RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Het Radiodagboek van 15 juli

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2020.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1973: Na een twee uur durende testuitzending waarin uitsluitend nummers van de Fab Four – The Beatles – gedraaid worden, beginnen stipt op het middaguur de officiële uitzendingen van Radio Atlantis. Een 25-jarige zakenman uit het Oost-Vlaamse plaatsje Adegem, Adriaan Van Landschoot heeft voor drie maanden het zendschip van Radio Caroline, de MV Mi Amigo, gehuurd. Daarvoor mag hij gedurende dertien uur per dag, de zware hoofdzender gebruiken. De studio’s van de nieuwe Vlaamse zeezender, waar alle programma’s op voorhand worden opgenomen, bevinden zich in het Nederlandse plaatsje Oostburg, vlak bij Sluis en dus over de grens met West-Vlaanderen. In nauwelijks enkele uren staat de complete Vlaamse radiowereld op zijn kop.

1978: Dick Verheul keert terug aan boord van de ‘MV Mi Amigo’.

1981: Bij een inval in een appartement te Wenduine na een klacht van drie Oostendse radios neemt het parket van Brugge een zender van 50 W en de studioapparatuur van Radio Contact in beslag. De programma’s met onder meer Luc De Groot en Danny De Bruyn werden in een studio aan zee opgenomen. Deze belandden vervolgens via een koerier in de Brusselse studio om uitgezonden te worden.  

2000: Radio Donna start online.

2002: Tony Mary wordt door minister voor Media Dirk Van Mechelen als de nieuwe baas van de VRT voorgesteld.

2003: 

– De Waalse minister voor Media Daniël Ducarme onthult dat men op 3/9/2003 op federaal niveau over het frequentieplan zal onderhandelen.

– Kristien Moers verlaat Qmusic en trekt naar de redactie van het VRT- programma ‘Het Swingpaleis’.

2005: 

– De voormalige oprichters van 4FM, Wim Weetjes en Stefan Ackermans kondigen de komst van het interactieve Life Tv aan. De start is in 2006 voorzien.

– Extra Gold in West-Vlaanderen wordt met Rudi Van Vlaanderen en met Dirk De Vries versterkt. Het muziekbestand is tevens aangepast in een zoveelste poging om het station op de rails te krijgen.

2015: Sam De Bruyn ruilt in september 2015 Studio Brussel voor Qmusic om.

2016: Zen FM uit Gent, dat hoofdzakelijk loungemuziek brengt, test samen met de VBRO, Radio Maria, Club FM, Radio Stad, TOPradio, Family Radio en BBC World via DAB+.

2020: Mediaminister Benjamin Dalle (‘CD&V’) zal in totaal slechts 161.250 euro uit het coronanoodfonds aan de 126 lokale radio’s besteden. Het gaat om telkens 1.250 euro per station. De vier netwerkradio’s ontvangen elk 6.250 euro ter compensatie voor de mindere inkomsten.

1967: De ‘Tipparade’ start bij Radio Veronica. Rob Out stelt twintig platen voor die een kans op een notering in de ‘Top 40’ maken.

1974: Acteur Piet Römer, de hoofdrolspeler in de bekende tv-serie ‘Baantjer’ stopt bij Radio Noordzee Internationaal op de ‘Mebo II’. Hij scoorde ook hits met onder meer ‘Het Zal Je Kind Maar Wezen’.

1994: Holland FM met studios op de ‘MV Communicator’ van Laser 558 neemt de AM 828 kHz in Heinenoord bij Rotterdam in gebruik. 

1999:  Q Radio schakelt, wegens nijpend geldgebrek, de AM-zender op de MV Communicator uit. Directeur Peter Jansen is onvindbaar. Het station is enkel nog met non-stop muziek via de kabel te beluisteren.  

2005: Juize FM, dat qua populariteit een enorme sprong voorwaarts maakte, start op maandag 18 juli met gesproken programma’s. Niels Hoogland, de rappers EZ-Life, Negativ en de Marokkaans-Nederlandse rapper Ali B. maken deel uit van de herschikte programmering.


1967: De anti-zeezenderswet ‘The Marine Offences Act’ wordt in het Lagerhuis goed gekeurd. Alle Engelse zeezenders moeten op 15/8/1967 stoppen.

1974: De onafhankelijke radiostations schieten als paddenstoelen uit de grond. De regio rond Wyne en Tear krijgt Radio Metro.

1957: Groot Hertogdom Luxemburg

Peter Perleberg opent om 13.00 uur de Duitse Radio Luxembourg op 208 m AM 1440 kHz. De eerste shows lopen tot 18.30 uur.

1968: Mallorca

Radio Popular op Mallorca zendt dagelijks opgenomen vakantieshows van Radio Veronica met Robbie Dale, Joost den Draaijer en Rob Out via AM en FM uit. Deze werden door de luchtvaartmaatschappij ‘Martinair’, in ruil voor publiciteit, gratis vanuit Hilversum bezorgd.

1981: Frankrijk

NRJ start om 13.00 uur. Het station zal zeer snel bij de jongeren scoren.

1998: Japan:

De mediagigant ‘NHK’ en Radio France International werken samen.

RadioVisie op deze dag in 2021

RadioVisie op deze dag in 2020

RadioVisie op deze dag in 2019

RadioVisie op deze dag in 2018


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 14 juli

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 13 juli

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 17 juli

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 16 juli

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan De geschiedenis heeft haar rechten. Die van Lees verder

Het Radiodagboek van 19 mei

Vandaag in 1960: Alan Freed wordt door de politie van New York opgepakt en beschuldigd Lees verder

Het Radiodagboek van 18 mei

Vandaag in 1960: De nieuwe omroepwet voorziet de stichting van twee uitzendinstituten namelijk de BRT Lees verder

Nostalgie straks ook in Denemarken? (video)

Het van origine Bauer Media-concern heeft concurrentie gekregen uit Franse hoek bij de herverdeling van Lees verder

Het Radiodagboek van 17 mei

Vandaag in 1988: Mike Smith brengt voor de laatste keer de 'BBC Radio 1 Breakfast Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x