RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Het Radiodagboek van 14 november

De geschiedenis heeft haar rechten. Die van vroeger, maar ook de gebeurtenissen uit een recenter verleden. Daarom hebben we het Radiodagboek’ vernieuwd. Een hele stevige update. We gaan verder dan ooit terug in de tijd en sluiten zo dicht mogelijk aan bij het heden. Dit is de radiogeschiedenis zoals ze zich afspeelde tussen 1900 en 2022.

Ook dit is geschiedenis

1949: De Wereldomroep start met uitzendingen voor de missionarissen in het buitenland.

1976: ‘Tot elven op de koffie’ is nieuw tussen 10.00 uur en 11.00 uur bij Radio Mi Amigo. Lieven Colijn is de presentator.

1977: Een zware storm op de Noordzee veroorzaakt problemen met de zender van Radio Mi Amigo.

2000: Het radiodecreet als uitloper van de beleidsnota Media 2000-2004 van Minister Dirk van Mechelen, die twee landelijke commerciële radio’s op de FM-band mogelijk maakt, wordt goedgekeurd. Deze moeten wel door het Vlaams Commissariaat voor de Media erkend worden.

2002: De krant ‘Het Volk’ meldt dat het Vlaams parlementslid van het ‘CD&V’, Carl Decaluwé, de Mediacommissie bij elkaar wil roepen in verband met de mogelijke overname van 4FM door de maatschappij ‘Déficom’. Hij hoopt te vermijden dat de nieuwe eigenaar een ‘lege doos’ koopt.

1959: De dagelijkse krant ‘Het Vrije Volk’ meldt dat Max Lewin, de adjunt-directeur en de initiatiefnemer van de ‘VRON’, het latere Radio Veronica, door Bep Slootmans en Henk Oswald wegens ‘ongeschiktheid’ uit de Vennootschap in oprichting definitief is verwijderd. Het verdict viel na een telefonische stemming met de 19 aandeelhouders.

1965: Ad Bouman wordt als technicus bij Radio Veronica aangeworven. Hij zal snel tot een icoon uitgroeien.

2000: Het Commissariaat van de Media kent de Boeddhistische Unie jaarlijks tien uur radio- en dertien uur televisiezendtijd toe.

2003: Eddie Keur, die ‘Goedemorgen Gordon’ op Noordzee FM zou bijsturen, neemt vanwege meningsverschillen over de aanpak ontslag.

1922: De BBC (‘British Broadcasting Company’), die in oktober 1922 een licentie kreeg, start op AM 369 m een eerste station. Het is Radio 2LO vanuit het Marconi House.

1975: Agenten van de Essex Police bestormen om 15.50 uur het zendschip, de ‘MV Mi Amigo’. Men arresteert Simon Barrett, Michaël Loyd, technicus Peter Chicago en kapitein Werner de Zwart.

2012: De BBC viert de 90ste verjaardag. De Britse publieke omroep groeide tot één van de grootste mediaondernemingen ter wereld uit.

1989: Uit het door NRJ gekochte Pacific FM ontstaan twee nieuwe stations. Rire & Chansons, dat sketches en muziek brengt, start op de Parijse 97.2 MHz met Dominique Duforest als programmaleider. Via 99.9 MHz in de hoofdstad en op de resterende frequenties in het land start het soft-pop netwerk Chérie FM.

Heynen

2003: De resultaten van het luisteronderzoek door ‘Médiametrie’ tonen een forse winst voor RTL en NRJ, dat de positie als marktleider met 12,2% behoudt. De nieuws- en informatieradio’s France Inter, France Info en Europe 1 verliezen terrein.

2005: Denemarken

Door de tegenvallende luistercijfers en de slechte dekking wordt Sky Radio in Kopenhagen gestopt. 65 medewerkers verliezen hun baan.

RadioVisie op deze dag in de voorbije jaren


Recente radiodagboeken
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx