RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Het Radiodagboek van 16 mei

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit is geschiedenis

1943: Onder impuls van de Belgische regering in Engels ballingschap start de ‘ORNB’, de (‘Office de Radiodiffusion Nationale Belge’). In Londen en in het Amerikaanse New York worden 18 uur durende items opgenomen. Deze zijn voor België, voor de Engelse en voor de Amerikaanse troepen in het Midden-Oosten. 

1977: Door een storm op de Noordzee moet Marc Jacobs bij Radio Mi Amigo de zeezieke Herman de Graaf vervangen.  

2003: Bij de uitvoering van het decreet van 25/10/2002 over particuliere radio heeft de Vlaamse regering, op voorstel van mediaminister Dirk Van Mechelen het besluit goedgekeurd dat het aantal erkende landelijke, regionale en lokale stations bepaalt. Het omstreden frequentieplan en de frequentiepakketten worden ook aangenomen.

2017: De aanvragen voor een radiovergunning op FM kunnen, na een oproep in het Staatsblad, worden ingediend. Het departement Media wordt met enkele dossierbeheerders versterkt. De ketenradio’s vragen de schorsing van het decreet bij het Grondwettelijk Hof.

2020: Enkele maanden naar haar ontslag bij Joe start Leen Demaré bij Radio Nostalgie. Zij verzorgt tijdens het weekend het ochtendblok tussen 7.00 uur en 10.00 uur. 

1969: Tom Mulder wordt bij Radio Veronica als opvolger van Eddy Becker aangenomen. Vanaf 23/5/1969 zal hij als Klaas Vaak, een idee van programmaleider Henk van Dorp door het late tijdstip, het ‘Radiodrama’ rond middernacht presenteren. 

1971: Het persagentschap ‘ANP’ en Radio Luxembourg op 208 m (AM 1440 kHz) volgen tijdens extra nieuwsuitzendingen de dramatische toestand rond de ‘Mebo II’ van Radio Noordzee Internationaal. Indringers hadden op de waterbuizen en niet – zoals eerst gepland – op de olieleiding een bom geplaatst. Om 2.20 uur is de brand geblust. Alan West en Crispian St. John keren terug aan boord. Om 3.00 uur doet Spangles Muldoon een uitgebreid verslag. Drie personen zoals Kapitein Tom van der Linden worden opgepakt. Ze geven de namen van de opdrachtgevers. Het zijn commercieel directeur Norbert Jürgens en directeur Bull Verweij van Radio Veronica.

1974: Een deel van het Radio Veronica-bestuur en de boekhouder van de ‘VOO’, de (‘Veronica Omroep Organisatie’) worden door het ‘CRM’ voor een gesprek over de telling van het ledenbestand uitgenodigd.

Heynen

1979: Twee AM-zenders voor Radio Delmare, twee wagens en een speedboot worden door de politie onderschept. Men was onlangs aan boord geweest toen de ‘Martina’ in de Jacobahaven op Noord-Beveland lag. Er kon echter niet worden opgetreden omdat er geen zenders aan boord waren. Het is de derde keer in een vrij korte tijd dat de justitie Radio Delmare dwarsboomt.

2002: Ruud de Wild, Sander de Heer en Jeroen Kijk in de Vegte, die in het Hilversumse ‘Media Park’ getuige van de moord op politicus Pim Fortuyn waren en vervolgens uit de programmering van Radio 3FM verdwenen, keren om 16.00 uur met ‘Ruuddewild.nl’ terug. 

2004: 

– Tom Mulder staat 35 jaar in het vak. In 1969 begon zijn loopbaan bij de zeezender Radio Veronica. Hij stapte in 1973 over naar de ‘TROS’ voor de ‘Havermoutshow’, ‘Nachtwacht’ en ’50 Pop of een Envelop’. Na een kort verblijf bij Cable One verhuisde hij in 1991 naar Radio 10 Gold.

– In de pers verschijnen verhalen als zou Robert Jensen getracht hebben om Radio 10 dj’s aan te werven. De betrokkenen gingen niet op zijn aanbod in.

2007: Radio 227 is misnoegd over het kabelbeleid waarbij men vaak zeer hoge financiële eisen stelt om het uitzendgebied te verruimen. Zeker omdat de mediabureaus weinig geloof hechten aan het format, dat nochtans via NPO Radio 5 succes kent.

2017: Rick van Velthuysen keert op 1/6/2017 terug op de Nederlandse radio. De winnaar van de ‘Gouden RadioRing 2014’ start op het internetstation Traffic Radio.

1964: Verenigd Koninkrijk

Radio Caroline North en Radio Caroline South zamelen geld voor het Algerijnse weeshuis ‘The Caroline Dormitory’ in. Het idee krijgt de steun van de organisatie ‘War On Want’ en van zangeres Marianne Faithfull. Zij spreekt 42 boodschappen in die beide stations continu gebruiken.

1964: Ierland

Op de Ierse scheepswerf van de Nederlander Cornelis Verolme te Cobh bij Cork wordt een eiland voor Radio en Tv Noordzee gebouwd. Nadat alle onderdelen klaar zijn, wordt het platform op een ex-tanker geladen. Een kraan bezwijkt echter onder de 160 ton wegende constructie en stort neer op het scheepsdek. Zo loopt de de oversteek vertraging op. De ‘MV Global Adventure’ moet naar de haven van Southampton voor herstellingen.

2019: Verenigde Staten

In New York blijft 106.7 Lite FM, volgens de jongste luistercijfers, met 7% aan kop. De urban popzender WBLS 107.5 volgt 6,5%. Ook WCBS FM 101.1 verloor terrein. De classic hitzender daalde met 0,3%-punt naar 5,6%. De top 5 wordt door het Spaanstalige La Mega 97.9 (WSKQ) met 5,0% en de hitzender Z100 (WHTZ) met 4,7% afgerond. In Los Angeles is KOST 103.5 is de beste met 6,3%. Daarachter volgt K-Earth 101 (KRTH) dankzij 5,5%. 94.7 The Wave (KTWV) haalt als derde 5%. Jack FM (KCBS) rukt met 4,2% naar de vierde plek. My FM (KBIG) is vijfde dankzij 4,1%.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


TVV Sound
Recente radiodagboeken
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx