RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Het Radiodagboek van 14 september

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit is geschiedenis

1945: Door een wet worden de uitzendingen van het NIR (‘Nationaal Instituut voor de Radio’) hervat. Deze waren in 1940 bij het begin van de Tweede Wereldoorlog onderbroken. Het NIR mag ook gewestelijke omroepen oprichten. De vooroorlogse ‘Radio Kerkske’ (Antwerpen), de Kortrijkse ‘WVRO’ (West-Vlaamse Radio Omroep), ‘Radio Vlaanderen’ (Gent) en het Diestse ‘Radio Loksbergen’ verliezen hun vergunning. 

1976: Het rommelt bij Radio Mi Amigo. Er is een groot meningsverschil tussen Michelle en Sylvain Tack over de verantwoordelijkheid van de werkgever tegenover zijn personeel. Ook Stan Haag overweegt om te vertrekken. Peter Van Dam volgt Joop Verhoof als programmaleider op.

1979: Er komt geen einde aan de moeilijkheden op de ‘MS Magdalena’ van Radio Mi Amigo. Het anker, dat zich over de zeebodem blijft verplaatsen, zorgt er voor dat het vaartuig nog  eens 10 mijlen wordt verplaatst.

1998: ‘Family Radio’, het tweede netwerk van de groep rond Radio Contact start. Alle 35 stations zullen in oktober het signaal overnemen.

2001: De drie studio’s van het toekomstige Qmusic in Vilvoorde zijn klaar. Carl Schmitz (ex-NRJ) en Bart-Jan De Praetere (ex-Radio Mango) worden bij het landelijke station gevoegd.

2017: De namen van de vier erkende netwerken lekken één dag te vroeg uit. Het zijn ‘SBS Belgium’, VBRO voor hoofdzakelijk Vlaamse muziek, Hit FM en Stadsradio Vlaanderen. TOPradio, dat verrassend buiten de prijzen valt, trekt naar de Raad van State. 

1979: 

– Drie personen, die Radio Delmare poogden te bevoorraden, worden bij een verkeerscontrole rond Brielle door de politie gevat. Geluidsbanden, cassettes, zenderonderdelen en eten worden in beslag genomen.

– De 50 kW-zender op de ‘MV Mi Amigo’ sneuvelt om 9.30 uur. Radio Caroline wordt gedwongen om met de 10 kW-reservezender te werken.

1987: Het Finse station YLEIS verhoogt het zendvermogen op AM 963 kHz tot 600 kW. Dit betekent dus enorme problemen voor de zeezender Radio Monique, die op de ‘Ross Revenge’ van de 50 kW zender op deze frequentie gebruik maakt.

Heynen

2021: Barry Paf verlengt zijn contract met minstens drie jaar bij het landelijke 100% NL. Hij presenteert van maandag tot en met donderdag tussen 16:00 uur en 19:00 uur de ‘De Barry Paf Show’.

1962: Het ex-zendschip van Radio Nord, de ‘MV Magda Maria’ en inmiddels de ‘MV Mi Amigo’, komt ten noorden van het Britse oorlogsfort ‘Shivering Sands’ in de Theemsmonding aan. Twee ‘clans’ willen het begeerde schip kopen. De Ier Ronan O’Rahilly, Majoor Oliver Smedley, geldschieters en Allan Crawford smeden radioplannen.

1972: Paul May stopt bij Radio Northsea International op de ‘Mebo II’.

1975: Radio Caroline vraagt via 388 m (AM 773 kHz) en op 259 m (AM 1187 kHz) hulp voor een zeilschip in moeilijkheden. 

2005: Duitsland

24 kandidaten melden zich bij de ‘Duitse Mediaraad van Berlijn en van Brandenburg’ voor de vergunning van de frequenties 87,9 MHz en 104,1 MHz. De eerste frequentie werd gedeeld door ‘The Voice Of America’ en het rockstation Star FM. 104,1 MHz werd aanvankelijk voor het volgen van evenementen en voor de DAB-uitzendingen gebruikt. 

2005: Verenigde Staten

De luistercijfers van de zomer leveren in New York een verrassing op. Lite FM 106,7 moet de koppositie delen met Kiss FM, dat zachte r&b draait. Het aandeel van WKRS steeg met maar liefst 0,7% tot 5,5%. Z100 deelt met de sportzender WINS1010 de zesde plaats. Beiden halen 4%. Het oldiesstation WCBS FM, dat eerder dit jaar Jack FM werd, betaalt een dure prijs. Het marktaandeel tuimelt van 3% naar 1,7%.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Amptec
Recente radiodagboeken
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx