RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Het Radiodagboek van 15 november

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit is geschiedenis

1980:

– Enkele voormalige Radio Capitale dj’s starten FM Bruxel op 103,1 MHz (Megaswing). Het project kwam er door leningen van 50.000 BEF (1.230 euro). Gust De Coster (Gus Tafari), Luckas Vander Taelen (Lucas Losbol), Rick Tubbax, Ray Cokes en Marcel Vanthilt (Max Alexander) zijn de opvallendste Nederlandstalige figuren. Door onvoldoende inkomsten zal het station vanaf 1987 in de Nederlandstalige SIS gewijzigd worden.

– Het Antwerpse Radio Antigoon van Piet Keizer start om 10.30 uur op 100,4 MHz. De eerste jingle wordt rond 13.00 uur gedraaid.

1983: Een aantal presentatoren van Radio Maeva zoals Ben Van Praag, Marc Hermans, Peter Hoogland, Arie van Loon en Bert De Groef stappen op. Zij zullen onder de naam Radio Bravo programma’s verzorgen tussen 07:00 en 19:00 uur vanaf de Ross Revenge, het zendschip van Radio Caroline.

2002: De groep rond Radio Contact toont zich kritisch over het plan van de Waalse maatschappij Déficom om meerderheidsaandeelhouder van 4FM te worden. Men hoopt dat het Vlaamse Commissariaat voor de Media consequent alle artikels van het decreet voor de landelijke commerciële radio’s en de uitvoeringsbesluiten zal gebruiken bij het al dan niet goedkeuren van deze overname. 

2018: Fun Radio start op DAB+ voor Wallonië en voor Brussel.

2020:

– Een van de bekendste stemmen bij Radio 2, Lutgart Simoens, sterft op 92-jarige leeftijd. ‘De Engel van Vlaanderen’, zoals ze door Frits Spits werd genoemd, verbleef in het Edegemse rusthuis ‘Ten Eycke’. Met druk beluisterde programma’s als ‘Platenpoets’ en ‘Vragen Staat Vrij’, dat ze 23 jaar lang op zondagavond tussen 20.00 uur en 23.00 uur verzorgde, werd ze enorm geliefd en zeer populair.

– Aalter krijgt een tijdelijke evenementenzender voor de kinderen. Radio Swingterklaas zendt 8 maal digitaal uit.

– Julie Vermeire verlaat het ochtendteam van NRJ. Zij concentreert zich op de komende televisie-opdrachten.

1924: Enkele dominees stichten de ‘NCRV’ (‘Nederlandse Christelijke Radiovereniging’).

1976: Radio Mi Amigo start een nieuwe programmering.

1978: De ‘Veronica Omroep Organisatie’ (‘VOO’) krijgt op zondag extra zendtijd via Nederland 2 tussen 15.30 uur en 17.00 uur. Deze regeling geldt tot 1/4/1979.

1999: Staatssecretaris voor Verkeer en Waterstaat Monique de Vries besluit om de verdeling van de etherfrequenties op de basis van Zero Base met vijf jaar uit te stellen. Er worden in 2001 wel tijdelijke vergunningen voor een periode van drie jaar uitgereikt.

2018: Een vereenvoudigde site en een breder gericht pop-rock format moeten het teleurstellende aandeel van Radio Veronica (3,3%) naar omhoog helpen. Alex Oosterveen wordt door Wilfried Genee en door Wolter Kroes vervangen.

1922: De BBC (‘British Broadcasting Company’) wordt geregistreerd. Tevens wordt in Manchester een tweede station namelijk Radio 2ZY op AM 375 m geopend.

1973: Don Allen wordt de nieuwe programmaleider bij de Engelse service van Radio Northsea International op de ‘Mebo II’.

1975: Kapitein Werner de Zwart, Simon Barrett, Michael Loyd en technicus Peter Chicago verschijnen voor een rechtbank na de arrestatie tijdens de raid van de Essex Police op ‘MV Mi Amigo’. Sylvain Tack kan door enkele politieke dreigementen de bezetting van de ‘MV Mi Amigo’ stoppen. Het zendschip wordt vrijgegeven.

1999:

– Virgin Radio UK opent digitale uitzendingen via satelliet, AM en FM.

2000:

– Matthew Bannister neemt ontslag als Marketing and Communications Director bij de BBC. Een functie, die hij pas sinds april bekleedde. Buiten het productiewerk bij de BBC Radio controleerde hij de programmering bij BBC Radio 1. De ex-medewerker bij BBC Radio Nottingham en bij Capital Radio werd bekend door de massale ontslagen bij de popzender waardoor grote namen als Simon Bates en Steve Wright tijdelijk zonder werk zaten.

– De ‘Radio Authority’ kondigt strakke regels voor ‘computeromroepen’ aan. Vooral stations, die tot een netwerk behoren, worden geviseerd. Zij zouden te vaak volledig geautomatiseerd draaien.

2005: Bij de maatschappij ‘Emap’ worden na de fusie met de ‘Scottish Radio Holdings’ twintig medewerkers afgedankt. De laatste geruchten schatten de toekomst trouwens niet bepaald rooskleurig in. Men vreest voor nog meer ontslagen.

2014: Nadat hij op 10/10/2014 van alle klachten over mogelijk seksueel misbruik bij kinderen werd vrijgesproken, is Paul Gambaccini terug met ‘America’s Greatest Hits’ bij BBC Radio 2.

1982: Verenigde Staten

KOST1035 uit Los Angeles wordt om middernacht een volledig soft-pop station. Vermits de nachtpresentator te laat is, mag Bryan Simmons de ‘opening’ verrichten. Het aanbod van rustige popmuziek wordt snel een begrip in de Amerikaanse radiowereld.

2003: Denemarken

In aanwezigheid van minister voor cultuur Brian Mikkelsen en directeur Jim Receveur start ‘Talpa’ met Radio 100 FM. De opening wordt met een concert van The Sugababes gecombineerd. Sky Radio start even later als landelijke commercieel station zodat het monopolie van de publieke omroep definitief voorbij is. Dit krijgt enorme aandacht in de pers en in de diverse journaals op televisie.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 17 november

Vandaag in 1979: De 'Organisatie voor de Bevrijding van de Ether' organiseert in Molenbeek een Lees verder

Het Radiodagboek van 16 november

Vandaag in 1964: Radio Veronica ruilt de ‘Borkum Riff’ voor de ‘Norderney’. De voormalige IJslandse Lees verder

Het Radiodagboek van 14 november

Vandaag in 1922: De BBC, die in oktober 1922 een licentie kreeg, start op AM Lees verder

Het Radiodagboek van 13 november

Vandaag in 2006: Erik de Zwart volgt Lex Harding op als voorzitter van de 'Stichting Lees verder

Het Radiodagboek van 10 december

Vandaag in 1909: De Italiaan Marconi en de Duitser Braun winnen de Nobelprijs, respectievelijk voor Lees verder

Het Radiodagboek van 9 december

Vandaag in 1992: Lex Harding krijgt de vergunning om Radio 538 via de Nederlandse kabel Lees verder

Het Radiodagboek van 8 december

Vandaag in 1963: Alle stations van Radio France op FM krijgen een nieuwe naam in Lees verder

Het Radiodagboek van 7 december

Vandaag in 1987: De 'VUM' ('Vlaamse Uitgeversmaatschappij') lanceert het netwerk ‘Vijfsterrenradio'.

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx