fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Het radiodagboek van 15 januari – 015 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de ‘kop’ verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

2003

– De afdelingen van Qmusic in Egem en in Brugge kampen met technische moeilijkheden. Het linkerkanaal van de stereo valt weg. Tegen 09:00 uur is het euvel verholpen.

– De Vlaamse Mediamaatschappij sleutelt aan het project Jim FM. Men kondigt de mogelijke komst van twee presentatoren van het gelijknamige tv-station aan.

– Technische moeilijkheden leiden tot een tijdelijke onderbreking van Radio Contact en Contact 2.

2004

– De Commissie media van het Vlaamse parlement debatteert over de erkenningen van de lokale radio’s. Er wordt vooral naar het Waalse frequentieplan gepeild. De Franstalige politici bevestigen dat ze geen enkel bezwaar hebben tegen een Vlaamse verdeling van de etherfrequenties. Men vergadert tevens over de billijke vergoeding en de gevolgen ervan voor de leefbaarheid van de lokale stations.

– C-Dance pakt met een sterk signaal uit op 105.3 MHz, de frequentie van Radio Reynaert in het Waasland.

– Het kleine netwerk Nostalgie vernieuwt de programmering. Koen Vervremd wordt de ochtendpresentator terwijl Peter Benoot en Peter De Wit de middag en de avond vullen.

2005

Radio Nostalgie start testuitzendingen in Gent via 106.4 MHz.

2006

– Radio FG, de Franse house- en technozender start in België. Via het netwerk van het Waalse Radio Contact Plus wordt dagelijks een DJ-set van vier uur voorgesteld.

– Door een beslissing van het Vlaamse Commissariaat voor de Media moet Radio Contact Vlaanderen dagelijks drie uur regionale programma’s verzorgen. De ontkoppelingen worden daarom tussen 11:00 en 14:00 uur gepland. Tijdens het weekend komt de streekgebonden actualiteit tussen 07:00 en 08:00 uur en tussen 18:00 en 20:00 uur aan bod.

2007
 
De gesproken programma’s van de Brusselse Franstalige stadsradio BX worden voor non-stop muziek omgeruild. De ultieme aanloop naar de fusie met Contact 2 begint.


1974

In de Nederlandse Eerste Kamer starten de debatten over de ondertekening van het Verdrag van Straatsburg dat op 31 augustus 1974 het einde voor Veronica en Noordzee zal inluiden.

1977

Het vertrek van de Mebo-schepen uit Nederland verloopt niet vlekkeloos. De Mebo II botst met een ander vaartuig. De eigenaren verhinderen, door een financiële regeling, dat de minivloot aan de ketting belandt.

1979

Twaalf mensen van de Gemeentepolitie, de Rijkspolitie te water en de Radiocontroledienst van de PTT doorzoeken de Scheveningen 54, het zendschip van Radio Delmare. De zendapparatuur en de drie opvarenden worden aangehouden. Het zijn de 25-jarige monteur L.V. (zonder vaste woon- of verblijfplaats), de 22-jarige technicus F.W. van D. en de uit Antwerpen afkomstige J.A.M.J. van H. Volgens een woordvoerder lag het schip binnen Nederlands grondgebied.

1985

Radio Monique en Radio Caroline hernemen, na een bijzonder lange onderbreking van twaalf dagen, de uitzendingen. Tijdens een gemeenschappelijke persverklaring wordt duidelijk dat de lange afwezigheid aan de grondige schoonmaakbeurt op de MV Ross Revenge te wijten was.

1989
 
Krijn Torringa, bekend van het AVRO-programma Hollands Glorie bij Radio 3, presenteert tweemaal per week op de zeezender Radio 819 een programma waarbij de Nederlandse muziek centraal staat.

1991

Henk Westbroek, de voormalige zanger bij de Utrechtse popgroep Het Goede Doel begint bij Radio 3. Hij presenteert voor de VARA tussen 12:00 en 14:00 uur Denk Aan Henk.

