicator’. Het schip was na het floppen van Laser Hot Hits de haven van Lissabon binnen gevaren.

2003: RTL FM is nu via de satelliet ‘Astra’ te ontvangen.

2006: Wessel van Diepen krijgt voor zijn afscheid aan Radio 538 de ‘Marconi Oeuvre Award’ vanwege zijn enorme verdiensten. 3FM wordt het ‘Beste Radiostation’. Edwin Evers met zijn populaire ochtendshow wordt het ‘Beste Programma’. Giel Beelen is de ‘Beste DJ’ en Timur Perlin is het ‘Aanstormend Talent’.

2008: ORN (13,4%), Radio 538 (10,7%) en Radio 2 (9,9%) zaten in de top 3 van meest beluisterde stations in de maanden augustus en september 2008. Radio 2 steeg, volgens het ‘Bureau Intomart’ in die periode, met 0,5% van 9,4%. Radio 1 verloor 0,8% en zakte van 8,1% naar 7,3%.

2018: Michiel Veenstra verlaat 3FM en trekt naar het alternatieve radiostation Kink. Jolien Renkema en Angelique Houtveen volgen hem op.

1973: Het commerciële radiostation Radio Capital, opgericht door de befaamde presentator Lord Richard Attenborough start in Londen op 557 kHz en op 95.8 MHz. 

2001: Het blad ‘Radio Magazine’ meldt dat Atlantic 252 voor 2 miljoen pond door ‘Teamtalk Media’ wordt overgenomen. Door het omvormen van de dance radio tot een sportstation wil men vanaf 2002 de concurrentie met BBC Five Live en Talksport aangaan.

2006: Door een aanpassing van de Europese wetgeving waarbij een partij niet meer over de volledige voetbalverslaggeving beschikt, verliest BBC Radio 5 Live een deel van de uitzendrechten aan TALKsport. Het station van de ‘Wireless Group’ mag drie seizoenen 32 matchen live brengen.

2020: Smooth Radio van ‘Global Radio’ sluit de AM-frequenties 1305 kHz en 1359 kHz in Cardiff en in Newport/Gwent. Men wil de terreinen van de zendmasten voor andere doeleinden gebruiken. Het netwerk gebruikt enkel nog AM 1260 kHz voor Wales.

1959: ‘American Forces Network’ (‘AFN’) opent een station in Verdun.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Blikvangers op deze dag

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx