fbpx

RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Het radiodagboek van 15 maart – 075 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1945

Wanneer het land tijdens de Tweede Wereldoorlog door geallieerde soldaten wordt bevrijd, besluit men om Radio Oostende opnieuw in de ether te brengen

1974

– Radio Mi Amigo start met Engelstalige uitzendingen tussen 19:00 en 21:00 uur.

– Crispian St-John (foto bovenaan), een van de bekendste Engelse presentatoren, verlaat Radio Atlantis.

1999

NRJ Vlaanderen neemt Studio EKZ uit Gent (105.7 MHz), via een satellietverbinding, als de eerste lokale afdeling in gebruik.

2001

Met 23,7% marktaandeel blijft Radio Contact het uitstekend doen in Wallonië. Bel RTL scoort 20,8%. In Vlaanderen echter behaalt men slechts 7% terwijl Family Radio 1% haalt.

2007

Journalist en muziekrecensent Fons De Haas overlijdt op 81-jarige leeftijd. Deze ex-medewerker van Radio 1 schreef gedurende 25 jaar over klassieke muziek bij het weekblad Knack.

1974

Ambtenaren van CRM bezoeken Veronica voor een onderzoek van de ledenadministratie.

1983

De Amsterdamse piraat Radio Unique start een regelmatige dag- en nachtprogrammering.

1987


De exploitatievergunning van het ex-zendschip van Radio Veronica dat aan de Oostervaarderkade in Lelystad dienst doet als discoboot, wordt ingetrokken. Terugkerende rellen met vooral jonge herrieschoppers, zijn de aanleiding tot dit besluit.

1994

De plannen om Holland FM vanaf 1 april vanaf de MV Communicator te laten uitzenden, lopen ernstige vertraging op. De Nederlandse Rijkswaterstaat geeft geen toestemming om het voormalige zendschip van Laser 558 naar de Trintelhaven te brengen. Het gebied heeft immers een recreatieve bestemming en een vaartuig mag daar niet te lang blijven.

1995

Een uitspraak van het College van Beroep voor het Nederlandse Bedrijfsleven fluit de regering terug in verband met de verdeling van de FM-frequenties in 1994. Er werden toen fouten gemaakt waardoor enkele benadeelde stations zoals Skyradio en Radio 538 toch recht op een etherfrequentie hebben.

2002


– De eerste aflevering van de talkshow ‘Jensen’ is te zien bij Yorin TV. Het is meteen het debuut op het kleine scherm van Yorin FM-DJ Robert Jensen.

– Almere kan de danszender ID&T eindelijk op de kabel, via 105.4 MHz, ontvangen.

2005

– Sky Radio brengt het nieuws een tweetal minuten voor het tijdsein. Zo wil men de val van het marktaandeel afremmen. Hiermee treedt het commerciële radiostation in de voetsporen van Noordzee FM dat al eerder een dergelijke wijziging doorvoerde.

– Adam Curry start een mp3- radiostation. Hiervoor lanceerde hij met zijn zakenpartner Ron Bloom de website ‘Podshow.com’. Zo wil hij een centrale plaats creëren waar luisteraars, adverteerders en programmamakers elkaar kunnen vinden.

2006

RTL verloor in 2005 tot acht miljoen euro aan haar radio-activiteiten. Toch is dit zeven miljoen minder dan in 2004. RTL wil zich nu op de verdere ontwikkeling van RTLFM richten.

2007

– Radio 2 blijft met 13,5% ,volgens de laatste meting van de luistercijfers, marktleider. Radio 538 (10,5%) en Sky Radio (9,4%) zijn de nummers twee en drie. Qmusic, Veronica en Slam!FM boeken winst.

– John de Mol overweegt om samen met Mediaset, de maatschappij van de voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi, een bod op Endemol uit te brengen. De maatschappij is voorlopig nog eigendom van Telefonica.

1922: Verenigde Staten

WGB in Atlanta start als eerste middengolfstation voor het zuidelijke deel van het land.

1968: Nieuw Zeeland

De MV Tiri II van Radio Hauraki mag de haven, na de nodige werkzaamheden, verlaten zodat het station snel terug keert.

2003: Frankrijk

In het Lariboisière-ziekenhuis van Parijs is op vrijdag 14 maart Jean-Luc Lagardère overleden. Hij was de voorzitter van de Mediagroep Lagardère. Die bezit in Frankrijk drie nationale radionetwerken: Europe 1, Europe 2 en RFM. Ook in het buitenland is de groep actief via Lagardere Active Radio International.

2006: Denemarken

TV2 toont concrete interesse voor het vrijgekomen FM5-kavel. Men wil na de goedkeuring van het ingediende dossier de plaats van Skyradio innemen.

1967

Een storm bezorgde op 22 februari veel schade aan de Laissez Faire van Radio Dolfijn en Britain Radio. Na de noodzakelijke werken in Zaandam kan men weer uitzenden. Britain Radio verandert echter van naam en heet nu Radio 355, Radio Dolfijn wordt Radio 227.

1976

Na Engeland en Schotland maakt ook Noord-Ierland kennis met een lokale onafhankelijke radio. In Belfast begint Radio Downtown met de officiële programmering.

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie

Twee jaar geleden vandaag bij RadioVisie


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het radiodagboek van 24 oktober – 296 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Apple start met een live stream van muziekvideo’s

Maar hebben we echt een nieuwe MTV nodig? Om maar meteen het antwoord te geven Lees verder

Blad 634: Nostalgie, Rush Limbaugh & Tenerife (video)

Het optellen is afgelopen, het aftellen van de 80s Top 880 bij Nostalgie kan beginnen. Lees verder

Het radiodagboek van 21 oktober – 293 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 20 oktober – 292 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 19 oktober – 291 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 18 oktober – 290 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 17 oktober – 289 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in archieven, commercieel, deejays, frankrijk, groot-brittannië, lokale radio, luistercijfers, middengolf, nederland, netwerkradio, offshore, tv
Blad 436: PROS, Corona-jingles en RMC (video’s)

Corona doet ‘Lokale Helden’ tandje bijsteken

Het is vandaag 14 maart… 1980 (audio)

2004: Radiomaker Eric Hofman weg bij televisie

Het radiodagboek van 14 maart – 074 (video)

Blad 435: Mi Amigo, Willy en Klara (video)

Sluiten