RadioVisie

  • .
    .

Het Radiodagboek van 16 maart

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

2001: Volgens de luistercijfers over september t/m december 2000 verliezen de stations van de VRT ten voordele van de commerciële netwerken. Ondanks een verlies van 1,4% blijft Radio 2 marktleider met 35,8%. Radio Donna scoort 18,4% of 1,4% minder dan tijdens de vorige meting. Bij de concurrenten blijft Contact nummer één met 7% terwijl TOPradio 3,9% haalt. Het tweede netwerk van de ‘VMMa’, Radio Mango, scoort slechts 1,7%.

2020: Radio Lede online schenkt gratis zendtijd aan de lokale handelaren. Zij, die de deuren moesten sluiten, krijgen zo de gelegenheid om zich zo in de kijker te zetten. 

2001: Radio 5 vervangt Radio 1 op AM 747 kHz en wordt vanaf 1/4/2001 Radio 747 AM. Er komt een horizontale programmering voor de doelgroep rond 50 plus. Men hoopt op die manier de luistercijfers op te krikken.

2002: Veronica werkt aan een comeback. Vanaf september 2002 deelt men met ‘Kindernet’ de zendtijd. Op radiovlak tast men alle mogelijkheden af.

2004: Kink FM, het alternatieve popstation met onder meer Isabelle Brinkman verhuist naar de ex-studio’s van de ‘EO’ (‘Evangelische Omroep’). 

2004:

– Verrassend nieuws van Europe 1 waar de komiek Laurent Ruquier zijn afscheid bij ‘On va s’gêner’ aankondigt. Op 1/6/2004 valt na 5 jaar het doek over het namiddagblok dat de actualiteit met de nodige humor kruidt. Het verlengstuk op France 2 ‘On a tout essayé’ loopt nog een jaar.

– Een Parijse rechtbank straft Skyrock voor een publiciteitscampagne. Het rap- en r&b-station gebruikte via de exploitatiemaatschappij ‘Vortex’ in het najaar van 2002 de slagzin ‘68,8% van de luisteraars bij NRJ zijn ouder dan 24 jaar’. NRJ startte door deze vergelijkende reclame een procedure. Skyrock moet een zware boete van 25.000 euro betalen en de nodige rechtzettingen plaatsen.

1973: Israël

The Voice of Peace maakt testuitzendingen terwijl het zendschip nog in een haven in New York ligt. Abie Nathan wil al in 1967 een drijvende vredeszender oprichten. Hij verkoopt zijn bezittingen in ruil voor de Nederlandse kustvaarder ‘Cito’, die een jaar later in Panama als de ‘MV Peace’ wordt geregistreerd. Wanneer het geld op is, trekken de bemanningsleden in hongerstaking. Een actie, die niet zonder resultaten blijft. Dankzij vers kapitaal kan men het schip in New York uitrusten. De reguliere uitzendingen voor de Israëlische kust starten op 26 mei 1973.

2001: Israël

Minister van Communicatie  Reuven Rivlin wil Arutz 7, de enige resterende zeezender een definitieve vergunning geven. Een verzoek voor een dergelijke licentie bleef gedurende twee jaar onbehandeld bij het Hoger Hof van Beroep. 

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Amptec

Blikvangers op deze dag

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx