Het radiodagboek van 15 mei (135) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten staan

Leestijd: 3 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


1940

Om te voorkomen dat de zendapparatuur van de Belgische Radio in handen van de Duitse bezetters valt, wordt de installatie van Veltem ontmanteld en naar Frankrijk verhuisd. Vanuit Rijsel doet Koning Leopold III een oproep tot verzet. Er wordt ook vanuit Poitiers en Montpellier uitgezonden.


Lees verder onder de advertentie


1979

Op 8 mei nam het gerecht Radio 081 in beslag. Wanneer het station vandaag met een nieuwe krachtige zender uitpakt, bestrijkt men zonder problemen geheel Namen. Op hetzelfde ogenblik vergaderen medewerkers van het Ministerie van Cultuur en talrijk betrokken stations over de toekomst van de vrije radio.

2006

De Vlaamse organisatie POF en de Waalse vereniging Radios die vele niet openbare en commerciële stations vertegenwoordigen zijn absoluut niet meer te spreken over de etherchaos en publiceren een gemeenschappelijk communiqué. Daarin pleiten ze onder meer voor meer betrokkenheid bij de politieke stappen aangaande het mediabeleid en voor een gelijkschakeling met de publieke omroepen.

2007

De Waalse Minister van Cultuur, Media en Jongeren Fadila Laanan veroordeelt het BIPT voor de genomen financiële sanctie tegen de economische nieuwszender BFM. De politica ziet in de veroordeling een poging om de verdeling van de FM-frequenties tot op nationaal niveau te tillen.

1960

Radio Veronica, dat sinds 6 mei regelmatig uitzendt, is nu via 192 meter te ontvangen.

1963

Radio Veronica werkft techniucs Ruud Westbroek aan. Hij zal tot en met 31 augustus 1974 in dienst blijven.

1968

Bij Radio Veronica wordt de horizontale programmering ingevoerd.

1971

De zeezenderwereld wordt om 21:50 uur door een bomaanslag op het zendschip van Radio Noordzee Internationaal, de Mebo II opgeschrikt. Presentator Alan West (foto bovenaan) zendt dadelijk noodsignalen uit. Een versneld ingrijpen van de blusschepen Volans en Smitsbank voorkomt een ramp. De uitzendingen worden om 22:55 uur gestaakt en op drie na stappen alle bemanningsleden aan boord van de Volans en de Eurotrip. Ook Hilversum 3 schenkt aandacht aan de gebeurtenissen op de Noordzee. Felix Meurders en Theo Koomen laten tijdens het KRO-programma ‘Goal’ de SOS-boodschap horen.

1974

Een aantal CRM-ambtenaren bezoekt Radio Veronica om de ledenadministratie van nabij te bekijken.

1979

Voor de kust van het Zeeuwse plaatsje Goeree ligt het nieuwe zendschip van Radio Delmare. Aan boord van de Aegir II wil men binnen enkele dagen testuitzendingen beginnen met een vermogen van 2 tot 3 kW.1996 

Radio Utrecht gaat als Radio M verder. Minder gesproken woord en meer muziek zijn de belangrijkste onderdelen van de aangepaste programmering. Op deze manier wil men de tegenvallende luistercijfers ombuigen. Het station ondervond ook concurrentie van Radio 10 en Sky Radio.

1998

De plannen om Radio Caroline in Nederland op de kabel te brengen worden uitgesteld. De exacte reden voor deze vertraging blijft onbekend.

2007

Peter Holland, die begin maart bij Radio 10 Gold als gevolg van besparingen moest opstappen, gaat tijdens juli en augustus op zaterdag- en zondagnamiddag tussen 14:00 en 18:00 uur de Hollandse zomer presenteren.

1967

Brian Poole and The Tremeloes, die in Engeland een nummer één-hit met ‘Silence Is Golden’ scoren, brengen een bezoek aan de bemanning en de medewerkers van Radio London. Op deze manier willen ze het station voor de gigantische promotie bedanken.

1976

Peter Chicago blijft wonderen verrichten op de MV Mi Amigo. De technicus slaagt er in om een tweede zender aan de praat te krijgen. Zo verhuist Radio Caroline overdag naar 192 meter terwijl Radio Mi Amigo op 259 meter blijft uitzenden. ’s Avonds is het Britse popstation op beide frequenties te beluisteren.

2006

Greg Burns, die gedurende zeven jaar bij Heart FM de avondspits presenteerde, vertrekt naar Virgin Radio. Gedurende twee nachten en tijdens het weekend zal hij een aantal blokken invullen.


1992: Japan & Frankrijk

In de Japanse stad Osaka zijn voortaan ook aangepaste uitzendingen van Radio France International te ontvangen.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2008: Seniorennet: Radio 2 wint, Donna zakt weg Lokale radio in trek bij oude luisteraars Een ondervraging door SeniorenNet bij 2.270 vijftigplussers over hun favoriete radiozender werd in oktober uitgevoerd en vergeleken met een identieke rondvraag uit 2003. Hieruit...
Het radiodagboek van 12 november – 315 (audio) Dit had vandaag ook in jouw geschiede... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2008: RadioVisie sprak met Roos Van Acker Geert Van de Velde zocht en vond haar bij VT4 Wie Roos Van Acker niet kent is niet van deze wereld. Ze loodste eerder haar troepen door China en Zuid-Amerika. Ging op een eiland zitten met tientallen Robinsons in spé. Zorgde v...
Het radiodagboek van 11 november – 314 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschiede... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2010: ‘Volt’ wint in Londen prijs voor reclametest 'Geloofwaardig consumentenp... Het populaire VRT-programma 'Volt' is door de Association for International Broadcasting (AIB) bekroond met de prijs voor 'best creative feature', oftewel 'het meest creatieve item...
Het radiodagboek van 10 november – 313 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschiede... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
2005: Tony Mary wil eventueel Donna verkopen
Het radiodagboek van 14 mei (134)
2004: Retro-interview Nathalie Delporte
2002: Nieuwe hoofdredacteur bij Radio Contact
De archieven van 13 mei (133)
2010: Sabam wil auteursrechten voor internet
Sluiten