fbpx

RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Het radiodagboek van 14 september – 257 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in de ‘kop’ verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.

1944

De uitzendingen van het Nationaal Instituut voor de Radio of NIR worden hervat. Deze waren in 1940, na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog gestopt. Bovendien krijgt het NIR de bevoegdheid om gewestelijke omroepen op te richten. De vooroorlogse regionale privé stations Radio Kerkske – ON4ED uit Antwerpen, de WVRO of West Vlaamsche Radio Omroep uit Kortrijk, Radio Vlaanderen uit Gent en Radio Loksbergen uit Diest krijgen geen verlenging van hun vergunning.

1976

Het rommelt bij Radio Mi Amigo. Tussen presentatrice Michelle en eigenaar Sylvain Tack is er een meningsverschil gerezen over de verantwoordelijkheid van de werkgever tegenover zijn personeel. Ook Stan Haag overweegt om de zeezender te verlaten. Peter Van Dam volgt Joop Verhoof als programmaleider op.

1979

Er komt maar geen einde aan de moeilijkheden op de MS Magdalena van Radio Mi Amigo. Het anker dat zich over de zeebodem blijft verplaatsen, zorgt er voor dat het vaartuig nog maar eens tien mijl opschuift.

1998

De officiële uitzendingen van FamilyRadio, het tweede netwerk van Radio Contact, starten. In oktober zullen alle 35 aangesloten stations het signaal overnemen.

2000

Kabelradio Magdalena besluit om door het grote succes, de opnames die gemaakt werden tijdens de Mi Amigo revival te herhalen. Alle uitzendingen van 30 september en 1 oktober worden vanaf 6 oktober elke vrijdagavond tussen 19:00 en 20:00 uur opnieuw uitgezonden.

2001

– Het Donna-gehalte bij Qmusic wordt nog groter door de aanwerving van Alexandra Potvin (foto bovenaan). Zij komt op vraag van de radioverantwoordelijke van de Vlaamse Mediamaatschappij, Bert Geenen. Potvin wordt bij Donna door haar ex-vriendin Yasmine vervangen.

– De terreuraanslagen in New York en in Washington zorgen voor uitstel van het jubileumfeest voor tien jaar Bruxelles Capitale. Het licht- en klankspektakel van de RTBF wordt naar een latere datum verschoven.

2004

– De lokale uitzendingen van BFM beginnen om 07:00 uur. De uitbreiding van het programmapakket komt er vanwege het toenemend aantal luisteraars.

– Het regionale FM Limburg start via de kabel. In een volgende fase worden de krachtige FM-frequenties 103.0 MHz, 92.8 MHz, 94.8 MHz en 96.9 MHz geactiveerd.

2005

C-Dance keert terug op de frequentie van Radio Internationaal in Kaprijke op 107.2 MHz. De samenwerking was enkele maanden eerder gestopt.

2006

– Mediaminister Geert Bourgeois zegt dat topman Tony Mary, door het dagvaarden van de Raad van Bestuur van de VRT en de Vlaamse regering een onhoudbare situatie creëerde. Daarom stelt hij de regering voor om de bevoegdheden te herstellen.

– Bij de Waalse commerciële radiostations neemt het ongenoegen toe over het akkoord tussen de Franstalige deelregering en de RTBF. Zo krijgt de publieke omroep tijdelijk en zonder verder onderzoek 28 nieuwe frequenties voor Pure FM en Vivacité. De commerciële sector toont zich tevens bezorgd over het feit dat meer dan de helft van de beschikbare digitale frequenties aan de RTBF is toegewezen. Minister voor media Fadila Laanan stelt een overgangsfase voor.

– De start van de Waalse Radioacademie wordt wegens een matige belangstelling naar 3 oktober verschoven.

– De uitzendingen van Radio Contact + worden totaal onverwacht door de DJ-sets van FG DJ Radio vervangen. Presentator Ricky Fox, de fans en de luisteraars reageren verbolgen.

1979

Drie personen die de zeezender Radio Delmare poogden te bevoorraden, worden tijdens een verkeerscontrole bij het Nederlandse Brielle door de politie ingerekend. Geluidsbanden, cassettes, zenderonderdelen en eten voor de bemanning worden in beslag genomen.

2001

Wim Rigter presenteert vanuit zijn ziekbed voor de allerlaatste keer ‘Arbeidsvitaminen’ tijdens een ‘Surprise Pyjama Party’ op 3FM. Onder andere de Poema’s komen langs voor een gezellige babbel.

2004

Noordzee FM blijft het Nederlandse muziek- en entertainment-station. Om de interactiviteit met de fans te bevorderen wordt een aangepaste website voorgesteld.

2005

Mark van den Akker neemt afscheid van Yorin FM. De directie verlengde het contract met de presentator niet omdat zijn stijl niet meer paste bij het profiel van het station.

2006

– Sky Radio wordt opnieuw als kandidaat overnemer van RTL FM genoemd. Het non-stop muziekstation reageert niet op de toenemende geruchten.

– Talpa gaat het spelprogramma met Rob Stenders ‘Late Vermaak’ op het tv-scherm brengen. De luchtige quiz wordt door Eyeworks, de maatschappij van Reinout Oerlemans geproduceerd.

2005: Duitsland

Liefst 24 kandidaten melden zich bij de Mediaraad van Berlijn en van Brandenburg voor de vergunning van de frequenties 87.9 en 104.1 MHz. De eerste frequentie werd door The Voice Of America en het rockstation Star FM gedeeld. De 104.1 MHz werd aanvankelijk voor het live volgen van evenementen gebruikt maar de Mediaraad verlengde de vergunningen niet.

2005: Verenigde Staten  

De luistercijfers van de voorbije zomer leveren in New York een verrassing van formaat op. Lite FM 106.7 MHz moet de koppositie delen met Kiss FM, dat zachte R&B-muziek draait. Het aandeel van WKRS steeg met maar liefst 0,7% tot 5,5%. Z100 deelt met de sportzender WINS1010 de zesde plaats. Beiden scoren 4%. CBS FM, het oldies-station dat eerder dit jaar Jack FM werd, betaalde een dure prijs voor de omschakeling. Het marktaandeel tuimelde van 3% naar 1,7%.

Eén jaar geleden vandaag bij RadioVisie


Amptec
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het radiodagboek van 6 juli – 188 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

RTBF-radio moet verder met minder reclame

België is een land van twee snelheden. Al helemaal wat de radio betreft. ‘La radio Lees verder

Het radiodagboek van 5 juli – 187 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 4 juli – 186 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 1 juli – 183 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 28 juni – 180 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 532: A.J. Beirens, Zomerhit en CIM

A.J nog één keer in de nacht. Straks bij webradio KL85Samen aftellen naar Zomerhit, om Lees verder

Het radiodagboek van 27 juni – 179 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in archieven, commercieel, deejays, groot-brittannië, luistercijfers, middengolf, nederland, netwerkradio, offshore, tv, usa, vrt
Blad 265: Over ROS, Rob en Veronica (audio)

VRT wil Vlaanderen beter uitdragen, maar dat kost geld

Nostalgische column Hans Knot – 88 (audio)

2007: Mi Amigo klaar voor aanval op Radio 2

Het is vandaag 13 september… 1975 (audio)

Het radiodagboek van 13 september – 256 (video)

Sluiten