fbpx

RadioVisie

.
Yesterdayland
.

Het radiodagboek van 15 november – 318 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de ‘kop’ verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


1980

Brussel en Antwerpen krijgen twee nieuwe lokale stations. Bruxel FM brengt in de hoofdstad hoofdzakelijk progressieve muziek en een 70% Nederlandstalige programmering. Antigoon op 100.4 MHz is in de Scheldestad een samenwerking tussen Piet Keizer (foto bovenaan) en Rob De Keizer.

1983

Een aantal presentatoren van Radio Maeva waaronder Ben Van Praag, Marc Hermans, Peter Hoogland, Arie van Loon en Bert De Groef stapt op. Zij zullen onder de naam Radio Bravo programma’s verzorgen tussen 07:00 en 19:00 uur vanaf de Ross Revenge, het zendschip van Radio Caroline.

2002

De groep rond Radio Contact toont zich kritisch over het plan van de Waalse maatschappij Déficom om meerderheidsaandeelhouder van 4FM te worden. Men hoopt dat het Vlaamse Commissariaat voor de Media consequent alle artikels van het decreet voor de landelijke commerciële radio’s en de uitvoeringsbesluiten zal gebruiken bij het al dan niet goedkeuren van deze overname.

1924

Enkele dominees stichten de NCRV, de Nederlandse Christelijke Radiovereniging.

1978

De Veronica Omroeporganisatie krijgt op zondagnamiddag extra zendtijd via Nederland 2 tussen 15:30 en 17:00 uur. Deze regeling geldt tot 1 april 1979.

1999 

De staatssecretaris voor Verkeer en Waterstaat besluit om de eerder geplande verdeling van de etherfrequenties op de basis van Zero Base met vijf jaar uit te stellen. Er worden in 2001 wel tijdelijke vergunningen uitgereikt. Deze gelden voor drie jaar.

2000 

De maatschappij Nozema en Radio 538 kibbelen over de bouw van een nieuwe zendmast in Hilversum. Het commerciële station spreekt van chantage over de voorwaarden om de constructie te bespoedigen.

2004 

Rob Stenders zaait verwarring wanneer hij na nauwelijks twintig minuten boos uit de ochtendshow van Yorin FM stapt. Een vervelende ruisklank in de microfoon zorgde voor irritatie. Achteraf bleek het incident geacteerd te zijn.

1999

Virgin Radio start met de digitale uitzendingen via satelliet, AM en FM.

2000

– Matthew Bannister neemt ontslag als Marketing and Communications Director bij de BBC. Een functie die hij pas sinds april bekleedde. Buiten de totale productie van de BBC Radio controleerde hij tevens de programmering bij BBC Radio 1. De voormalige medewerker bij BBC Radio Nottingham en Capital Radio werd bekend door de massale ontslagen bij de popzender waardoor grote namen zoals Simon Bates en Steve Wright tijdelijk zonder werk zaten. 

– De Radio Authority kondigt strakkere regels voor ‘computeromroepen’ aan. Vooral stations die tot een netwerk behoren, worden geviseerd. Zij zouden te vaak volledig geautomatiseerd draaien. 

2005

Bij de mediamaatschappij Emap worden na de fusie met de Scottish Radio Holdings twintig personeelsleden afgedankt. De laatste geruchten schatten de toekomst trouwens niet bepaald rooskleurig in. Men vreest voor nog meer ontslagen.

1926 

De National Broadcasting Company start een netwerk van 24 stations. De openingshow duurt vier uur.

1921

KYW-AM begint in Philadelphia op de middengolf.

1982 

KOST 1035 uit Los Angeles wordt om middernacht een volledig softpopstation. Vermits de nachtpresentator te laat is, mag Bryan Simmons de ‘opening’ verrichten. Het aanbod van rustige popmuziek wordt snel een begrip in de Amerikaanse radiowereld.

2000

Radiopionier Robert Trout sterft op 91 jarige leeftijd. De man die in 1931 één van de eerste nieuwslezers bij een lokaal station van het latere CBS in Virginia werd, was tot voor kort nog medewerker van de publieke omroep NPR. Als radiojournalist was hij tijdens de oorlog correspondent in Londen.

2003 

In aanwezigheid van de minister voor cultuur Brian Mikkelsen en directeur Jim Receveur start het netwerk van ‘Talpa Radio International’. De opening van Radio 100 FM wordt gecombineerd met een concert waarbij The Sugababes optreden. Even later begint Sky Radio als landelijk commercieel station waardoor het monopolie van de Deense publieke omroep definitief voorbij is. Dit evenement krijgt enorme aandacht in de pers en in de diverse journaals op televisie.

2006

De extreemrechtse Radio Holger weigert de uitzendingen te staken. Het Deense commissariaat voor de media had na beledigende opmerkingen over de strijd tussen Israël en Libanon op 2 augustus de vergunning ingetrokken.

2004

Het populaire FFH uit Hessen viert z’n vijftiende verjaardag met een groot verzoekprogramma. De luisteraars kunnen hun favoriete hits uit de voorbije periode aanvragen. 


Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Yesterdayland
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Op een radiostation in de Verenigde Staten is vanaf deze week een wel heel aparte
Zoals gewoonlijk is wat er achter de schermen gebeurt veel interessanter (voor ons) Het blijft
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Net nu ze een degelijke wedstrijd konden bedenken, doen ze het niet! Omdat we het
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Van dinsdag 6 tot en met vrijdag 9 augustus biedt RadioVisie u in een vierdelig

2
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
1 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
2 Personen die reageerden
Eric De Meyereclaude Van Isterdael Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
claude Van Isterdael
Gast
claude Van Isterdael

Radio Bravo vanaf het zendschip de “Ross Revenge”, een doodgeboren project dat alléén
in de wildste dromen van deze deejays bestond…………….

Eric De Meyere
Gast
Eric De Meyere

Een collega van toen vertelde me toen iets in die aard. Hij kende toen enkele dj’s van Maeva.
Hij had het over Radio Bravo, die zou uitzenden vanop het radioschip van Caroline.
Kort daarna klonken de tune en muziek van Radio Monique op de 319m

Meer in Radiodagboek
Het radiodagboek van 14 november – 317 (video)

Het radiodagboek van 13 november – 316 (audio)

Het radiodagboek van 12 november – 315 (audio)

Het radiodagboek van 11 november – 314 (audio)

Het radiodagboek van 10 november – 313 (audio)

Het radiodagboek van 9 november – 312 (audio)

Sluiten