Het radiodagboek van 16 april (106) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten staan

Leestijd: 3 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


1974

Na het einde van de dagelijks uitzendingen bij Radio Atlantis wordt er meteen naar 962 kHz uitgeweken. Zo wil men de interferentieproblemen met andere middengolfstations omzeilen. Om het zendvermogen te verhogen wordt, een zwaardere eindtrap aangekocht.


Lees verder onder de advertentie


1983

Radio Mol, de zender voor de Antwerpse Kempen, neemt compleet nieuwe studio’s in het sportcomplex Racket-Center in gebruik. Dat is opgetrokken op de terreinen van de afgedankte Vloerfabriek Helsen in het centrum van Mol.

1993

Must FM start als regionaal netwerk in het Waals Brabantse Perwez.

2001 

Bert Geenen, die in november 2000 door de Vlaamse mediamaatschappij in Vilvoorde tot programmaleider van het nog op te richten nationale radiostation werd benoemd, onthult tijdens een interview dat het muziekformat tussen Radio 1 en Radio Donna zal liggen.

2002

– De krant De Morgen meldt dat mediaminister Dirk Van Mechelen de regioradio’s op 1 januari 2003 wilt laten starten. De Vlaamse Uitgeversmaatschappij werkt aan plannen om haar aanwezigheid op radiovlak te verbeteren.

– De krant Het Nieuwsblad onthult nieuwe feiten in het dossier Think Media. Zo zou Think Media-baas Maurice De Velder geprobeerd hebben om het noodlijdende De Vrije Pers te redden met geld van Zillion-baas Frank Verstraeten. Dit mislukte maar het Antwerpse gerecht vond sporen van deze poging. Bovendien bouwde de zakenman zijn meerderheid bij Think Media af door 33.000 aandelen van de hand te doen. Het magazine Mao beweert dat deze dienden om investeerders voor 4FM aan te trekken.

– Rudi Dierickx trekt zich terug als directeur van Contact Vlaanderen. Tussen 1998 en 2002 werkt hij mee aan de verdere ontwikkeling van het hitnetwerk. Hij vormde het tweede nationale station Family tot Contact 2 om.– Het Antwerpse Multipop trekt naar de nieuwe studio’s in de Graaf Van Egmontstraat. Er wordt gewerkt aan een verbetering van de muziekprogrammering.

2003

– De Vlaamse Mediamaatschappij schrapt de netwerken TOPradio en Mango. Men wil alle aandacht op Qmusic richten.

– Radio PROS uit Denderhoutem en Radio OT uit Turnhout krijgen geruststellend nieuws over de uitbouw van het Maeva-netwerk. De officiële startdatum is voorzien op 20 maart.

– Net zoals in Gent en in Kortrijk brengt Cool FM in Oostende (106.3 MHz) om 11:00, 15:00 en 19:00 uur een regionaal journaal.

2004 

De Franstalige deelregering start via een website de zoektocht naar kandidaten voor 319 FM-frequenties. Er zijn zes landelijke pakketten, een aantal schoolradio’s en onafhankelijke stations voorzien. BFM, de economische nieuwszender en Radio Contact tonen zich zeer ontevreden en beschuldigen de RTBF er van ‘de slechtste frequenties aan de andere partijen te geven’.

2005 

Het regionale FM Limburg is na diverse werkzaamheden opnieuw storingvrij in Bree via de 103.0 MHz te beluisteren.

1985 

Stan Haag keert met het verzoekprogramma de Juke Box bij de zeezender Radio Monique terug.

2000

Radio Gooiland, dat met voormalige medewerkers van de zeezender Veronica een flinke populariteit opbouwde, krijgt vanaf 18 april aanstaande de 90.0 MHz als kabelfrequentie in Amsterdam. Eerder was er Concert Radio te beluisteren.

2005

Het vroegere REM-eiland, ooit van Radio & TV Noordzee, maar daarna in handen gekomen van Rijkswaterstaat, wordt te koop aangeboden. Als er geen overname volgt, wordt de constructie volledig ontmanteld. 

1986

De MV Communicator het ex- zendschip van Laser 558 wordt aan een mysterieuze geldschieter verkocht. De Engelsman werd door de zeevaartautoriteiten uit een lijst van dertien kandidaten gekozen.

1987

– Negen mensen die van illegale bevoorrading van de MV Communicator worden beschuldigd, dit tijdens de periode van Laser 558,  moeten volgende maand voor de rechtbank verschijnen.

– Laser Hot Hits verkeert weer in moeilijkheden en verdwijnt zonder verdere uitleg opnieuw uit de ether.

1989

The Panamanian Broadcast Organisation, de eigenaar van de zeezender Radio Caroline, krijgt klachten. De religieuze programma’s zouden niet volgens afspraak worden uitgezonden.

1995

Bruno Brookes stapt bij BBC Radio One op als presentator van de Top 40.

2007: Verenigde Staten

– De grove uitspraken over de basketbalploeg van de Rutgers University blijven Don Imus achtervolgen. Zijn werkgever CBS en MSNBC, die de show volledig op televisie bracht, ontslaan hem.

– Lite FM uit New York krijgt een nieuwe naam. Clear Channel maakt er New York 106.7 van. Men reageert op het voorzichtige succes van het CBS-station Fresh 102.7.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2011: Zwaardere boetes voor Nederlandse piraten Het 'Lik-op-stuk' beleid wordt geïntroduce... Het Agentschap Telecom, de Nederlandse tegenhanger voor het Vlaamse BIPT & VRM, verstrengt nog deze maand de aanpak van etherpiraten. De boete voor het illegaal gebruiken van d...
Het radiodagboek van 9 december – 342 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2003: Radio Antigoon breuk met City Media (audio) Einde in zicht voor de Antwerpse nummer ... Het gaat niet goed met Radio Antigoon. Tenminste, het gaat helemaal niet goed met de fans en de luisteraars van het station. Die haken massaal af terwijl oud-medewerkers en ins...
Het radiodagboek van 8 december – 341 (video) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2003: Regionale radio, het voorzichtige voorspel Merkwaardige paralellen met de 'lokale' s... Nog even de winter helemaal 'uitzitten' en ook in jouw eigenste provincie zal de commerciële regionale radio zijn entree maken. Samen met de teruggekeerde zwaluwen, de bloesems aan...
Het radiodagboek van 7 december – 340 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschieden... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
2005: Oprichting Vlaamse Regulator voor de Media
Het radiodagboek van 15 april (105)
2012: Waal zoekt nieuws, Vlaming muziek
Het radiodagboek van 14 april (104)
2000: ‘Billijke Vergoeding’ voor lokale radio
Het radiodagboek van 13 april (103)
Sluiten