RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Het Radiodagboek van 15 november

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2020.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1976: Radio Mi Amigo start een nieuwe programmering.

1980: 

– Enkele voormalige Radio Capitale dj’s starten FM Bruxel op 103,1 MHz (Megaswing). Het project kwam er door leningen van 50.000 BEF (1.230 euro). Gust De Coster (Gus Tafari), Lucas Vander Taelen (Lucas Losbol), Rick Tubbax, Ray Cokes en Marcel Van Thilt (Max Alexander) zijn de opvallendste Nederlandstalige figuren. Door onvoldoende inkomsten zal het station vanaf 1987 in de Nederlandstalige SIS gewijzigd worden. 

– Het Antwerpse Radio Antigoon van Piet Keizer start om 10.30 uur op 100,4 MHz. De eerste jingle wordt rond 13.00 uur gedraaid. 

1983:  Een aantal presentatoren van Radio Maeva zoals Ben Van Praag, Marc Hermans, Peter Hoogland, Arie van Loon en Bert De Groef stapt op. Zij zullen onder de naam Radio Bravo programma’s verzorgen tussen 07:00 en 19:00 uur vanaf de ‘Ross Revenge’, het zendschip van Radio Caroline.

2002: Radio Contact staat zeer kritisch tegenover het plan van de maatschappij ‘Déficom’ om meerderheidsaandeelhouder bij 4FM te zijn. Men hoopt dat het Commissariaat voor de Media alle artikels van het decreet voor de landelijke commerciële radio’s en de uitvoeringsbesluiten ervan zal gebruiken bij het al dan niet goedkeuren van deze overname.

2018: Fun Radio start op DAB+ voor Wallonië en voor Brussel.

2020: 

– Eén van de bekendste stemmen bij Radio 2, Lutgart Simoens, sterft op 92-jarige leeftijd. ‘De Engel van Vlaanderen’, zoals ze door Frits Spits werd genoemd, verbleef in het Edegemse rusthuis ‘Ten Eycke’. Met druk beluisterde programma’s als ‘Platenpoets’ en ‘Vragen Staat Vrij’, dat ze 23 jaar lang op zondagavond tussen 20.00 uur en 23.00 uur verzorgde, werd ze enorm geliefd en zeer populair.

– Aalter krijgt een tijdelijke evenementenzender voor de kinderen. Radio Swingterklaas zendt 8 maal online uit.

– Julie Vermeire verlaat het ochtendteam van NRJ. Zij concentreert zich op de komende televisie-opdrachten. 

1924: Enkele dominees stichten de (‘Nederlandse Christelijke Radiovereniging’) ‘NCRV’.

1978: De ‘Veronica Omroep Organisatie’ (‘VOO’) krijgt op zondag extra zendtijd via Nederland 2 tussen 15.30 uur en 17.00 uur. Deze regeling geldt tot 1/4/1979.

1999: Staatssecretaris voor Verkeer en Waterstaat Monique de Vries besluit om de verdeling van de etherfrequenties op de basis van Zero Base met vijf jaar uit te stellen. Er worden in 2001 wel tijdelijke vergunningen voor een periode van drie jaar uitgereikt.

2018: Een vereenvoudigde site en een breder gericht pop-rock format moeten het teleurstellende aandeel van Radio Veronica (3,3%) naar omhoog helpen. Alex Oosterveen wordt door Wilfried Genee en door Wolter Kroes vervangen.

1922: De BBC (‘British Broadcasting Company’) wordt geregistreerd. Tevens wordt in Manchester een tweede station namelijk Radio 2ZY op AM 375 m geopend.

1973: Don Allen wordt de nieuwe programmaleider bij de Engelse service van Radio Northsea International op de ‘Mebo II’. 

1975: Kapitein Werner de Zwart, Simon Barrett, Michael Loyd en technicus Peter Chicago verschijnen voor een rechtbank na de arrestatie tijdens de raid van de Essex Police op ‘MV Mi Amigo’. De Belgische mede-eigenaar van het zendschip Sylvain Tack kan door enkele politieke dreigementen de bezetting van de ‘MV Mi Amigo’ stoppen. Het zendschip wordt vrijgegeven.

1999: Virgin Radio UK opent digitale uitzendingen via satelliet, AM en FM.

2000: 

– Matthew Bannister neemt ontslag als Marketing and Communications Director bij de BBC. Een functie, die hij pas sinds april bekleedde. Buiten het productiewerk bij de BBC Radio controleerde hij de programmering bij BBC Radio 1. De ex-medewerker bij BBC Radio Nottingham en bij Capital Radio werd bekend door de massale ontslagen bij de popzender waardoor grote namen als Simon Bates en Steve Wright tijdelijk zonder werk zaten. 

– De ‘Radio Authority’ kondigt strakke regels voor ‘computeromroepen’ aan. Vooral stations, die tot een netwerk behoren, worden geviseerd. Zij zouden te vaak volledig geautomatiseerd draaien. 

2005: Bij de maatschappij ‘Emap’ worden na de fusie met de ‘Scottish Radio Holdings’ twintig medewerkers afgedankt. De laatste geruchten schatten de toekomst trouwens niet bepaald rooskleurig in. Men vreest voor nog meer ontslagen.

2014: Nadat hij op 10/10/2014 van alle klachten over mogelijk seksueel misbruik bij kinderen werd vrijgesproken, is Paul Gambaccini terug met ‘America’s Greatest Hits’ bij BBC Radio 2. 

1982: Verenigde Staten

KOST1035 uit Los Angeles wordt om middernacht een volledig soft-pop station. Vermits de nachtpresentator te laat is, mag Bryan Simmons de ‘opening’ verrichten. Het aanbod van rustige popmuziek wordt snel een begrip in de Amerikaanse radiowereld.

2003: Denemarken

In aanwezigheid van de minister voor cultuur Brian Mikkelsen en directeur Jim Receveur start het netwerk van ‘Talpa Radio International’. De opening van Radio 100 FM wordt gecombineerd met een concert waarbij The Sugababes optreden. Even later begint Sky Radio als landelijk commercieel station waardoor het monopolie van de Deense publieke omroep definitief voorbij is. Dit evenement krijgt enorme aandacht in de pers en in de diverse journaals op televisie. 

RadioVisie op deze dag in 2021

RadioVisie op deze dag in 2020

RadioVisie op deze dag in 2019

RadioVisie op deze dag in 2018

RadioVisie op deze dag in 2017


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 14 november

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 13 november

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 3 juli

Vandaag in 2018: De VAR, publiciteitsregie  van de VRT, trekt zich na zware kritiek terug Lees verder

Het Radiodagboek van 2 juli

Vandaag in 1951: Radio Luxemburg start vanuit Junglinster met een Engelstalige service op 208 m Lees verder

Het Radiodagboek van 1 juli

Vandaag in 1995: Wolfman Jack overlijdt aan een hartaanval na een boekpromotie in Belvédère (North-Carolina).

Het Radiodagboek van 30 juni

Vandaag in 2006: In Nederland beslist het College voor het Bedrijfsleven dat RTL FM op Lees verder

Het Radiodagboek van 29 juni

Vandaag in 1994: Het Franse netwerk 'NRJ' opent een eerste station in Brussel.

Het Radiodagboek van 28 juni

Vandaag in 1973: De Nederlandse Tweede Kamer stemt na een debat van 3 dagen over Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx