RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Het Radiodagboek van 16 augustus

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2020.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1976: Een van de bevoorradingsschepen van het zendschip, de ‘MV Mi Amigo’, zinkt. De reserve programmabanden voor Radio Mi Amigo worden per vliegtuig bezorgd.  

1999: Woordvoerder Michel Palmen van het Nederlandse Radio 538 bevestigt de oprichting van een Vlaams netwerk. De verplichte lokale ontkoppelingen van vijf uur vormen een zware hinderpaal. 

2002: Radio Contact Inter, een initiatief van Radio Contact en het Marokkaanse Médi 1, start op 94,5 MHz. Men richt zich op de Arabische gemeenschap in de hoofdstad.  

2004: Kris Borgraeve start elke weekdag van 19.00 uur tot 22.00 uur met ‘Poprocklife’ bij Be One. Hij combineert dit met het ‘VTM-nieuws’, ‘Recht van Antwoord’ en het spel ‘Safe’.

2016: Joe FM wordt door de oprukkende digitalisering Joe. Het format bevat ook meer hedendaagse muziek. Sven Ornelis verlaat na 14 jaar Qmusic en wordt de nieuwe ochtendman bij Joe. 

1974:

– De ‘VOO’ (‘Veronica Omroep Organisatie’) dient bij de Raad van State een bezwaarschrift in tegen de weigering van minister Harry van Doorn van ‘WVC’ (‘Welvaart, Volksgezondheid en Cultuur’) om zendtijd als C-status toe te kennen.

– Rob Ronder van Radio Atlantis op de ‘Jeanine’ vervangt de vertrokken nieuwslezer Leo de Later bij Radio Veronica op de ‘Norderney’. Hij zou na anderhalve dag door Bart van Leeuwen afgelost worden omdat de directie met uitsluitend eigen mensen het afscheid wilden voltooien.  

2001: Een Koninklijk Besluit benoemt Professor dr. Jan van Cuilenburg tot voorzitter van het Commissariaat voor de Media. Zijn kandidatuur was door de Staatssecretaris van Media Erik van der Ploeg voorgedragen.

2002: Het kabinet van minister-president Jan Peter Balkenende beslist pas volgende week over de FM-frequenties voor de commerciële radios. Minister Donner krijgt de opdracht om zich over de juridische aspecten te buigen.

2005: 

– Het contract van Mark van den Akker bij Yorin FM wordt niet verlengd. Zijn manier van radio maken past niet in het profiel van het station. 

– Rene Zeedijk, de commerciële directeur van ‘Talpa’, neemt de functie van Nico Kreuning bij Radio 538 over. Hij treedt vanaf 1 september 2005 in dienst.

– Sander Lantinga, werkend bij de NPS, trekt naar ‘BNN’. De actuele dj bij 3FM zal zich voornamelijk op televisiewerk richten en tussendoor voor radioshows ingezet worden. 

 2006: 

– Met het overlijden van Krijn Torringa verliest de artiestenwereld één van hun belangrijkste voorvechters. De 66-jarige ex-medewerker bij Hollands Glorie, bij de AVRO, bij Radio Veronica en bij Radio 819 sterft aan de gevolgen van kanker. 

– 3FM en het vernieuwde Radio 5 onthullen hun programmaschema. Coen Swijnenberg, Sander Lantinga, Michiel Veenstra en Gerard Ekdom krijgen een namiddagshow. Het voormalige 747 wilt zich als ‘vertrouwd, informatief en dichtbij’ profileren.

1922:  Verenigde Staten

WEAF opent de vernieuwde studio’s op de bovenste verdieping van de Western Electric Building in New York City. Na jaren als WNBC en als WABC te hebben uitgezonden, kent men het station actueel als WFAN.

1962: Denemarken

Nadat Radio Mercur, ondanks de anti-zeezenderwet, op de ‘Lucky Star’ herbegon, grijpt de politie in. Het nergens geregistreerde schip wordt geënterd en naar een haven versleept waar alle apparatuur in beslag wordt genomen.

RadioVisie op deze dag in 2021

RadioVisie op deze dag in 2020

RadioVisie op deze dag in 2019

RadioVisie op deze dag in 2018


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 15 augustus

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 14 augustus

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 18 augustus

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 17 augustus

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 21 mei

Vandaag in 1982: Radio Maeva zorgt voor een stunt tijdens de eerste verjaardag door de Lees verder

Het Radiodagboek van 20 mei

Vandaag in 1998: De Vlaamse kabelradio Flandria dient in Luxemburg de aanvraag voor een tweede Lees verder

Het Radiodagboek van 19 mei

Vandaag in 1960: Alan Freed wordt door de politie van New York opgepakt en beschuldigd Lees verder

Het Radiodagboek van 18 mei

Vandaag in 1960: De nieuwe omroepwet voorziet de stichting van twee uitzendinstituten namelijk de BRT Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x