fbpx

RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Het radiodagboek van 15 oktober – 287 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de ‘kop’ verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1973

Het contract tussen Adriaan Van Landschoot van Radio Atlantis en Ronan O’Rahilly, de eigenaar van Radio Caroline wordt niet verlengd. Een andere Belgische zakenman, Sylvain Tack betaalt meer om de MV Mi Amigo te huren.

1979

Studenten starten vanuit ’t Stuc in Leuven Radio Scorpio op 102.5 MHz.

1982

In het Staatsblad verschijnt het ‘Decreet Poma’. Daarin wordt de oprichting van een Raad voor niet-openbare radio’s voorzien. Dit betekent een verdere stap in de legalisering van de onafhankelijke stations.

2001

– De Uilenspiegel, het voormalige zendschip van Radio Antwerpen, dat op 16 december 1962 na een zware storm op het Nederlandse strand van Rentranchement belandde, wordt met stortsteen overgoten. De door de gemeente Sluis-Aardenburg betaalde werkzaamheden moeten tot de oprichting van een strandhoofd leiden. De kosten worden op 1,4 miljoen BEF geraamd.

– FamilyRadio in Gent op 105.3 MHz schakelt een week voor de start van Contact 2 over naar het nieuwe format. De RDS-tekst wordt tevens aangepast. De andere afdelingen in Aalst, Dendermonde, Vlierzele en in Brussel behouden nog even de actuele indentificatie.

2002 

Gedelegeerd bestuurder Tony Mary van de VRT verklaart voor de mediacommissie van het Vlaamse parlement dat de vooropgestelde verwachtingen van het beheerscontract voor de omroep ‘glansrijk zijn gehaald’. De topman blikt echter somber vooruit. Hij vreest, gezien de stijgende kosten voor ondermeer de rechten op de sportevenementen, voor besparingen. Er komen echter geen afdankingen bij het personeel.

2003 

Diverse bronnen melden een mogelijke terugkeer van Hans Otten, aka Commissaris O (foto bovenaan), bij Studio Brussel. Er zouden reeds gesprekken met netmanager Mark Coenen aan de gang zijn, maar voorlopig zonder resultaat.

2005 

94 Extra Gold, dat op 31 augustus nieuwe eigenaren kreeg, wordt Radio Extra Gold. Rick Verhaaghen, Ton Bakker en Will De Jongh sleutelen aan een herkenbaar format waarbij de muziek uit de jaren ’60, ’70 en ’80 primeert.

2007

Gewezen journalist en BRT-directeur Karel Hemmerechts overlijdt op 81-jarige leeftijd in zijn woning in Strombeek Bever. Hij was naast zijn radiowerk ook nauw betrokken bij de uitbouw van het medium televisie.

1959

In het Amsterdamse Krasnapolsky Hotel smeden radiohandelaars plannen om in navolging van hun Deense collega’s een zeezender op te richten. De firma VRON of ‘Vrije Radio Omroep Nederland’ wordt opgericht en in Lichtenstein geregistreerd. De voornaamste geldschieters zijn: J. Beeuwkes, Will J. Hordijk, Norbert Jurgens, Max Lewin, Kees Manders, Henricus Oswald, Lambertus Slootman en de gebroeders Dirk, Hendrik A. ‘Bull’ en Jaap Verwey.

2000 

Radio 5 krijgt een nieuwe roepnaam. Radio 747AM is een gevolg van de verhuizing van Radio 1 naar 1008 kHz. Buiten een aparte programmering waarbij ondermeer cultuur centraal staat, zal men een aantal blokken van de nieuws- en sportzender overnemen.

2002 

De rechter bepaalt dat het kabinet de zendvergunningen niet moet veilen, maar men mag ze via de zogeheten ‘vergelijkende toets’ verdelen. De commerciële radiostations krijgen dus een vergunning als ze voldoen aan de economische criteria zoals hun huidige bereik en omzet.

