RadioVisie

  • .
    .

Het Radiodagboek van 14 september

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Ook dit had in jouw geschiedenisboek moeten staan

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2020.

1944: Door een wet worden de uitzendingen van het NIR (‘Nationaal Instituut voor de Radio’) hervat. Deze waren in 1940 bij het begin van de Tweede Wereldoorlog gestopt. Bovendien krijgt het NIR de bevoegdheid om gewestelijke omroepen op te richten. De vooroorlogse regionale privé stations ‘Radio Kerkske’, bijnaam van ‘Radio ON4ED’ (Antwerpen), de Kortrijkse ‘WVRO’ (West-Vlaamsche Radio Omroep), ‘Radio Vlaanderen’ (Gent) en het Diestse ‘Radio Loksbergen’ verliezen hun vergunning.

1976: Het rommelt bij Radio Mi Amigo. Er is een groot meningsverschil tussen presentatrice Michelle en Sylvain Tack over de verantwoordelijkheid van de werkgever tegenover zijn personeel. Ook Stan Haag overweegt om te vertrekken. Peter Van Dam volgt Joop Verhoof als programmaleider op.

1979: 

– Er komt geen einde aan de moeilijkheden op de ‘MS Magdalena’ van Radio Mi Amigo. Het anker, dat zich over de zeebodem blijft verplaatsen, zorgt er voor dat het vaartuig nog  eens 10 mijlen wordt verplaatst.

– De 50 kW-zender op de ‘MV Mi Amigo’ sneuvelt om 9.30 uur. Radio Caroline wordt gedwongen om met de 10 kW-reservezender te werken.

1998: ‘Family Radio’, het tweede netwerk van de groep rond Radio Contact start. Alle 35 stations zullen in oktober het signaal overnemen.

2001: De drie studio’s van het toekomstige Qmusic in Vilvoorde zijn klaar. Carl Schmitz (ex-NRJ) en Bart-Jan De Praetere (ex-Radio Mango) worden bij het landelijke station gevoegd.

2017: De namen van de vier erkende netwerken lekken één dag te vroeg uit. Het zijn ‘SBS Belgium’, VBRO voor hoofdzakelijk Vlaamse muziek, Hit FM en Stadsradio Vlaanderen. TOPradio, dat verrassend buiten de prijzen valt, trekt naar de Raad van State.

1979: Drie personen, die Radio Delmare poogden te bevoorraden, worden bij een verkeerscontrole rond Brielle door de politie gevat. Geluidsbanden, cassettes, zenderonderdelen en proviand voor de bemanning worden in beslag genomen.

1987: Het Finse station YLEIS verhoogt het zendvermogen op AM 963 kHz tot 600 kW. Dit betekent dus enorme problemen voor de zeezender Radio Monique, die op de ‘Ross Revenge’ van de 50 kW zender op deze frequentie gebruik maakt.

1962: Het ex-zendschip van Radio Nord, de ‘MV Magda Maria’ en inmiddels de ‘MV Mi Amigo’, komt ten noorden van het Britse oorlogsfort ‘Shivering Sands’ in de Theemsmonding aan. Twee ‘clans’ willen het begeerde schip kopen. De Ier Ronan O’Rahilly, Majoor Oliver Smedley, geldschieters en Allan Crawford smeden radioplannen.

1972: Paul May stopt bij Radio Northsea International op de ‘Mebo II’.

1975: Radio Caroline vraagt via 388 m (AM 773 kHz) en op 259 m (AM 1187 kHz) hulp voor een zeilschip in moeilijkheden. 

2005: Duitsland

24 kandidaten melden zich bij de ‘Duitse Mediaraad van Berlijn en van Brandenburg’ voor de vergunning van de frequenties 87,9 MHz en 104,1 MHz. De eerste frequentie werd gedeeld door ‘The Voice Of America’ en het rockstation Star FM. 104,1 MHz werd aanvankelijk voor het volgen van evenementen en voor de DAB-uitzendingen gebruikt. 

2005: Verenigde Staten

De luistercijfers van de zomer leveren in New York een verrassing op. Lite FM 106,7 moet de koppositie delen met Kiss FM, dat zachte r&b draait. Het aandeel van WKRS steeg met maar liefst 0,7% tot 5,5%. Z100 deelt met de sportzender WINS1010 de zesde plaats. Beiden halen 4%. Het oldiesstation WCBS FM, sins eerder dit jaar Jack FM werd, betaalt een dure prijs. Het marktaandeel tuimelt van 3% naar 1,7%.

RadioVisie op deze dag in 2021

RadioVisie op deze dag in 2020

RadioVisie op deze dag in 2019

RadioVisie op deze dag in 2018


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Radiodagboek van 16 september

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 15 september

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 13 september

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 12 september

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter Lees verder

Het Radiodagboek van 30 juni

Vandaag in 2006: In Nederland beslist het College voor het Bedrijfsleven dat RTL FM op Lees verder

Het Radiodagboek van 29 juni

Vandaag in 1994: Het Franse netwerk 'NRJ' opent een eerste station in Brussel.

Het Radiodagboek van 28 juni

Vandaag in 1973: De Nederlandse Tweede Kamer stemt na een debat van 3 dagen over Lees verder

Het Radiodagboek van 27 juni

Vandaag in 1977: Het eerste gedrukte maandblad van RadioVisie verschijnt als opvolger van Baffle.

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx