RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Het Radiodagboek van 16 augustus

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit is geschiedenis

1976: Een van de bevoorradingsschepen van het zendschip, de ‘MV Mi Amigo’, zinkt. De reserve programmabanden voor Radio Mi Amigo worden per vliegtuig bezorgd.  

1999: Woordvoerder Michel Palmen van Radio 538 bevestigt de oprichting van een Vlaams netwerk. De verplichte lokale ontkoppelingen van vijf uur vormen een zware hinderpaal. 

2002: Radio Contact Inter, een initiatief van Radio Contact en het Marokkaanse Médi 1, start op 94,5 MHz. Men richt zich op de Arabische gemeenschap in de hoofdstad.  

2004:  Kris Borgraeve start elke weekdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur met ‘Poprocklife’ bij Be One. Hij combineert dit met het ‘VTM-nieuws’, ‘Recht van Antwoord’ en het spel ‘Safe’.   

2016: Joe FM wordt door de oprukkende digitalisering Joe. Het format bevat ook meer hedendaagse muziek. Sven Ornelis verlaat na 14 jaar Qmusic en wordt de nieuwe ochtendman.

2021: Qmusic haalt de ex-MNM’er Tom De Cock, Regi Penxten en Armin van Buuren binnen. Zij starten vanaf 30/8/2021. Tijdens het weekend duiken ook enkele ex-dj’s van NRJ namelijk Emma Salden en Jan Rediers op.

1974:

– Rob Ronder (ex-Radio Atlantis) vervangt de vertrokken nieuwslezer Leo de Later bij Radio Veronica op de ‘Norderney’. Hij zou na anderhalve dag door Bart van Leeuwen afgelost worden omdat de directie met uitsluitend eigen mensen het afscheid wilden voltooien.  

– De ‘VOO’ (‘Veronica Omroep Organisatie’) dient bij de Raad van State een bezwaarschrift in tegen de weigering van minister Harry van Doorn van ‘WVC’ (‘Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur’) om zendtijd als C-status toe te kennen.

2001: Een Koninklijk Besluit benoemt Professor dr. Jan van Cuilenburg tot voorzitter van het Commissariaat voor de Media. Zijn kandidatuur was door de Staatssecretaris van Media Erik van der Ploeg voorgedragen.

2002: Het kabinet van minister-president Jan Peter Balkenende beslist pas volgende week over de FM-frequenties voor de commerciële radios. Minister Donner krijgt de opdracht om zich over de juridische aspecten te buigen.

2005: 

– Het contract van Mark van den Akker bij Yorin FM wordt niet verlengd. Zijn manier van radio maken past niet in het profiel van het station. 

– Rene Zeedijk, de commerciële directeur van ‘Talpa’, neemt de functie van Nico Kreuning bij Radio 538 over. Hij treedt vanaf 1/9/2005 in dienst.

– Sander Lantinga, werkend bij de NPS, trekt naar ‘BNN’. De actuele dj bij 3FM zal zich voornamelijk op televisiewerk richten en tussendoor voor radioshows ingezet worden. 

2006: 

– Met het overlijden van Krijn Torringa verliest de artiestenwereld één van hun belangrijkste voorvechters. De 66-jarige ex-medewerker bij Hollands Glorie, bij de AVRO, bij Radio Veronica en bij Radio 819 sterft aan de gevolgen van kanker. 

– 3FM en het vernieuwde Radio 5 onthullen hun programmaschema. Coen Swijnenberg, Sander Lantinga, Michiel Veenstra en Gerard Ekdom krijgen een namiddagshow. Het voormalige 747 wil zich als ‘vertrouwd, informatief en dichtbij’ profileren. 

1922: WEAF opent de vernieuwde studio’s op de bovenste verdieping van de Western Electric Building in New York City. Na jaren als WNBC en als WABC te hebben uitgezonden, kent men het station actueel als WFAN.

2018: Elvis Duran, de ochtendjock bij onder meer Z100 (WHTZ) in New York City, krijgt een nieuwe sidekick. Medha Gandhi versterkt het team vanaf 17/9/2018. Ze volgt Bethany Watson op, die in februari na vijfeneenhalf jaar afscheid nam.

1962: Denemarken

Nadat Radio Mercur, ondanks de anti-zeezenderwet, op de ‘Lucky Star’ herbegon, grijpt de politie in. Het nergens geregistreerde schip wordt geënterd en naar een haven versleept waar alle apparatuur in beslag wordt genomen.

2021: Verenigd Koninkrijk 

De lange golf zender van het Ierse RTÉ op 252 kHz is opnieuw in de lucht. De zender in Clarkstown ging op 15/6/2021 voor twee maanden uit de lucht voor een essentieel onderhoud. Dit was oorspronkelijk al in 2020 gepland maar dat werd vanwege Covid-19-beperkingen verschoven.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Blikvangers op deze dag

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx