fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Het radiodagboek van 16 maart (076)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

2001

Volgens de luistercijfers van het bureau Radiometrie verliezen de stations van de VRT luisteraars ten voordele van de commerciële netwerken. Ondanks een achteruitgang van 1,4% blijft Radio 2 marktleider met 35,8%, terwijl Radio Donna 18,4% scoort ofwel 1,4% minder dan tijdens de vorige meting. Bij de commerciële stations blijft Contact nummer 1 met 7% terwijl TOPradio 3,9% behaalt. Het tweede netwerk van de VMMA, Radio Mango is slechts goed voor 1,7%.

– Het legendarische Radio Maeva bevestigt de aanhoudende geruchten over een terugkeer via de kabelfrequenties van Radio Zeven. Men zoekt tevens naar een vrije etherplek op FM. 

2002

– Technische moeilijkheden leiden tot ontvangstproblemen voor NRJ in Aalst dat uitzendt op 106.7 MHz.

– Radio Contact 2 start op 93.6 MHz een nieuwe frequentie voor de wijde omgeving van Doornik.

2003

Technische problemen zorgen tussen 05:00 en 05:45 uur voor een algemene onderbreking op alle Contact-frequenties in Vlaanderen.

1994

Holland FM tekent het koopcontract waardoor men eigenaar van de MV Communicator wordt. Een advocaat ontdekt echter dat het schip in drie verschillende scheepvaartregisters met drie verschillende eigenaren staat genoteerd.

2001

– Radio 5 kondigt een drastische koerswijziging aan. Interactieve programma’s voor de 50-plus generatie, een andere naam, een nieuw logo en een andere frequentie (747 kHz) moeten het station de nodige populariteit bezorgen.

– Radio Nationaal, dat door de rechter failliet was verklaard, keert via een internetstreaming terug. Men verwacht de komst van een nieuwe eigenaar die het station snel op de kabel en in de ether via diverse middengolffrequenties een come back wil laten maken.

2002 

Veronica sleutelt aan z’n comeback. Vanaf september deelt men met Kindernet de zendtijd. Op radiovlak tast men alle mogelijkheden af.

2004

Kink FM, het alternatieve popstation, dat onder meer Isabelle Brinkman als presentatrice aan het werk stelt, verhuist naar de voormalige studio’s van de Evangelische Omroep.

2005

Rob Stenders meldt in zijn ochtendshow dat Yorin FM met Adam Curry onderhandelt. De semi-Amerikaan zou als vervanger voor Robert Jensen tijdens zijn vakanties worden ingezet.

2007

De Rotterdamse rechtbank stelt Radio 538 in het gelijk in de twee en een half jaar durende procedure die het station tegen concurrent Slam!FM voerde. De nationale dance zender mag voortaan nog slechts 7,5% hits draaien. Ook zogenaamde remixen worden als hits beschouwd.

1973: Israël 

Abie Nathan (foto bovenaan) krijgt in 1967 het idee om een vredeszender op te zetten. Hij verkoopt zijn bezittingen in ruil voor de Nederlandse kustvaarder Cito, die een jaar later in Panama als de MV Peace wordt geregistreerd. Wanneer het geld op is, gaan de bemanningsleden in hongerstaking. Een actie die niet zonder resultaten blijft want dankzij vers kapitaal kan men het schip tot zeezender uitrusten. De MV Peace trekt richting New York. Tijdens de reis wordt de 50 kW zender getest.

1987: Verenigd Koninkrijk

Brandy Lee verlaat na haar laatste show meteen Laser Hot Hits. Haar onmiddellijke vertrek met de tender illustreert het stijgende ongenoegen bij het Amerikaanse station.

° Laser Hot Hits – Brenda Lee

2001: Israël 

Minister van Communicatie Rubin Livlin wil Arutz 7, de enige overgebleven zeezender, een definitieve zendvergunning geven. Een verzoek voor een dergelijke licentie bleef gedurende twee jaar onbehandeld bij het Hoger Hof van Beroep.

2004: Frankrijk 

– Verrassend nieuws uit de hoek van Europe 1 waar de komiek Laurent Ruquier het einde van ‘On va se gener’ aankondigt. Op 1 juni stopt na vijf jaar het namiddagprogramma dat de actualiteit met de nodige humor kruidde. Het tv-verlengstuk op France 2 ‘On a tout essayé’ gaat nog een jaar door.

– Een Parijse rechtbank veroordeelt Skyrock voor de wijze waarop recent publiciteit werd gevoerd. Het feit dat het r&b-station via de exploitatiemaatschappij Vortex in het najaar van 2002 de slagzin “68,8% van de luisteraars bij NRJ zijn ouder dan 24 jaar” hanteerde, kwam bij de muziekradio in Frankrijk in het verkeerde keelgat terecht. De groep en de maatschappij NRJ voelden zich geviseerd door de vergelijkende reclame van Skyrock en schakelden het gerecht in. Skyrock moet 25.000 euro betalen en de nodige rechtzettingen plaatsen.

2005: Denemarken 

De media melden dat Skyradio de nonstop muziek voor gesproken programma’s gaat omruilen. Diverse presentatoren worden aangeworven. Bedoeling is het marktaandeel te verhogen.

1922

WKY-AM start de officiële uitzendingen op de middengolf in Oklahoma.

1929

WHP-AM start in Harrisburg (Pennsylvania)

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie

Twee jaar geleden vandaag bij RadioVisie


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 700: Bier, Breaker, Jam (video)

Dit moet wel Belgisch zijn: een podcast over bier. Ook Twitter lijft een podcast-platform in. Lees verder

Blad 699: Qmusic, Joepie en S.I.S. (video)

En Vincent, die trok er zich allemaal niks van aan. De 'testaflevering' die toch nog Lees verder

Het radiodagboek van 31 december – 365 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 29 december – 362 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 27 december – 360 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Viva for Live haalde 7.061.534 euro euro op

Gedurende net geen volle week schakelde VivaCité een versnelling hoger om de schrijnende en de Lees verder

Het radiodagboek van 23 december – 356 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Veiling ‘Viva for Life’ goed voor € 36.200 (video)

Een glazen huis, drie presentatoren en een groep gedreven medewerkers, meer was er niet nodig Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Dit was RadioVisie’s week 11 in 2020

Blad 437: Mi Amigo, Radio 1, Radio Maria en Radio Mol

Het is vandaag 15 maart… 1980 (audio)

Sluiten