RadioVisie

  • .
    Heynen
    .
TVV Sound

Het Radiodagboek van 16 juni

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit is geschiedenis

1975: Radio Mi Amigo brengt een overzicht van de Amerikaanse ‘Billboard Top 100’. Bert Bennett is de presentator. Coca Cola sponsort. 

2001: In het Staatsblad verschijnen de lang verwachte frequentiepakketten voor de twee Vlaamse landelijke commerciële radiostations. Ze werden door de Nederlandse zendermaatschappij ‘Nozema’ bepaald. In pakket één zitten zeventien frequenties, pakket twee bevat eenendertig stuks. 

2004: Radio Antigoon, sinds 27/5/2004 op 104,6 MHz, wordt Traffic FM. Het station wil de automobilisten en de inwoners van de Scheldestad tijdens de werken op de Antwerpse Ring helpen. 

2006:

– De ‘VUM’ (‘Vlaamse Uitgevers Maatschappij’) ontkent ten stelligste dat de provinciale radio voor Oost-Vlaanderen Go FM later deze maand zal stoppen.

– Radio Mango, dat reeds in West-Vlaanderen redelijk populair is, start via de kabel.

2020: Minister van Media Sven Gatz (‘Open VLD’) erkent nog 12 nieuwe lokale radio’s zoals B-Easy (Brugge), B-Dance (Brugge), IJzerradio (Diksmuide-Kortemark) en Radio Ommeland (Oostkamp). Men kan een vergunning bij de Vlaamse Regulator van de Media aanvragen. 

1976: Een Rotterdamse rechtbank verklaart als reactie op de eis van de Officier van Justitie de kotter ‘Morgenster’ verbeurd. Het schip werd in mei 1975 in Maassluis door ambtenaren van de PTT Radiocontroledienst en door justitie aan de ketting gelegd. Het vermoeden bestond dat de ‘Morgenster’ vanaf de Noordzee radioprogramma’s zou gaan uitzenden. Er werd toen overigens geen zendapparatuur aangetroffen.  

1998: Veronica TV ziet enkele presentatoren vertrekken. Robert Ten Brink van ‘All You Need Is Love’ en ‘Make My Day’ vertrekt met Peter Jan Rens, Willibrord Frequin en misdaadverslaggever Peter R. de Vries naar ‘SBS’.

1999: Tom Mulder staat 30 jaar in het vak. Dit wordt bij Radio 10 Gold gevierd. Diverse collega’s bezoeken hem tijdens een live uitgezonden receptie. 

2005: Gordon, Albert Verlinde en Jaak Bral besluiten om na de overname van Noordzee FM door Qmusic op te stappen. 

1966: De directie van Radio London maakt de overname van de fortpiraat Radio City bekend. Men wil het station volledig herstructureren en onder de naam ‘UKGM’ (‘United Kingdom Good Music’) laten uitzenden. Een andere kandidaat-koper Majoor Oliver Smedley van de Caroline-organisatie verneemt het bericht via de krant ‘Daily Express’ en reageert woedend. Radio City maakte immers gebruikt van zijn zendapparatuur zonder hiervoor een vergoeding te betalen. 

Heynen

1970:  Een reddingsboot uit Clacton-On-Sea moet om een onbekende reden vier bemanningsleden van de ‘Mebo II’, het (tijdelijke) zendschip van Radio Caroline, halen. Even voordien had Radio Northsea International z’n naam gewijzigd in die van de legendarische Britse zeezender. 

1984: Zenderproblemen dwingen Laser 558 om uit de lucht te gaan. Het duurt tot 22/6/1984 eer het station, zonder de vertrokken Steve Masters, zou terug keren.

1989: In het Graafschap Essex, in Southend en in Chelsmford begint The Breeze op AM 1431 kHz en AM 1359 kHz. In 1998 sluit het station zich bij het netwerk Classic Gold aan.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Recente radiodagboeken
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx