RadioVisie

  • .
    Heynen
    .

Het Radiodagboek van 16 juli

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit is geschiedenis

2001: De ‘nv Feiten en Muziek’ dient het dossier voor de nationale vergunning bij het Commissariaat voor de Media in.

2002: 

– Het voorstel van Mediaminister Dirk Van Mechelen om Tony Mary tot baas van de openbare omroep VRT te benoemen, wordt unaniem door de Vlaamse regering aanvaard.

– ’Finnpage’, de Finse dochteronderneming van de Amerikaanse groep ‘Metromedia’, gaat niet in beroep tegen de beslissing van de Raad van State om de procedure voor het toekennen van de FM-licenties niet te schorsen. ‘Finnpage’ dong mee naar een Vlaamse licentie voor Radio Eva. 

2003: Het kabinet van Mediaminister Marino Keulen bevestigt dat Qmusic en 4FM een aantal krachtige frequenties krijgen. 

2004: 

– Be One regelt de komst van ex-BRT-medewerker Zaki. Jackie De Waele speelde in de jaren ’80 van de vorige eeuw een belangrijke rol in de vrije radiowereld. Na zijn presentatiewerk bij VTM voor het productiebedrijf ‘IDTV’ werkte hij voor enkele buitenlandse mediamaatschappijen. Vanaf 16/8/2004 presenteert hij met Niki De Sitter het ochtendblok tussen 6.00 uur en 10.00 uur.

– De start van Extra Gold wordt tot 1/8/2004 verdaagd. De verbindingen tussen de Torhoutse studio’s en de Watertoren in Koolskamp zorgen voor problemen.

2005: Het Vlaamse Commissariaat voor de Media waarschuwde op 17/6/2005 twee stations namelijk Radio Relax (TOPradio Zonnebeke) en RGR FM. De West-Vlaamse radio vernam dat de hoogte van de antennemast niet met de informatie in het technische rapport klopte. Radio Be One (Brussel) werd met 1.250 euro wegens het té hoge uitzendvermogen beboet.

2011: Robin Vissenaekens die bij MNM onder meer voor de programmering instond, ruilt de VRT voor de nieuwsredactie bij VTM. HIj werkte tussen 1999 en 2004 al in Vilvoorde als reporter voor ‘Het Hart van Vlaanderen’ en bij TOPradio, dat toen tot de ‘VMMa’ behoorde. 

2021: Ann Reymen vertrekt na twaalf jaar bij MNM. Ze maakt de overstap naar Radio 2.

1960: De twee eerste zogenaamde trappen voor een nieuw te bouwen AM-zender voor Radio Veronica worden in een garagebox aan de Molenweg te Laren in beslag genomen. De waarde werd op 25 euro geschat. Het was de derde keer dat opsporingsambtenaren zendapparatuur voor het zendschip in beslag namen.  

1973: 6 dj’s en 2 technici van Radio Noordzee Internationaal op de ‘Mebo II’ vragen hulp bij de omroepvakbond ‘Mercurius’ om te bemiddelen bij een overgang naar een van de legale omroepen.

Heynen

1994: Sky Radio en Radio 538 krijgen via een aparte redactie onder leiding van Wim Valk bij het ‘ANP’ (‘Algemeen Nederlands Persbureau’) gedurende twee jaar aparte nieuwsbulletins.

1999: Het Commissariaat voor de Media geeft een tijdelijke vergunning aan ‘Gooiland Producties’ van Michaël Bakker en Ad Bouman. De zeezender Radio Veronica herleeft zo tussen 22/8/1999 en 31/8/1999. Een aantal goed bewaarde programma’s worden dan heruitgezonden op de 1224 kHz. 

2003: 

– ’Mojo Concerts’ overweegt om de aandelen bij het alternatieve Kink FM van de hand te doen. De concertorganisator protesteert zo tegen de beslissing van eigenaar Veronica om niet aan de veiling van de FM- frequenties deel te nemen.

– Sky Radio maakt de eerste namen voor het toekomstige Radio Veronica bekend. Ferry Maat, Kas van Iersel, Rob van Someren en Peter Teekamp treden op 31/8/2003 in vaste dienst.

2005: Rob van Someren verlengt zijn verblijf bij Radio Veronica met drie jaar.

2018: Domien Verschuuren, die in juni 2018 zijn vertrek bij 3FM aankondigde, zal pas vanaf 1/10/2018 de middagshow bij Qmusic brengen.

1967:  Verenigd Koninkrijk

Tony Windsor brengt op de pier in Hastings de ‘Big L Party Show’.

2013: Frankrijk

NRJ is opnieuw marktleider met 12,3%. Dat betekent dagelijks 6.500.000 luisteraars.

2015: Verenigde Staten

Ryan Seacrest verlengt zijn lopende contract bij ‘iHeart Media’ (ex-‘Clear Channel Communications’). Buiten de ochtend bij Kiis FM (102,7 in Los Angeles) en op 170 stations in een aangepaste versie, zal hij ook de komende 3 jaar ‘The American Top 40’ blijven verzorgen.

2021: Duitsland

– De kortegolfzender van Radio Mi Amigo International op 6085 kHz is uit de lucht De ondergrondse bunker in Kall-Krekel liep door de zeer zware regenval deels onder waardoor vitale elektrische stroomcircuits werden aangetast.

– Op de tweede Bundesmux wordt Klassik Radio Movie vervangen door Klassik Radio Beats met ’s nachts Klassik Lounge. Klassik Radio Beats brengt melodieuze, organische deep house en elektronische dance uit drie decennia. Van 23.00 uur tot 6.00 uur verzorgt Klassik Lounge, een mix van ambient house & lounge in een langzamer tempo.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Amptec
Recente radiodagboeken
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx