Het radiodagboek van 14 mei (134) Ook dit had va daag in jouw geschiedenisboek moeten staan

Leestijd: 3 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


1980

Radio Campus start als studentenradio in Brussel op 103.3 MHz.

2002

Enkele woordvoerders van de lokale radiosector protesteren in het Vlaamse Parlement over de onzekere toekomst. Vooral de komst van de provinciale radiostations en het gebrek aan een ruim zendcomfort zit hen dwars.


Lees verder onder de advertentie


2003

Door het verdwijnen van de uitzendingen van TOPradio en Mango vanuit Vilvoorde dreigen diverse stations met de nieuwsgaring in moeilijkheden te komen. De Radio Actua Service brengt daarom kant en klare journaals voor de betrokken zenders.

1985

Willem van Kooten, van wie me fluistert dat hij tot de geldschieters van Radio Monique Internationaal behoort, presenteert éénmaal per week een twee uur durende show voor deze zeezender.

1997

Radio 3 krijgt van het Commissariaat voor de Media op basis van een klacht ingediend door Radio 538 een boete van 28.000 gulden per omroep opgelegd vanwege overdreven publiciteit tijdens de ‘Marco Borsatoweek’.

2002

Ruud de Wild en de medepresentatoren van dewild.nl bij 3FM, Sander de Heer en Jeroen Kijk in de Vegte besluiten na de moordaanslag op politicus Pim Fortuyn om tot na de verkiezingen op 16 mei thuis te blijven.

2004

Talpa Radio, de mediaonderneming van John de Mol en directeur Erik de Zwart kondigt de komst van Martijn Krabbé als presentator bij Noordzee FM aan. In het verleden werkte hij bij Radio 3 voor de TROS.

2007

– De aanvraag van 100% NL om op 1224 kHz met een vermogen van 40 kW te mogen uitzenden, wordt door het Agentschap Telecom afgewezen. Het station wou de ontvangst in en rond Zwolle gevoelig verbeteren.– Door een fout bij graafwerkzaamheden op het Media Park in Hilversum wordt een belangrijke kabel geraakt. Enkele bedrijven en 3FM kampen met een stroomstoring. Bij de NOS zijn enkele computerservers uitgeschakeld waardoor de NOS-websites offline zijn.

– De investeringsmaatschappij Cyrte van John de Mol, Mediaset van de Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi en de bank Gordon Sachs kopen 75% van Endemol. Het productiebedrijf was sinds 2000 in handen van het Spaanse Telefonica.

1973

Na het voltooien van een nieuwe zendmast op de MV Mi Amigo gaat men op 388 meter testen.

1997

Radio Caroline dat sinds 4 mei met een tijdelijke vergunning via 106.6 MHz uitzendt, ontvangt klachten van luisteraars. Er zou namelijk een piraat op 107.0 MHz de programma’s van de popzender tijdens het weekend storen. De DTI, het Departement of Trade and Industry wordt van deze toestand op de hoogte gesteld maar kan niets ondernemen. Men verontschuldigt zich echter voor het terugschroeven van het zendvermogen bij Radio Caroline van 8 naar 7 Watt terwijl de vergunning eerder 10 Watt toeliet.

2005

Van de aangekondigde start van Radio London komt voorlopig niet veel in huis. Nauwelijks twee minuten na het begin van de openingsuitzending op 1395 kHz verdwijnt het station reeds uit de lucht.

1994

Tussen Adam Curry en zijn ex-werkgever MTV zijn de relaties tot een dieptepunt gedaald wanneer blijkt dat de Nederlander van Amerikaanse oorsprong op het internet een systeem onder de naam MTV.com uitbaat. De muziekzender neemt hem de schending van de eigendoms- en copyrightrechten kwalijk.

2006

De ontslagen Power FM-DJ Troi Torain of DJ Star wordt na het uiten van bedreigingen aan zijn concurrent DJ Evy van Hot 97 door de politie na verhoor vrijgelaten.

2007: Frankrijk 

Skyrock start op vijf nieuwe frequenties in Bretagne en in de Loirestreek: Concarneau (91.6 MHz), Mure-De-Bretagne (107.2 MHz), Morlaix (107.1 MHz), Guingamp (107.2 MHz) en Saint-Malo (107.0 MHz)

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2010: Franstalige radio in London (video) Met liefst 80% 'eigen' muziek in het format Franstalige inwoners van Londen hebben vanaf vandaag, woensdag 17 november, hun eigen radiostation. Om 12:00 uur lokale tijd startte French Radio London via Digital Audio Broadcast...
Het radiodagboek van 17 november – 320 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschiede... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2008: Verkeersinfo op de radio – deel 2 (video) “Change: yes, we can!” Sigaretten roken schaadt de gezondheid, dat kunnen we niet ontkennen. Maar ongevraagde verkeersinfo kan de bloeddruk ook doen stijgen. Dat is eveneens niet goed voor hart- en bloed...
Het radiodagboek van 16 november – 319 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschiede... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2008: Verkeersinfo op de radio: deel 1 (audio) Slecht voor hart en bloedvaten en je wordt ... Stel je voor: je bent rustig aan het genieten van een mooie song op de radio, maar plots schrik je wakker uit die gelukzalige droom want 'Er is vertraagd tot sterk vertraagd verkee...
Het radiodagboek van 15 november – 318 (audio) Ook dit had vandaag in jouw geschiede... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Deel of print dit artikel
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
2004: Retro-interview Nathalie Delporte
2002: Nieuwe hoofdredacteur bij Radio Contact
De archieven van 13 mei (133)
2010: Sabam wil auteursrechten voor internet
Het radiodagboek van 12 mei (132)
2013: Een veelvoud kandidaten voor 8 frequenties
Sluiten