2003

– RTL Nederland geeft tijdens een persconferentie in het Amsterdamse Hilton hotel meer tekst en uitleg over de komende radioplannen. Yorin FM blijft gewoon de actuele koers volgen terwijl RTL FM met ondermeer Jan de Hoop (ex Frank van der Mast bij Radio Mi Amigo) als concurrent voor Radio 1 en Sky Radio wordt uitgespeeld.

– Het al dan niet wisselen van eigenaar van Radio 10FM blijft voor zware onenigheid tussen het moederbedrijf Talpa en Sky Radio zorgen. De maatschappij van John de Mol stelt de onderneming in Naarden verantwoordelijk voor de opgelopen schade door het afbreken van de bereikte overeenkomst. De advocaten van de Hilversumse radiomaatschappij willen daarom, indien geen schadevergoeding voor de negatieve publiciteit kan geregeld worden, een juridische procedure aanspannen. Bij Sky zelf kijkt men voorlopig de kat uit de boom.

– Het SBS6-programma ‘Shownieuws’ meldt dat de deal tussen Jeroen van Inkel en Veronica rond is. Enkele kranten nemen het verhaal over maar de betrokken stations waaronder Radio 538, ontkennen de transfer. De geschreven pers krijgt de vraag om de artikels hieromtrent dadelijk te verwijderen.

2004 

Het radiostation Arrow Jazz 90.7 start in Groningen een 5 kW steunzender op 90.3 MHz.

2006 

Wessel van Diepen presenteert in de Heineken Music Hall in Amsterdam, als aanloop naar de TMF-Awards, zijn allerlaatste ‘Nederlandse Top 40’ voor Radio 538.

1965

Vanaf het Britse oorlogsfort in de Thames-monding, Sunk Head Fort zijn er testuitzendingen te horen van Radio Tower. Er wordt uitgezonden op 1395 kHz met een vermogen van 250 Watt.

1966

Johnny Walker neemt afscheid van Swinging Radio England. Hij stapt naar Radio Caroline over.

1987

De MV Communicator krijgt een andere eigenaar. Men wil zo snel mogelijk een nieuw popstation in de lucht brengen. Het voormalige zendschip van Laser 558 en Laser Hot Hits wordt 15 mijl buiten Harwich verankerd.

1974: Italië

De plannen om de nieuwe zeezender Radio Nova Internationaal vanaf de Mebo II voor de Italiaanse kust te starten, worden opgeborgen.

1988: Verenigde Staten 

Vanaf de MV Sarah starten om 20:50 uur, via 186 meter middengolf, de testuitzendingen van Radio New York International.

2001: Frankrijk

Vibration uit Orléans, Contact FM met studio’s in Doornik, Voltage in Parijs en het netwerk van Europe 2 worden door het CSA op de vingers getikt. De stations werden betrapt op het niet naleven van het verplichte percentage Franse producties die binnen het format moeten gedraaid worden.

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie

Twee jaar geleden vandaag bij RadioVisie


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het radiodagboek van 20 oktober – 292 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 18 oktober – 290 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 17 oktober – 289 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

2009: RTBF International staakt de uitzendingen

De RTBF kondigde zopas aan te stoppen met de kortegolfuitzendingen van RTBF International, die vooral Lees verder

Het radiodagboek van 14 okober – 286 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 13 oktober – 285 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 12 oktober – 284 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 11 oktober – 283 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in archieven, commercieel, deejays, frankrijk, groot-brittannië, lokale radio, middengolf, nederland, netwerkradio, offshore, usa, vrt
Blad 627: Jan, Rick, school, Ruud & Olcay (video)

‘Week van de Belgische muziek’ in de maak

Matt Berninger (The National) neemt StuBru (eventjes) over

Nederland: veiling lokale commerciële FM-frequenties

Het is vandaag 14 oktober… 1977 (audio)

2008: Opvolger Donna wordt op 5 januari geboren

Sluiten