fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Het radiodagboek van 15 december – 348 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de ‘kop’ verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1938

In twee akoestisch aangepaste torens van het Nationale Omroepgebouw te Elsene (foto) worden zes studio’s en een zaal voor optredens geïnstalleerd. Het zou daar mee uitgroeien tot het mooiste en meest efficiënte ‘radiohuis’ van Europa.

2003

– De raad van bestuur van de VRT zet het licht op groen voor een apart sportnet. Hett kanaal zal in principe van 24 mei tot 12 september 2004 de ‘moeder aller sportzomers’ uitgebreid in beeld brengen.

– Inbrekers bij Radio Royaal in Hamont-Hachtel stelen een grote hoeveelheid apparatuur en de zender van 4FM.

– De kersverse mediaminister van Wallonië, Daniël Ducarme wordt in het Waalse parlement voor de tweede keer ondervraagd door Denis Grimbergs over de gang van zaken in verband met het nieuwe frequentieplan. De beleidsman weigert echter op de details in te gaan.

2005

Het BIPT ontvangt 115 klachten van storingen tussen de diverse gemeenschappen. In Vlaanderen dienden 87 stations een klacht in. Vanuit Wallonië kwamen er 27 vaststellingen.

2006

Niet minder dan 514.800 mensen keken, volgens een onderzoek van de RTBF naar het nepjournaal over de Vlaamse onafhankelijkheid. De telefooncentrale van de Franstalige omroep kreeg 31.368 telefoontjes en 21.338 smsjes. Daarvan reageerde 55% op de uitzending en 45% op het debat. Gedelegeerd bestuurder van de RTBF Jean-Paul Phillipot, blijft achter de omstreden uitzending staan. De Waalse mediaminister Fadila Laanan kondigt onderzoeken aan.


1978

Door het uitlekken van de plannen van Ronan O’Rahilly om de MV Mi Amigo aan de organisatie van Radio Delmare te verhuren, dreigt mede-eigenaar Sylvain Tack om het schip naar een haven te slepen. Bovendien kunnen de barre omstandigheden aan boord de veiligheid van de medewerkers niet meer garanderen.

1984

Radio Monique Internationaal voert een nieuwe testuitzending op 963 kHz uit. Ad Roberts werkt zich uit de naad om de studio op tijd klaar te hebben.

2003

– Het bestuur van de Nederlandse regionale RTV West beraadt zich over juridische stappen die men tegen ex-directeur Jeroen Soer kan ondernemen. Uit een zopas bekend gemaakt rapport blijkt dat het dreigende faillissement voor een deel door het wanbeleid van Soer veroorzaakt werd.

– Dieven stelen de zender van ID&T in Hoorn. De maatschappij Nozema plaats een nieuwe krachtbron waardoor men in Noord-Holland snel opnieuw via 99.6 MHz kan luisteren.

– Chiel Montagne richt de Montagne Omroep op die Nederlandstalige artiesten wil verdedigen. Men wil voor 1 maart 2004 vijftigduizend leden werven om in 2005 tot het publieke bestel toegelaten te worden.

2004

– Enkele medewerkers van het failliete Radio 192 werken aan een opvolger. Via het internet wil men Radio Mi Amigo 192 starten.

– Jente Kater krijgt geen contractverlenging bij Radio Veronica. Dit heeft te maken met een aantal besparingen waarbij de nachtprogramma’s geviseerd worden.

2005

– De vrijgegeven luistercijfers voor de maanden oktober en november laten geen grote verschuivingen zien. Radio 538 blijft met 11,9% autoritair marktleider. Qmusic stijgt 0,3% en scoort 4,1% terwijl ook Sky Radio en 3FM vooruitgang boeken met respectievelijk 0,1% en 0,2%.

– Slam!FM past het format aan. De jingles, de vormgeving en de programmering worden verfijnd.

2006

– Talpa TV, dat na talrijke gerechtelijke procedures de naam Tien overnam, start een continue programmering. Tijdens de daguren zijn er talrijke spelletjes te zien.

– BNN stopt met ‘Top Of The Pops’. Het bekende BBC-programma hield het in Engeland tijdens de zomer ook al voor bekeken.


1986

Paul Dean kondigt om 12:58 uur een tijdelijke onderbreking van de uitzendingen van Laser Hot Hits op 576 kHz aan. Het slechte weer op de Noordzee, waarbij de storm windkracht 11 haalde, had de werkomstandigheden onmogelijk gemaakt.

2002

– De BBC World Service bestaat zeventig jaar.

– Tony Blackburn verlaat na vijftien jaar trouwe dienst Capital Gold en gaat bij het netwerk Classic Gold aan de slag. Daar zal hij het ochtendprogramma verzorgen.

2003: Duitsland

Om de aanwezigheid in de Duitse stad Bremen te versterken, sluit NRJ een contract met Radio Wier Von Hir, dat via 89.8 en 104.3 MHz zowat 1,6 miljoen mensen bereikt.

2005: Verenigde Staten

Infinity Radio gaat als CBS Radio verder. Dit is een gevolg van een herstructurering bij het moederbedrijf Viacom waarbij diverse afdelingen gescheiden worden. CBS wil aandacht schenken aan het brengen van radio via het internet, dit in navolging van WCBS Newsradio 880.

2006: Frankrijk

Arthur, die eind februari 2006 onverwacht zijn namiddagprogramma bij Europe 2 staakte, kondigt tijdens het dagelijkse mediamagazine van Jean-Marc Morandini op Europe 1, zijn terugkeer bij het popstation aan.

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie

Twee jaar geleden vandaag bij RadioVisie


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Blad 508: Radiowebsites, Wonderland, Minerva (audio & video)

Lekker weer. Verlengd weekend. En de wereld die nog steeds enkele versnellingen trager draait. Soms Lees verder

Blad 507: Festivals, Radio 5 en Nostalgie (audio)

U kan niet naar het festival, dan komt het festival tot bij u (in Wallonië)Een Lees verder

NRJ: Online-reclame verschillend van FM-spots

Er wordt steeds meer digitaal geluisterd. Ook in Wallonië. Via DAB+ en online. Volgens de Lees verder

Het radiodagboek van 27 mei – 148 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Wallonië: online radio maakt enorme sprong door lockdown

Tijdens de lockdown nam in Franstalig België het online naar de radio luisteren, zowel naar Lees verder

Het radiodagboek van 25 mei (146)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 24 mei – 145 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 23 mei – 144 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in archieven, commercieel, frankrijk, groot-brittannië, internetradio, lokale radio, luistercijfers, offshore, tv, usa, vrt
Blad 358: Joe, fake news en NRJ (video)

Schoon volk bij Belgodyssee (in beeld)

Het is vandaag 14 december… 1975 (audio)

1998: S&SI – what’s in a name? (audio)

Het radiodagboek van 14 december – 347 (video)

Radio Star: nu digitaal (vanuit de kelder)

Sluiten