RadioVisie

  • .
    .
Heynen

Het Radiodagboek van 15 september

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit is geschiedenis

1972: Journalist Bert Voorthuijzen van de krant ‘Telegraaf’ meent dat de ‘MV Mi Amigo’ dankzij de ‘MV Dolfijn’ van de ‘rederij Jacques Vrolijk’ naar de Scheveningse kust ligt. Ex-technicus bij Radio Veronica en bij Radio Noordzee Internationaal Anton Rabeljee beweert dat alle apparatuur in de haven van Zaandam is verwijderd om een illegaal casino te starten. Het verhaal klopt echter niet.  

2002: Het praatprogramma ‘Zwart of Wit’ met Jurgen Verstrepen loopt voor de eerste maal bij Radio Contact. Liberty Tv zendt de beelden vanuit de studio uit. 

2006: Het Vlaamse Commissariaat voor de Media beboet stations wegens het niet naleven van de vergunning. Na klachten van de ‘vzw FM 106’ uit Meeuwen-Gruitrode en van Stadsradio Waregem worden Radio Monza, Radio Benelux, TOPradio VRS in Sint-Lievens-Houtem gestraft.

2008: Om de ontvangst van VivaCité op AM tijdens het uitgebreide onderhoud voor de zender op 1125 kHz te verzekeren, leent de RTBF de werkloze krachtbron voor Radio 2 op AM 540 kHz. Deze staat in Waver opgesteld. 

2017: S-radio is de voorlopige werknaam van de nog op te richten stadsradio van ‘SBS Belgium’.

2021: Er zijn talrijke wijzigingen in het Brugse etherlandschap: 102.7 FM, eerder Radio Brugs Ommeland wordt VBRO 2. 106.0 FM van B-Easy heet nu VBRO Evergreen. 107.3 FM ooit B-Dance is VBRO. Op de website van de eerste verwijst men naar Evergreen.  Op de VBRO website worden de laatste twee frequenties vermeld.  De antennes van StarFM (Oostkamp, 107.7 FM) staan niet meer op de mast van Entropia (Kanaalstraat 1, Oostkamp) maar nu in de buurt van de VBRO locatie, 1,4 kilometer verder.

1973: Jack Aalten, technicus bij Radio Noordzee Internationaal, stapt over naar de ‘NOS’. Machinist Gerard de Winter presenteert bij de Engelse service gedurende enkele dagen op de ‘Mebo II’ de ‘Early Morning show’.

1974: De ‘Mebo II’ van Radio Noordzee Internationaal komt in de haven van Slikkerveer aan. 

1978: De Raad van State zegt dat het actuele onderzoek naar de commerciële bindingen van Veronica de toewijzing van de C-status aan de ‘VOO’, de (‘Veronica Omroep Organisatie’) niet mag beletten. Beide zaken hebben niets met elkaar te maken.

Heynen

1985: De bemanning op de ‘Ross Revenge’, de verschillende medewerkers van Radio Caroline en van Radio Monique beleven emotionele momenten als de as van de overleden zendtechnicus Ian West op het achterdek aan de zee wordt toevertrouwd. Voor het bijwonen van de begrafenis had de familie toestemming gevraagd aan de ‘DTI’ omdat de ‘Dioptric Surveyor’ nog steeds alle schepen, die bij de zeezenders aanmeren, controleert. 

1994: Ex-directeur van de zeezender Veronica, Bull Verweij, opent Hitradio Holland FM. Op het ex-schip van Laser 558, de ‘MV Communicator’, zorgen een 25 kW zender en 75m hoge mast voor een bijna landelijke dekking.

1995: Sky Radio keert eindelijk terug in de ether. Het station in Naarden start om 19.00 uur na een toespraak van directeur Ton Lathouwers en van Jan van Veen op 100,7 MHz, de ex-frequentie van Radio M in Utrecht.

2005: Bart van Leeuwen, in het verleden programmaleider bij Radio Nationaal, verlengt zijn verblijf bij Radio Veronica met nog eens vier jaar. Hij brengt elke dag tussen 9.00 uur en 12.00 uur ‘Goud van Oud’.

2021: Marc Adriani, de verantwoordelijke voor de radiotak bij ‘Talpa Network’ vertrekt op 1/11/2021. Het communiqué meldt ‘een verschil van inzicht in het beleid’. De waarheid is echter dat met uitzondering van Radio 10, de stations beneden de verwachtingen presteren. De zendermanager bij Radio Veronica, Rob Stenders, reageert ‘zeer teleurgesteld’.  

1979: Radio Caroline zendt met 10 kW via AM 963 kHz op de ‘MV Mi Amigo’ uit.

2020: TuneIn blokkeert om licentieredenen talrijke buitenlandse radio’s. Dit is de uitkomst van de strijd van Sony en Warner bij het Hooggerechtshof. De twee majors zeggen dat TuneIn aansprakelijk was voor inbreuken op de auteursrechten voor alle stations in de app, met uitzondering van de in het Verenigd Koninkrijk gevestigde stations.

1961: Denemarken

Danmarks Commercielle Radio met ex-medewerkers van Radio Mercur start op de ‘Lucky Star’ op 93,97 MHz. Alles is in de Deense hoofdstad Kopenhagen opgenomen. Men brengt enkel klassieke muziek.

1974: Frankrijk 

In het Franse Roumoules worden twee zenders van Radio Monte Carlo van 1400 kW en 2000 kW in gebruik genomen.

2005: Verenigde Staten

‘ABC Radio Networks’ sluit een akkoord met ‘Sparknet Communications’ over het gebruik van de naam Jack FM en het format in de Verenigde Staten. Vanaf 1/10/2005 mag ABC in de kleinere radiomarkten Jack FM lanceren.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


TVV Sound
Recente radiodagboeken
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx