Het radiodagboek van 16 mei (136) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten staan

Leestijd: 3 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


1943

Onder impuls van de Belgische regering in ballingschap in Londen start de ORNB (Office de Radiodiffusion Nationale Belge). In de Britse hoofdstad en in New York worden achttien uur vooraf opgenomen. De uitzendingen zijn niet alleen voor België bedoeld maar ook voor de Engelse en Amerikaanse troepen in het Midden Oosten.


Lees verder onder de advertentie


2003

In uitvoering van het decreet van 25 oktober 2002 betreffende particuliere radio heeft de Vlaamse regering op voorstel van Mediaminister Dirk Van Mechelen het besluit goedgekeurd waarbij men het totale aantal erkende landelijke, regionale en lokale stations bepaalt. Het fel omstreden frequentieplan, de frequentiepakketten en de beschikbare frequenties worden tevens aangenomen.

2006

– Radio 2 blijft met 31,8% of een winst van 1,2% de marktleider in Vlaanderen op basis van het jongste luisteronderzoek van het Centrum voor Informatie over de Media. Radio Donna blijft met 17,7% tweede maar wordt door Qmusic met 17,5% op de hielen gezeten. In Wallonië behoudt Bel RTL met 21,3% de koppositie gevolgd door Radio Contact (14,2%) en Vivacité van de RTBF met 13,1%.

– Bruno Van Sieleghem wordt de nieuwe directeur van NRJ in Wallonië. De ex-manager van Canal Plus, VW D’ieteren, Spa en Publicis, volgt Eric Aedelbrecht op die in maart naar de groep rond Contact verhuisde.

1964 

Op de Ierse scheepswerven van de Nederlander Verolme in Cobh nabij Cork, wordt een kunstmatig eiland voor Radio en TV Noordzee gebouwd. Nadat alle onderdelen klaar zijn, wordt het platform op een voormalige tanker de MV Global Adventure geladen. Een kraan bezwijkt echter onder de 160 ton wegende constructie en stort neer op het scheepsdek. Zo lopen de plannen voor de oversteek naar Nederland vertraging op want de Global Adventure moet de haven van Southampton opzoeken.

1969

Tom Mulder (foto bovenaan) wordt door Radio Veronica in dienst genomen. Vanaf 22 mei zal hij onder de naam Klaas Vaak, een naam bedacht door de toenmalige programmaleider Henk van Dorp, het middernachtprogramma ‘Radiodrama’ presenteren.1971

Het ANP en Radio Luxembourg (208 meter) blijven via extra nieuwsuitzendingen de toestand rond de Mebo II van Radio Noordzee Internationaal volgen. Indringers hebben op de waterbuizen, in plaats van op de olieleiding een bom geplaatst. Om 02:20 uur is de brand onder controle en keren de dj’s Alan West en Crispian Sint-John terug aan boord. Om 03:00 uur geeft Spangles Muldoon een verslag van de dramatische ontwikkelingen. Aan land worden drie personen waaronder Kapitein Tom van der Linden aangehouden. Ze gaan snel tot bekentenissen over en geven de namen van de opdrachtgevers. Het blijken commercieel directeur Norbert Jurgens en directeur Bull Verwey van Radio Veronica te zijn.

1974

Een deel van het Veronica-bestuur en de boekhouder van de Veronica Omroep Organisatie worden door het CRM voor een gesprek omtrent de telling van het ledenbestand uitgenodigd.

1979

Twee middengolfzenders voor Radio Delmare, twee wagens en een speedboot worden door de politie onderschept. Men was onlangs aan boord geweest toen de Martina nog in de Jacobahaven op Noord Beveland lag. Er kon echter niet worden opgetreden omdat er geen zenders aan boord waren. Het is de derde keer in vrij korte tijd dat de justitie Radio Delmare dwarsboomt.

2002

Ruud de Wild, Sander de Heer en Jeroen Kijk in de Vegte, die in het Hilversumse mediapark getuige waren van de moord op politicus Pim Fortuyn en vervolgens uit de programmering van 3FM verdwenen, keren om 16:00 uur met het programma ‘Ruud Dewild.nl’ terug.

2004

Tom Mulder (foto bovenaan) staat 35 jaar lang in het vak. In 1969 begon zijn loopbaan bij de toenmalige zeezender Radio Veronica. Vervolgens stapte hij in 1973 over naar de TROS om daar de ‘Havermaatshow’, ‘Nachtwacht’ en ’50 Pop of een Envelop’ te presenteren. Na een kort verblijf bij Cable One verhuisde hij in 1991 naar Radio 10 Gold.

– In de pers verschijnen verhalen als zou Creative Manager Robert Jensen getracht hebben om Radio 10-dj’s aan te werven. De betrokkenen gingen niet op zijn aanbod in.

2007

Na Radio BemBem toont Radio 227 zich ontevreden over het financiële beleid van de diverse kabelexploitanten. Vooral de toelatingsvoorwaarden om op de grote FM-netten te komen, zint de initiatiefnemers niet.

1964

Radio Caroline North en Radio Caroline South starten een actie om geld voor het toekomstige Algerijnse weeshuis The Caroline Dormitory in te zamelen. Het initiatief geniet de steun van de organisatie ‘War On Want’ en zangeres Marianne Faithfull. Zij spreekt 42 boodschappen in die door beide stations worden uitgezonden.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2011: Zwaardere boetes voor Nederlandse piraten Het 'Lik-op-stuk' beleid wordt geïntroduce... Het Agentschap Telecom, de Nederlandse tegenhanger voor het Vlaamse BIPT & VRM, verstrengt nog deze maand de aanpak van etherpiraten. De boete voor het illegaal gebruiken van d...
Het radiodagboek van 9 december – 342 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2003: Radio Antigoon breuk met City Media (audio) Einde in zicht voor de Antwerpse nummer ... Het gaat niet goed met Radio Antigoon. Tenminste, het gaat helemaal niet goed met de fans en de luisteraars van het station. Die haken massaal af terwijl oud-medewerkers en ins...
Het radiodagboek van 8 december – 341 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2003: Regionale radio, het voorzichtige voorspel Merkwaardige paralellen met de 'lokale' s... Nog even de winter helemaal 'uitzitten' en ook in jouw eigenste provincie zal de commerciële regionale radio zijn entree maken. Samen met de teruggekeerde zwaluwen, de bloesems aan...
Het radiodagboek van 7 december – 340 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
2007: Peter Van de Veire boos op Bjorn Verhoeven
Het radiodagboek van 15 mei (135)
2005: Tony Mary wil eventueel Donna verkopen
Het radiodagboek van 14 mei (134)
2004: Retro-interview Nathalie Delporte
2002: Nieuwe hoofdredacteur bij Radio Contact
Sluiten