fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Het radiodagboek van 16 december – 349 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de ‘kop’ verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1962

Tijdens een storm met windkracht 11 tot 12 verliest het zendschip van Radio Antwerpen, de Uylenspiegel het anker. Tot overmaat van ramp vallen de generatoren uit waardoor niks nog werkt. In een ultieme poging om de aandacht te trekken, worden kleren in brand gestoken en schiet men vuurpijlen af. De Engelse boot Suffolk Ferry, die de ernst van de situatie begrijpt, verwittigt de Oostendse kustwacht. Reddingsboten komen ter plaatse om de bemanning van het zendschip te halen. Een matroos springt verkeerd en wordt verpletterd. Diezelfde avond loopt de Uylenspiegel vast op het strand van Retranchement, bij het Nederlandse Cadzand. (Foto bovenaan)

° Diverse programmafragmenten uit oktober 1962

2004

In het Pajottenland zijn er testuitzendingen te horen van Radio Atlantis op 105.9 MHz. Dat het station pas nu in de lucht komt, houdt verband met de verhuur van de studio’s. Die moet door het Vlaamse Commissariaat goedgekeurd te worden.

2005

TOPradio Micron moet tussen 16 en 20 maart een schorsing van vijf dagen uitzitten. Het station uit Ronse had in zijn dossier voor onafhankelijke uitzendingen gekozen maar zond toch de centrale programma’s van TOPradio uit.

1959

Tijdens een algemene bijeenkomst van de kandidaat geldschieters blijkt dat de VRON, het latere Radio Veronica, eindelijk in de lucht is. Uit de luidsprekers van het radiotoestel in het vergaderzaaltje zijn de eerste testuitzendingen te horen. Pas jaren later blijkt dat de zender stond opgesteld in het kantoor van mede-initiatiefnemer Henk Oswald, dat maar enkele stappen van de zaal in het Krasnapolsky hotel verwijderd was.

1964

TV Noordzee wordt uit de lucht gehaald na de goedkeuring van de anti-REM-wet.

1978

De Scheveningen 54, het toekomstige zendschip van Radio Delmare, dat sinds 11 december 1978 de haven niet meer mag verlaten, weet toch aan de aandacht van de havenautoriteiten te ontsnappen. De bemanning met onder meer René de Leeuw, had de toelating gekregen om werken aan de motor uit te voeren. Tijdens het proefdraaien worden de trossen losgegooid en vlucht men richting Noordzee. De gealarmeerde Radio Controledienst kan niet beletten dat met het schip een nieuwe generator naar de MV Mi Amigo wordt gebracht.

1984

Na een nacht tijdens dewelke de laatste technische details werden geregeld, krijgen de Nederlanders aan boord van de MV Ross Revenge de toelating om Radio Monique Internationaal te starten. Vermits het beloofde openingsprogramma niet aan boord is geraakt geeft Ad Roberts om 12:00 uur life de aftrap.

1999

De directeur van de Holland Mediagroep, Unico Glorie verlaat de raad van bestuur. Hij is ontevreden over de gang van zaken bij het bedrijf van RTL4, RTL5 en Veronica.

2000

Radio Nationaal heeft sinds maanden de rekeningen niet betaald. De geruchten over een nakend faillissement nemen toe.

2003

Op 1 januari 2004 wijzigt de directie van Sky Radio. Gezien de concrete interesse uit Duitsland en Denemarken, wordt Robert Herder de topman voor de buitenlandse activiteiten.


1964: Verenigd Koninkrijk

De bevoorrading van het fort Red Sands van Radio Invicta loopt verkeerd af. De tender David, met Tom Pepper, alias Harry Featherbee, technicus Martin Shaw en DJ Simon Ashley, krijgt na het vertrek om 12:10 uur technische problemen en haalt de bestemming niet. Later spoelt het lijk van Tom Pepper aan nabij het Kentse dorp Whistable. Enkele maanden later wordt een tweede lichaam in Spanje gevonden. Niemand slaagt er in om de identiteit te achterhalen.

1999: Frankrijk

NRJ en het Franse commerciële televisiestation TF1 stellen de NRJ Music Awards voor. Dit zijn de Europese tegenhangers voor de bekende MTV-onderscheidingen. Ze zullen voor het eerst uitgereikt worden tijdens de openingsavond van de MIDEM in Cannes op 22 januari 2000. Zangeres Ophélie Winter presenteert het geheel.

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie

Twee jaar geleden vandaag bij RadioVisie


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het radiodagboek van 24 oktober – 296 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Apple start met een live stream van muziekvideo’s

Maar hebben we echt een nieuwe MTV nodig? Om maar meteen het antwoord te geven Lees verder

Het radiodagboek van 21 oktober – 293 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Kicken op radio en zo – 108

Geld voor airplay, waarom niet? Ook al blijven we het allemaal massaal ontkennen, we zitten Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 138 (video)

Het 'Bartje-effect' bleef uit Ik neem je nog één keer mee naar 1974 en we Lees verder

Het radiodagboek van 19 oktober – 291 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

2008: Digitale frequenties via vergelijkende toets

Gisteren besliste de Vlaamse Regering welke pakketten van digitale frequenties ter beschikking zullen worden gesteld Lees verder

Het radiodagboek van 14 okober – 286 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in archieven, frankrijk, lokale radio, netwerkradio, offshore
Het is vandaag 15 december… 1977 (audio)

2005: Klachten Franstalige stations worden onderzocht

2002: Antigoon houdt eigen luisteronderzoek (audio)

Het radiodagboek van 15 december – 348 (audio)

Het is vandaag 14 december… 1975 (audio)

1998: S&SI – what’s in a name? (audio)

Sluiten