RadioVisie

  • .
    .

Het Radiodagboek van 16 december

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2020.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1962: Tijdens een hevige storm windkracht 11 tot 12 slaat het zendschip van Radio Antwerpen, de ‘Uilenspiegel’ op drift. De generatoren vallen uit. In een ultieme poging om aandacht te trekken, steekt men kleren in brand en worden enkele vuurpijlen afgestoken. De ‘Suffolk Ferry’ verwittigt de Oostendse kustwacht. Tijdens de moeilijke redding wordt een matroos tussen twee schepen verpletterd. De ‘Uilenspiegel’ loopt ’s avonds op het strand van Retranchement bij Cadzand vast. 

1982: Radio Kompas (Koekelare) herbegint met een vermogen van 100 W. De ontvangst tussen Oostende, Middelkerke, Torhout en Diksmuide is meer dan behoorlijk. 

1998: Na Radio Magdalena krijgt S&SI van Gust De Coster de vergunning van het Vlaams Commissariaat van de Media om via de kabel uit te zenden.

2004: Radio Atlantis in het Pajottenland test eindelijk op 105,9 MHz. De late goedkeuring door het Vlaamse Commissariaat voor de verhuur van de studio zorgde voor de nodige vertragingen.

2005: 

– Het ‘VCM’ (‘Vlaams Commissariaat voor de Media’) wordt opgeheven via het decreet van de Vlaamse Gemeenschap van 10/2/2006. Alle rechten en plichten van het Vlaams Commissariaat voor de Media, de Vlaamse Geschillenraad voor Radio en Televisie en de Vlaamse Kijk- en de Luisterraad voor Radio en Televisie worden volledig door de Vlaamse Regulator voor de Media overgenomen (‘VRM’).

– TOPradio Micron moet tussen 16/3/2006 en 20/3/2006 een schorsing van vijf dagen uitzitten. Het station uit Ronse had in zijn dossier voor onafhankelijke uitzendingen gekozen maar zond toch de centrale programma’s van TOPradio uit. 

2020:

– De Raad van State vernietigt op verzoek van Radio Maria de vergunning van Stadsradio Vlaanderen. De kans bestaat dat Mediaminister Benjamin Dalle het pakket opnieuw zal verdelen.

– Het erkende Radio 77 (102,6 MHz Waasland en Antwerpen) van de Beverse ‘Gewone Commanditaire Vennootschap Oorstrelend’ test. Lenny Cant is de initiatiefnemer. Zijn vader Pierre zette Goldies (Sint-Niklaas) op de kaart maar dat sneuvelde bij de jongste erkenningsronde. 105.7 FM (Beveren) werd wel binnen gehaald. Dat is nu Goldies Plus.

1959: Tijdens een algemene bijeenkomst van de kandidaat geldschieters blijkt dat de VRON, het latere Radio Veronica, eindelijk in de lucht is. Uit de luidsprekers van het radiotoestel in het vergaderzaaltje zijn de eerste testuitzendingen te horen. Pas jaren later blijkt dat de zender stond opgesteld in het kantoor van mede-initiatiefnemer Henk Oswald, dat maar enkele stappen van de zaal in het ‘Krasnapolsky hotel’ verwijderd was.

1964: TV Noordzee stopt onder druk van de goedgekeurde anti-REM wet. 

1973: De oliecrisis verplicht Radio Noordzee Internationaal op de ‘Mebo II’ om ’s avonds om 23:00 uur uit de lucht te gaan.

1978: De ‘Scheveningen 54’ van Radio Delmare, die sinds 11/12/1978 de haven niet mag verlaten, ontsnapt toch aan de aandacht van de autoriteiten. De bemanning met onder meer René De Leeuw krijgt de toelating om aan de motor te werken. Tijdens het proefdraaien, vlucht men naar de Noordzee. De Radiocontroledienst kan niet beletten dat een generator aan de ‘MV Mi Amigo’ wordt geleverd.

1984: Na een nacht tijdens dewelke de laatste technische details werden geregeld, krijgen de Nederlanders aan boord van de ‘MV Ross Revenge’ de toelating om Radio Monique Internationaal te starten. Vermits het beloofde openingsprogramma niet aan boord is geraakt geeft Ad Roberts om 12:00 uur live de aftrap. Die verloopt niet perfect omdat niet het tijdsein maar de jingle voor de verkeersinformatie voorbij komt.

1985: Studio Hoog-Catherijne, gesticht door Frans van der Drift (ex-Radio Mi Amigo), start in het Utrechtse winkelcentrum met dezelfde naam. De brede muziekkeuze is gericht op de doelgroep  tussen 18 en 55 jaar.  

2000: Radio Nationaal heeft sinds verschillende maanden haar rekeningen niet meer betaald. De geruchten van een naderend faillissement groeien.

2003: Op 1/1/2004 wijzigt de structuur bij Sky Radio. Gezien de interesse in Duitsland en in Denemarken wordt Robert Herder de directeur voor de buitenlandse activiteiten.

2006: ‘Talpa’, het televisiestation, wordt toch ‘Tien’. Om deze omschakeling te vieren, presenteert Beau van Erven Dorens 23 afleveringen tusen 6.00 uur en 16.15 uur van de ‘Postcode Loterij’ namelijk ‘Deal Or No Deal’.

1964: De bevoorrading van Radio Invicta op het fort ‘Red Sands’ loopt slecht af. De tender ‘David’ met Tom Pepper (Harry Featherbee), technicus Martin Shaw en dj Simon Ashley krijgt na het vertrek om 12.10 uur technische problemen en haalt de bestemming niet, ze kwamen alle drie om toen hun bevoorradingsscheepje kapseisde. Het lijk van Tom Pepper spoelt bij het Kentse dorp Whistable aan. Enkele maanden later wordt een tweede lichaam in Spanje gevonden. Niemand slaagt er in om de identiteit te achterhalen. Zes maanden later werd het wrak van de ‘David’ eindelijk teruggevonden.

1983: De ‘MV Communicator’ meert opnieuw in de haven van New Ross aan. 

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Blikvangers op deze dag

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx