fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Het radiodagboek van 15 september – 258 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de ‘kop’ verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1985

Het zit Radio Mol niet mee. Inbrekers stelen de zendinstallatie, de dieven worden niet gevat.

1998 

Peter Van Velthoven van de Vlaamse Raad wil de Vlaamse Regering alle mogelijkheden op de FM-band laten onderzoeken. Het voorstel moet beletten dat de lokale radiostations bij een eventuele frequentieverdeling boven 102.4 MHz belanden.

2000 

De Gentse Radio Mango wordt opnieuw in beslag genomen. Radio Arona uit Nazareth, van wie men het signaal overnam, trok naar het Commissariaat voor de Media, dat meteen ingreep.

2002 

De controversiële praatshow ‘Zwart of Wit’ van Jurgen Verstrepen is voor de eerste maal via Radio Contact te horen. Het televisiestation Liberty TV zendt de beelden uit.

2004 

Niet alleen de RTBF, RTL en Nostalgie overwegen de oprichting van enkele stadsradio’s, in Luik wordt City FM aan de pers voorgesteld. Stadsgerichte informatie via journaals een magazines aangevuld met Franstalige bekende en nieuwe artiesten moeten het format bepalen.

2005 

Radio Sinaai neemt op 105.5 MHz het signaal van Cool FM over.

2006 

– De Vlaamse Regulator voor de Media beboet enkele lokale stations wegens het niet naleven van de vergunning. Na klachten van de VZW FM 106 uit Meeuwen-Gruitrode en Stadsradio Waregem worden Radio Monza, Radio Benelux, TOPradio VRS in Sint-Lievens-Houtem veroordeeld.

– De Franstalige commerciële radiostations protesteren via een reclamespot tegen het akkoord dat de RTBF en de Waalse deelregering bereikten.

– Jeroen De Pauw, de voorbije zomer vooral bekend van ‘1000 zonnen en garnalen’ op één, krijgt een kookrubriek bij Be One. Elke dag brengt tussen 11:00 en 12:00 uur een originele tip.

1974 

De Mebo II van Radio Noordzee Internationaal komt in de haven van Slikkerveer aan.

1994 

De voormalige directeur van de zeezender Radio Veronica, Bull Verwey geeft het startschot voor de uitzendingen van Hitradio Holland FM. Een 25 kW-zender en de 75-meter hoge mast op de MV Communicator zorgen voor een landelijke dekking.

2000 

De Vereniging voor Commerciële Radiozenders met onder meer Sky Radio, 538 en Noordzee FM stapt naar de rechter uit onvrede met het besluit van het kabinet om de veiling van de etherfrequenties in 2001 te houden. Men vreest onwaarschijnlijke bedragen te moeten betalen.

2003 

– Liefst 29 kandidaten dienden bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen een aanvraag in voor een commerciële radiofrequentie. Opvallend is de minieme interesse voor het kavel van klassieke en jazzmuziek. Enkele kandidaten leveren ook een dossier in voor een middengolf-frequentie.

– Eén van de kopstukken van Business Nieuwsradio, Ron Bisschop verhuist naar Veronica. In de jaren ’70 vertoefde hij, onder het pseudoniem Johan Visser (foto bovenaan), bij Radio Caroline en bij Radio Mi Amigo.

– Dennis Ruyer van Radio 538 wordt als voice over voor Veronica TV genoemd. Hij zou de plaats van Jente Kater innemen.

2004 

– Menno Vroom verlaat Veronica FM en trekt naar RTLFM.

– DJ Tiësto krijgt in Las Vegas een World Music Award voor de categorie ‘Best Verkopende Artiest Wereldwijd’. Het evenement werd door ABC TV in de States, in Canada en in Mexico uitgezonden.

2005 

– Bart van Leeuwen, in het verleden ooit programmaleider bij Radio Nationaal, verlengt zijn verblijf bij Radio Veronica met nog eens vier jaar. Hij presenteert elke dag tussen 09:00 en 12:00 uur ‘Goud van oud’.

– Sander de Heer, Eddy Zoey, Edwin Diergaarde en Corné Klijn vormen het vaste team dat vanaf 1 oktober aanstaande bij 3FM de weekendprogrammering zal verzorgen. Daniël Dekker neemt na zeventien jaar afscheid van de publieke popzender en stopt met de presentatie van de ‘Mega Top 50’.

1979

Radio Caroline zendt met een vermogen van 10 kW via 963 kHz uit vanaf de MV Mi Amigo.

1985

De bemanning van de MV Ross Revenge, de medewerkers aan Radio Caroline en Radio Monique beleven emotionele ogenblikken wanneer de as van de overleden zendtechnicus Ian West langs het achterdek aan de zee wordt toevertrouwd. Voor deze begrafenis had de familie toestemming gevraagd aan de DTI omdat het Britse spionageschip Dioptric Surveyor nog steeds alle schepen, die bij de zeezenders aanmeren, controleert.

1961: Denemarken

Vanaf de MV Lucky Star worden de eerste, officiële uitzendingen van Danmarks Commercielle Radio op 93.97 MHz uitgezonden. Alle programma’s zijn vooraf in Kopenhagen opgenomen, er wordt uitsluitend klassieke muziek gedraaid.

1974: Frankrijk

In het Franse Roumoules worden twee zenders van Radio Monte Carlo, met een vermogen van 1400 en 2000 kW, in gebruik genomen.

2005: Verenigde Staten

ABC radionetworks sluit een overeenkomst met Sparknet Communications over het gebruik van de naam Jack FM en het format. Vanaf 1 oktober mag ABC in de kleinere radiomarkten Jack FM lanceren.

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
In de Waalse luistercijfers komt Nostalgie als vrijwel onaantastbaar uit de metingen van mei-augustus. Met
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De RTBF kondigde zopas aan te stoppen met de kortegolfuitzendingen van RTBF International, die vooral
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Een Nederlands luisteronderzoekje met toch wat vraagtekens bij Geen weer om buiten te komen? Ruim

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Radiodagboek
Het radiodagboek van 14 september – 257 (audio)

Het radiodagboek van 13 september – 256 (video)

Het radiodagboek van 12 september – 255 (video’s)

Het radiodagboek van 11 september – 254 (video)

Het radiodagboek van 10 september – 253 (audio)

Het radiodagboek van 9 september – 252 (video)

Sluiten