1993

De ex-zeezender Radio Monique maakt, mits een marathonuitzending, een comeback via de Astra-satelliet.

1998 

De MV Communicator, die Veronica voor de middengolf-uitzendingen gebruikte, wordt aan Quality Radio verkocht. Terwijl de hitradio van de Holland Mediagroep enkel nog op FM te ontvangen is, nemen Q Radio en Arrow Classic Rock de frequenties 1224 en 828 kHz over.

2001
 
Zanger, cabaretier en presentator Paul de Leeuw begeleidt Nederland elke maandagmorgen tussen 06:00 en 09:00 uur via Radio 3FM naar het werk.


1963 


De MV Mi Amigo verlaat Engeland en vaart naar het Amerikaanse Galveston. Daar wordt nieuwe zendapparatuur aan boord geïnstalleerd.

2007

UTV, dat onder meer het middengolfstation Talksport bezit en de Scottish mediagroep, de bezitter van Virgin Radio, hervatten de besprekingen over een mogelijke fusie. In 2006 zaten beide maatschappijen al rond de tafel om een verregaande samenwerking door te drukken, maar de verdeling van de aandelen dwarsboomde een finaal akkoord.

1953

Harry Truman is de eerste Amerikaanse president die zijn afscheidstoespraak via de radio brengt.

2007

Een groot aantal Amerikaanse radiostations dat tijdens de voorbije weken uitsluitend kersthits uitzond, zag het marktaandeel stijgen. WNIC in Detroit klom van 3,1% naar 6,5%. Lite FM, nummer één in New York City, veerde van 6,0% naar 7,1% op. KOST 1035 in Los Angeles scoorde 4,1%, een winst van 0,8%.

1924: Zweden

Om 18:30 uur begint het eerste Zweedse radiostation in Göteborg onder leiding van K.G. Eliasson.

1951: Groot Hertogdom Luxemburg

Radio Luxemburg ondergaat een complete restyling en start met een vermogen van 150 kW op 208 meter met Duitse, Nederlandstalige en Engelse programma’s.

1965: Zweden


De Zweedse directrice van de zeezender Radio Syd, Britt Wadner (foto bovenaan) bezoekt de studio’s van Radio Veronica. Samen met eigenaar Bull Verweij poseert ze voor een fotograaf van de krant De Telegraaf.

1991: Israël

Het land krijgt met Radio 1 een nieuwe zeezender.

2000: Frankrijk

NRJ-directeur Alain Weil kondigt de introductie van zijn groep Sogetec op de Parijse beurs aan. Met 300 websites en een zakencijfer van 73 miljoen francs in 1999, is de privé leverancier van zendapparatuur, de grootste na TDF. Het latere Towercast wil zich tevens op digitale radio en televisie richten. 

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie

Twee jaar geleden vandaag bij RadioVisie


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het radiodagboek van 23 februari – 054 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 22 februari – 053 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 20 februari – 051 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Luistercijfers Wallonië: Nostalgie en VivaCité winnaars najaar 2019

Het verblijf van Radio Contact aan de top van CIM-RAM luistercijfers voor Wallonië en (Franstalig) Lees verder

Brandy-contract met Contact

BRANDY, de Brusselse jingle-producent is behoorlijk in het nieuws de voorbije dagen. Gekozen om de Lees verder

Het radiodagboek van 18 februari – 049 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 17 februari – 048 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Eric Laforge zal nooit meer rocken bij Classic 21 (video)

Alweer triest nieuws uit de radiowereld. Eric Laforge, presentator op Classic 21, is deze nacht Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in archieven, commercieel, deejays, frankrijk, groot-brittannië, lokale radio, luistercijfers, nederland, netwerkradio, offshore, usa, vrt
Blad 383: Extra Gold, Pirate Act, Braem (audio)

VRT-radio heeft de reiskoorts te pakken

Ook NPO Radio 5 ‘biept’ niet meer (video)

BBC zet nogmaals lokale AM-zenders uit

Groen Licht – 17 (video & audio)

Het is vandaag 14 januari… 1977 (audio)

Sluiten