RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Het Radiodagboek van 15 december

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2020.

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

1938: In twee akoestisch aangepaste torens van het Nationale Omroepgebouw te Elsene worden zes studio’s en een zaal voor optredens geïnstalleerd. Het zou daar mee uitgroeien tot het mooiste en meest efficiënte ‘radiohuis’ van Europa.

1978: Door het uitlekken van de plannen van Ronan O’Rahilly om de ‘MV Mi Amigo’ aan de organisatie van Radio Delmare te verhuren, dreigt mede-eigenaar Sylvain Tack om het schip naar een haven te laten slepen. Bovendien kunnen de barre omstandigheden aan boord de veiligheid van de medewerkers niet meer garanderen.

2003: 

– De Raad van Bestuur van de VRT keurt een apart sportnet op de televisie goed. Dat zal van 24/5/2004 tot 12/9/2004 de ‘moeder aller sportzomers’ uitgebreid brengen.

– Inbrekers bij Radio Royaal in Hamont-Hachtel stelen een grote hoeveelheid apparatuur en de zender van 4FM.

2005: Het ‘BIPT’ krijgt 115 klachten over storingen. In Vlaanderen dienden 87 stations een klacht in. Vanuit Wallonië komen er 27 vaststellingen. 

2019: Vivacité (RTBF) schakelt bij de jaarlijkse actie tegen kinderarmoede een versnelling hoger. De live uitgezonden veiling van onder meer de gouden CD ‘Courage’ plus tickets voor een concert van Céline Dion in Wenen tot een bezoek aan Eden Hazard bij Real Madrid levert 51.044 euro op.

2020: ‘Radio Z’, dat dertig onafhankelijke Waalse en Brusselse radiostations telt, probeert de beslissing van de Franse Gemeenschap om de steun voor DAB+ te verminderen, terug te draaien. Men vraagt om hulp van de overheid en ook om vereenvoudigde digitale uitzendprocedures.

1976: De ‘VOO’ (‘Veronica Omroep Organisatie’) vraagt voor de tweede keer de status van C-omroep aan. 

1984: Radio Monique test weer op AM 963 kHz. Ad Roberts werkt om de extra studio op tijd klaar te hebben.

2003: 

– Het regionale RTV-West beraadt zich over juridische stappen tegen ex-directeur Jeroen Soer. Uit het verleden week bekend gemaakt rapport blijkt dat het dreigende faillissement deels door het wanbeleid van de ‘VARA’ directeur werd veroorzaakt.

– Dieven stelen de zender in Hoorn van ID&T. De maatschappij ‘Nozema’ helpt het station uit de nood zodat men in Noord-Holland opnieuw via 99,6 MHz kan luisteren.

2004: 

– Enkele medewerkers van het failliete Radio 192 willen online Radio Mi Amigo 192 starten.

– Jente Kater krijgt door de besparingen op de nachtprogramma’s geen contractverlenging bij Radio Veronica.

2005: De luistercijfers van het Bureau ‘Intomart’ van oktober 2005 tot en met november 2005 geven kleine verschuivingen. Radio 538 is met 11,9% marktleider. Qmusic stijgt met 0,3% en scoort 4,1%. Sky Radio en 3FM gaan vooruit met 0,1% en 0,2%.

2002: Verenigd Koninkrijk 

– De BBC World Service bestaat 70 jaar. 

– Tony Blackburn vertrekt na 15 jaar bij Capital Gold. Hij gaat de ochtendshow presenteren bij het netwerk Classic Gold.

2003: Frankrijk/Duitsland

Om de aanwezigheid in de Duitse havenstad Bremen te versterken, sluit NRJ een contract met Radio Wier Von Hir, dat via 89,8 MHz en op 104,3 MHz zowat 1,6 miljoen mensen bereikt.

2005: Verenigde Staten 

‘Infinity Radio’ wordt door een herstructurering van Viacom ‘CBS Radio’. CBS wil het brengen van radio online promoten in navolging van WCBS Newsradio 880.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Blikvangers op deze dag

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx